Müüt: uju T-särgiga, et olla päikese eest kaitstud

Riietega ujumine on küll parem kui poolpaljalt ujumine, kuid kohe kui riided saavad märjaks, ei ole neist päikese eest kaitsmisel enam eriti kasu. Samuti peaks eelistama tumedaid riideid heledatele, sest need kaitsevad päikese eest paremini. Ideaalselt peaks inimesed vees kandma UV-kaitsega riideid. See kehtib eriti laste puhul.

Müüt: sa ei pea kasutama päikesekreemi, kui ilm on pilvine

Küllap oled isegi märganud, et see ei vasta tõele ja põletus on kerge tulema. Ilm võib ju pilvine olla ja ka päikest ei pruugi otseselt näha olla, aga pilvede vahelt tuleb läbi 80% päikesekiirgusest. Ja kui sa muidu oled harjunud päikesekreemi kasutama ja pilvisel päeval seda ei tee, võid sa saada kõige hullema põletuse üldse.

Müüt: aluspäevitus kaitseb mu nahka suurema päikesekiirguse eest

Osad inimesed käivad enne puhkusele minekut solaariumis, et saada aluspäevitus. Arvatakse, et sel juhul ei saa päris päike tekitada põletust. Kuid see on alatu vale. Niimoodi tehes kahjustub nahk nii solaariumis kui hiljem päikese käes. Ja vägagi võimalik on saada päikesepõletus ka aluspäevituse peale.

Müüt: kontaktläätsed kaitsevad mu silmi

Ainult spetsiaalsed UV-kaitsega kontaktläätsed kaitsevad silmi liigse päikesekiirguse eest. Tavalised ei kaitse üldse. Ka enamikes poodides müüdavad odavad päikeseprillid ei kaitse tegelikult päikese eest. Isegi UV-kaitsega läätsesid kasutades unustavad inimesed ikkagi silmaümbruse sisse kreemitada ja see on ohtlik viga.

Müüt: müts kaitseb ideaalselt päikesepõletuse eest

Mitte kõik mütsid ei kaitse edukalt päikesekiirguse eest. Et seda proovida, hoia kuiva mütsi õhus päikese käes ja vaata, ega päike sealt läbi ei paista. Kui ei paista, kaitseb see hästi sinu pead. Kui paistab, siis peaksid leidma endale ohutuma peakatte. Samuti ei tohiks kanda mütse, mis ei kaitse sinu kõrvu.

Müüt: varjus olles ei juhtu sinuga midagi

Sa võid isegi puu varjus olles ära põleda. Otseselt päike ei põleta sind, vaid UV-kiirgus. Niiet ka varjus olles peab kasutama päikesekreemi ja seda tegema samas koguses, kui olla päriselt päikese käes.

Müüt: veekindel päikesekreem kestab väga pikalt

Veekindel päikesekreem peab tõesti vees vastu, kuid peale veest välja tulemist ja kuivatamist tuleb 85% sellest maha. Iga kord enne vette minemist peaks uuesti seda päikesekreemi peale panema, et kaitse püksiks.

Müüt: ühest korrast tugeva päikesekreemi peale panekust piisab

Osades riikides müüakse ka paljulubava sildiga päikeskreemi, mis garanteerib kaitse terveks päevaks. See võib tõesti toimida paremini kui tavaline päikesekreem, kuid kuumuse käes higistamine ja enese kuivatamine rätikuga pühib ka selle kreemi minema. Niiet kui terve päev õues olla, tuleks vähemalt iga mõne tunni tagant uuesti kreemi peale panna.

Allikas: DailyMail