Mitmeid tervisehädad saavad alguse sellest, et keha ei tule sisse söödud ja hingatud mürkainete neutraliseerimisega lihtsalt toime. Mürkained on aga tehnika arengu kaasnähud. Ka ravimid, millega me tervisehädasid leevendame, kuuluvad keemiliste ainete hulka. Surnud ring.

Kõige suurem toksiinide neutraliseerija on maks. Samas on maksal veel palju teisi üleandeid ning liigsuur koormus ühes suunas võib esile kutsuda vajakajäämisi teiste funktsioonide täitmisel. Maksale sekundeerivad neerud, seedekanali limaskest ning mõnevõrra ka nahk. Inimtegevuse käigus oleme loonud aga ka aineid, mis kehas väljakujunenud toimemehhanismide mõjul hoopis mürgisemaks muutuvad.

NB! Selleks ajaks kui meie oma maksaprobleemidest aimu saame, on maksakoest kahjustunud väidetavalt juba 80 %. Fantastiline kohastumine ja pühendumus! Osakem seda siis hinnata ja hoida.

Milleks kogu see kära puhastumise ümber?

Meid ümbritsevas keskkonnas on tuhandeid toksilisi aineid. Maks peab need toksiinid ümber töötlema, sest kui need pääsevad kehasse ringlema, kahjustavad nad meie tervist. Probleemid naha, kaalu, energiapuuduse ning halva keskendumisvõimega on vaid mõned märgid, millega keha annab märku toksiinide üleküllusest.

Kust kõik need toksiinid pärinevad?

Mõned potentsiaalsed toksiinide allikad on:

Toidulisandid
Pestitsiidid
Sigaretisuits
Puhastusvahendid
Kosmeetika
Retseptiravimid
Alkohol
Lõõgastusravimid
Kofeiin

Aga keha heidab ju kõik keskkonnast saadud toksiinid välja?

Maksa ülesanne on töödelda toksiine, et eemaldada need kehast kahju tekitamata. Maks on selles osas väga tõhus, eriti mis puutub normaalsete kehaliste protsesside, sealhulgas hingamise ja energiatootmise käigus tekkivatesse toksiinidesse.

Samas kimbutavad meid tänapäeval arvukad toksiinid, millega keha ei ole harjunud ning mis võivad põhjustada paljusid terviseprobleeme.

Millised on toksilise ülekoormuse märgid?

Keha võib väljendada toksilisust mitmel viisil:

Väsimus
Kaalukasv
Letargia
Peavalu
Akne
Halb hingeõhk
Tselluliit

Kuidas keha tegelikult kõigist neist keskkonnamürkidest puhastub?

Puhastumine on kaheetapiline protsess, mida on kõige kergem lahti seletada, kui võrrelda seda tagaaia puhastamisega.

Esimene etapp on see, kui te toote prügi tagaaiast maja ette, et prügivedajad selle ära veaksid – sööte , hingate, kasutate kosmeetikat, kodukeemiat jne. Toimub seedimine, gaasivahetus kopsudes, ebavajalik eraldatakse ja vastavalt kogusele ning sisule võetakse kasutusele hävitmismehhanismid (ained, millega seotult neid välja viia).

Teine etapp on see, kui prügivedajad selle ära viivad – ehk toodetud on piisav arv sobivaid transportijaid ja mürgid erituvad uriini, fekaalide, higi ja hingeõhuga.

Kui kõik toimib efektiivselt, siis probleemi ei ole. Järjest sagedamini aga juhtub, et teie “töötate” kiiremini ja tõhusamalt kui prügivedajad ning seetõttu kuhjuvad teie maja ette haisvad prügikuhilad. Ehk viibite keskkonnas, kus õhk kemikaalidest paks (suitsuruum, kesklinn, halvasti toimiv ventilatsioon jne), lisaks valmistate oma toidu säilitusaineid sisaldavatest algainetest või on neid mõjutatud taimekaitsevahenditega, loomakasvu stimuleeritud hormoonidega, tarvitate ravimeid jne. Ning maks kui prügikoristaja ei suuda välja saata piisavalt avariibrigaade sodi eemale toimetamiseks.

Maksapõletikud – millega need seotud on?

Hepatiiti ehk maksa põletikulist haigusi põhjustavad:

  • Infektsioonid : viirused (suurimad pahanduse tekitajad on hepatroopsed viirused - lähemalt hepatiitidest, bakterid (iga raskem haigus võib kaasa tuua kahjustuse), spiroheedid:
  • Toksiinid: alkohol ja ravimid (eriti paratsetamool, krambi- ja tuberkuloosi ravimid, antibiootikumid)

    Kui ma tahan oma keha puhastada, siis mida ma peaksin tegema?

    On arvukalt võimalusi aidata kehal puhastuda. Esiteks on oluline varustada maks puhastumiseks vajalike oluliste toitainetega.

