Kuigi tihti soovitatakse naistel mereandidest hoiduda, elavhõbeda sisalduse ja kala kiire roiskumise tõttu, tuleks tegelikult valida vähese sisaldusega, laeval külmutatud või värskeid mereande, sest mereannid sisaldavad hulganisti kasulikke toitaineid, mis on olulised lapse arenguks. 200-300 grammi mereande nädalas aitab kaasa lapse kognitiivsete, verbaalsete ja motoorsete võimete arengule ning aitab tugevdada tervist.

Elavhõbe ja toidumürgitus roiskunud toidu läbi on siiski tõsised mured. Seepärast peab iga ema hoolikalt valima millist mereandi kasutada ja sööma tervet ning puhast liha. Kuna naise meelelundid elavduvad raseduse ajal eesmärgiga tunnetada lootele kahjulikke ja vajalikke aineid kõige paremini, siis tasub mereande nuusutada ja puudutada, et kvaliteet välja selgitada.

Suure elavhõbeda sisaldusega, ja seeläbi ohtlikumad, on just suuremad mereloomad: makrell, mahi-mahi, erinevad haid, meriahven ja ka suures koguses tuunikala ei soovitata. Soovitatav on tarbida 200-300 grammi taolisi mereande nagu Lühe, sardiinid, tursk, kuningkrabi ja heeringas. Need mereannid on kõrge vitamiinide B3, B12 ja D poolest, ning sisaldavad lisaks valku, kaltsiumi, oomega-3 rasvhappeid ja muud vajalikku. Õlisemad kalad nagu sardiinid ja lõhe sisaldavad rohkem oomega-3 rasvhappeid, mille söömine aitab suurendada ka selle toiteaine kogust emapiimas.

Rasedad naised vajavad toitainena rauda ligi kaks korda rohkem kui tavaliselt, eriti raseduse teises ja kolmandas kolmandikus. Kui nimetatud mereande tarbida mainitud koguses, aitab see toota ja tugevdada punaseid vereliblesid, mis aitavad hapnikul hõlpsamini lapse ja ema kehas liikuda ning seeläbi arendavad kasvu ning arengut.

Sellest järeldub, et rasedad naised mitte ainult ei tohi, vaid peaks mereande sööma kuid peavad valima millised mereannid on sobivad. Portaali Crabit.ee esindajad soovitavad Atlandi Turska ja Punast Kuningkrabi nende toiteväärtuse ja väikese elavhõbeda sisalduse tõttu. Ning maitse pärast muidugi ka.

Rohkem sarnaseid teemasid leiad aadressilt Crabit.ee!