Emakakaela vähi suhtes on saavutatud märkimisväärseid tulemusi. Günekoloogilisel vastuvõtul kolposkoopilisel uurimisel (optilise suurenduse abil) on võimalik avastada ja jälgida emakakaela katteepiteelis palja silmaga nähtamatuid ülivaraseid vähiohtlikke muutusi. Need muutused saab nõuetele vastava raviga likvideerida ja vältida vähktõve tekkimist emakakaelal. Palju raskemini lahendatavaks on seni osutunud vaagnaõõnes peituva munasarja vähktõve varane avastamine.

- Suurimaks ohuks on naisele munasarja vähi esinemine lähisugulastel perekonnas. Oht on suurem, kui peres on esinenud rinnanäärme või sooletrakti vähktõbe.
- Mittesünnitanud naistel on munasarja vähi oht kaks korda suurem, kui korduvalt sünnitanud naistel. Raseduse kaitsev toime suureneb veelgi varase esmase sünnituse puhul. - Ka rasestumisvastaste tablettide regulaarne kasutamine vähendab uuringute andmeil munasarja vähi riski kaks korda. Teadlased seletavad seda kokkulangemist sellega, et raseduse toimel ei toimu munasarjades folliikulite küpsemist ja lõhkemist. Samuti pärsivad folliikulite küpsemist ja lõhkemist ka rasestumisvastased hormoontabletid.

Haiguste avastamiseks on vajalikud uuringud

Kui arst on tutvunud vajalike andmetega patsiendi ja ta perekonna kohta, järgneb günekoloogiline läbivaatus (pärasoole-tupe kaudu), mis tunduvalt kergendab haiguslike munasarjade avastamist. Patsiendi vanus on siin tõenäoliselt kõige olulisem faktor läbivaatuse tulemuste hindamisel.

Nii tütarlastel enne tsükliliste menstruatsioonide teket kui ka naistel postmenopausaalses eas tuleb palpeeritavat (käega katsumisel tuntavat) munasarja pidada äärmiselt abnormaalseks, mis nõuab otsekohe täiendavat diagnostilist uurimist, kaasaarvatud operatiivne laparoskoopia. Palpeeritavaid munasarju tuleb mainitud vanusegruppidel pidada pahaloomuliseks, seni kuni pole uuringutega tõestatud vastupidist.

Üle 50aastastel naistel suureneb munasarjavähi esinemissagedus umbes kolm korda. Reproduktiivses eas naistel on kõige sagedamini palpeeritavad healoomulised funktsionaalsed munasarja tsüstid, mis taandarenevad enamasti 4-6 nädala jooksul. Pikemaajaline säilivus ja bipolaarsus suurendavad ka siin pahaloomulisuse riski.

Tänapäeval aitab munasarja vähi varajase diagnostika raskusi ületada naise vaagnapiirkonna elundite uurimine ultraheliaparaari abil tupe kaudu (transvaginaalne sonograafia - TVS). Teadlased on kindlaks teinud tüüpilised munasarjade healoomuste ja pahaloomuliste muutuste erinevused sonograafilises pildis. On välja töötatud munasarjade mõõtmise metoodika TVS pildis haiguslikkude muutuste täpsemaks hindamiseks.

Patsient 56.a. 8 kuu jooksul oli alakekõhu valudega sisehaiguste arsti uuringul. Abnormaalseid leid epolnud. Edasi suunati günekoloogi konsultatsioonile. Palpatoorne (käegakatsutav) leid samuti normis. TVS - tüüpiline segaste piiridega munasarjavähi pilt. Marker Ca-125 - tugevasti normist kõrgem. Operatsiooni leid: metastaasidega seroosne munsarja vähk.

Patsient 55.a. kaebusteta. Günekolooglisel palpatsioonil ühepoolne väike munasarja tuumor. TVS - 30 ml mahuga lihtne selgepiiriline munsarja tsüsti pilt. Marker Ca-125 - normis. Haige soovis koheast operatsiooni. Leid: healoomuline seroosne munsarja tsüst.

Sonograafiline uurimine on suhteliselt kallis meetod laialdaseks naiste profülaktiliseks sõeluuringuks, seetõttu on TVS uuring munasarja vähi varaseks avastamiseks suunatud eelkõige suurenenud ohuteguritega naistele.

Vähktõve anti-geense markeri CA-125 taseme muutumise jälgimine vereanalüüsis aitab selgitada sonograafiliste muutuste võimalikku pahaloomulist iseloomu. Eriti selgelt tuleb Ca-125 taseme muutus välja vanemaealistel naistel.

Teadlased leiavad, et eeltoodud diagnostiliste abinõude rakendamisega on tehtud suur samm edasi munasarja vähi, naise elule saatusliku haiguse, varajaseks diagnoosimiseks.

Määravaks teguriks jääb aga siinjuures naise teadlikkus munasarja vähktõve ohuteguritest, varajase diagnoosimise võimalustest ja naise teadlik aktiivne regulaarne pöördumine günekoloogi vastuvõtule.

Naistearst A.Anton võtab vastu Nõmme Erahaiglas "Fertilitas", registreerimine tel. 6506177
Visiidid hinna sisse kuuluvad tasuta uuringud:
- kolposkoopia, haige tsütoloogiline uurimine vastuvõtul (90% saab avastada põletiku tekitaja)
- haigekassa liikmetele on tasuta ka tupe kaudu sonograafiline uurimine (TVS).