    Need on ennekõike B kompleksi vitamiinid. Kuna tegemist on vesilahustuvate vitamiinidega, siis on puudus kerge tekkima. Eriti soodustab seda alkoholi tarbimine ja suitsetamine. B grupi vitamiinid esinevad tavaliselt toitainetes üheskoos. Nende allikateks on õllepärm, nisuidud, pähklid, rohelised taimed, puuviljad. HEa hetk kasutada ära algav marja hooaeg.

    B1 aitab ära hoida maksakahjustusi alkoholi tarbimisel, aga reguleerib ka kehatemperatuuri, hormonaalset tasakaalu, põie ja soolestiku tööd.
    B2 kaitseb nahka, juukseid ja limaskesti (sealhulgas ka silmi kuivuse eest).
    B3 – alandab kolesterooli, kaitseb närve, veresooni, kaitseb kiirituse, ravimite ja toidu toksiliste mõjude eest.
    B5 – oluline naha ja limaskestade ning närvisüsteemi jaoks.
    B6 – vajalik rakkude normaalseks jagunemiseks ja kasvuks (puudus – iseeneslikud abordid), aitab imenduda magneesiumil, tsingil, kaltsiumil.
    B12 – seotud rasvaainevahetusega, vereloome ja närvisüsteemiga, eemaldab kehast nikotiini. Kuna seda leidub peamiselt loomsetes toitainetes, siis taimetoidulistel tuleks vähemalt seda kindlasti juurde võtta.

    Antioksüdandid C, A ja E vitamiin. Viimaseid peaks saama toidust, mitte toidulisanditest.

    Piimohakat on kasutatud organismi puhastamiseks üle 2000 aasta ning sellel paistab olevat võime maksa kaitsta.

    Võilill on rahvameditsiinis tuntud maksapuhastaja. Kuidas võilille tarvitada?

    Mõned inimesed eelistavad agressiivsemat lähenemist puhastumisele ning paastuvad paar päeva ainult vee peal. Üldiselt ei ole see just parim lahendus. Paastuda võib vaid vastava kvalifikatsiooniga inimese järelvalve all.

    Paastumise käigus (eriti mitmepäevast) võivad vabaneda rasvarakkudesse deponeeritud jääkained ja kutsudes esile organismi toksikatsiooni. Kui palju ja mida meisse kogunenud on ei ole ju eelnevalt teada. Õige efekti saavutamiseks tuleb organismile anda aega harjumiseks nii paastu alustamisel kui ka sellest välja tulekul. On välja pakutud ka selline leebem puhastumisrezhiim: korra kuus süüa ühe päeva ainult värsket puuvilja ja juua puuviljamahla. Mõnele inimesele meeldib õunapaast – süüakse orgaaniliselt kasvatatud õunu koos koore ja seemnetega. Teine võimalus on süüa nädal aega pruuni riisi ja hautatud köögivilju. Selliseid "puhtaid" toitaineid võib süüa nii palju, kui te tahate, näljasena ei pea keegi end tundma.

    Puhastumise ajal tuleks loobuda ka alkoholi, kofeiini, suhkru tarbimisest. Piirata rasvaste toitude hulka.

    Antibiootikumide kuuri järgselt soovitatakse järgmist maksa ja sapi puhastumiskuuri. Kahe nädala jooksul igal hommikul võtta sisse 1 supilusikatäis rafineerimata toiduõli (alustada võib väiksemast kogusest, seda siis tasapisi suurendades). NB! Ettevaatust sapikahjustuste korral. Ja ärge ehmuge ku esimestel päevadel võib sappi üles tulla. Mida sellega saavutatakse? Teatud ravimitel õnnestub organismi nö keerlema jääda (sool-maks-sapp-sool). Sapipõis on see koht, kuhu kogutakse mürkained. Sapipõis töötleb ümber ka rasvu. Hommikune õliamps sunnib sapipõie tööle ja välja viskama sinna kogunenud jääke. NB! Rasvavaba dieet võib põhjustada sapikive, kuna sellisel juhul ei tühjendata sapipõit enam regulaarselt – tulemuseks rasva ainevahetuhäired, ei omastata ega toodeta rasvlahustuvaid vitamiinide, hormonaalsed häired jne.

    Vaata ka : Kõhnuse seos viljatusega

    Kas ma tunnen end pärast puhastumist paremini?

    Inimesed on erinevad ning erinev on ka nende reaktsioon puhastumisele. Halb enesetunne tuleneb sellest kui keha üritas puhastuda liiga kiiresti ning pingutas seetõttu üle. Järk-järgult enesetunne aga paraneb.

  • Mida te ka ei teeks, tuleb sinna kõrvale piisavalt vett juua. Suurem osa toksiinidest väljutatakse kehast vesilahustunud vormis.
  • Üritage süüa orgaanilisi toite, ja kui te seda ei tee, siis peske puu- ja köögiviljad enne tarbimist hoolega puhtaks. Välismaised puuviljad tuleks koorida.

    Vaata lisaks: Tähelepanu all on MAKS