I müüt: valud on täiesti loomulikud.

Vale. Kahjuks pigistab suurem osa naisi suu kinni ning kannatab või leiab apteegist endale valuvaigistid. Tegelikult võivad tugevad valud menstruatsiooni ajal olla selliste haiguste sümptomiks nagu endometrioos või munasarja tsüst.

Kui vajalikud uuringud tehtud ja teie valud ei leidnud arstiteaduslikku põhjendust, siis võib süüdlaseks osutuda vale toitumine. Millele võiks tähelepanu pöörata? - Rafineeritud tooted (suhkur, õli) vahetada rafineerimata variantide vastu välja.
- Piimatooted võiks poelettidele paremaid aegu ootama jätta (Vaata ka: Piima poolt või vastu?).
- Kui on valida, siis asendage lihatooted kalaga.
- Margariinide jms asemel leiva peale määrimiseks ja praadimiseks kasutage täisväärtuslikku võid (küllastatud rasvhapped), rafineerimata õli (küllastamata rasvhapped) jäägu salatite lisandiks.
- Ning lausa loomulikult tooge oma lauale rohkem juurvilja – neis on nii kiudaineid kui ka mineraale organismi jaoks kõige paremini omastatavas vormis. Siinkohal tasuks eelistada oma aia saadusi (on vähemalt teada, mida kasvu soodustamiseks kasutatud).

Valud ja spasmid peaks hakkama järgi andma umbes 2-3 kuu pärast.

II müüt: soolast loobumine parandab seisundit.

Vale. Üldiselt viib organism soola ülejäägid ise koos uriiniga välja. Aga selleks on vaja tarbida piisavas koguses vett. Millele aga sellegipoolest tasub tähelepanu pöörata on soola kvaliteet. Toitude maitsestamisel võiks rafineeritud valge lauasoola asemel kasutada meresoola (Vaata ka : Seekord meresoolast ). Poest ostetud maitseainepakkidel võiks tähelepanu pöörata nende koostisosadele. Kui kasutatud on glutamaate ehk maitsetugevadajaid (MSG, HVP jt), siis võiks need ostukorvi tõstmata jätta.

III müüt: menstruatsiooni ajal on tarvis süüa rauarikast toitu.

Vale. Enamusel naistest ei kutsu menstruatsioon esile aneemiat – tugevat rauapuudust organismis. Raud on kehas mitmekordselt kasutatav mineraal ja reaalselt võib selle puuduse esile kutsuda vaid trauma tagajärjel saadud suurem verejooks või haiguslikud seisundid. Menstruatsioon ei ole kumbki neist.

“Pahade päevade” ülesanne on naist “puhastada”. Seda nii otsesess kui ka kaudses tähenduses. Viljastamata munarakuga koos viiakse välja ka vana veri, pannes keha sellega uusi punavereliblesid tootma. Kompenseerimaks väljaviidava vere hulka varub keha mõned päevad enne menstruatsiooni endale piisava vee tagavara kudede vahele. See muudab päevade ajal vere ka vedelamaks kui tavapäraselt.

Liigne raud kiirendab vananemis- ja põletikulisiprotsesse ning võib muutuda toksliseks.

Pealegi on tõestatud, et naised, kes menstruatsiooni ajal rohkem taimetoitu eelistavad, tunnevad vähem vaevusi (vaata ka müüt nr 1.)

IV müüt: menstruatsiooni ajal ei tohi joogaga tegeleda.

Vale. Jooga võib vabastada valudest ning väsimustundest, mida paljud naised menstruatsiooni ajal tunnevad. Vaja on vaid vältida poose, kus kõht on südamest kõrgemal. Sellised asendid rikuvad vere tsirkulatsiooni.

Kui teil on olemas mõni lähedane inimene, kes teie vaevusi leevendada soovib, siis võite proovida menstruatsioonimassaazhi.