Kuidas päike nahale mõjub?

J.M.: Pole saladus, et päike ja päevitamine jätavad nahale päikesekahjustusi – pigmendilaigud, laienenud kapillaarid, suurenenud poorid, paksenenud ja kare nahk. Kõik need probleemid on klassikalised fotovananemise tunnused, mis on tingitud üleliigsest päevitamisest.

 

Millal on paras aeg päikese tekitatud kahjustusi ravida?

J.M.: Ideaalne aeg nende probleemide lahendamiseks on just siis, kui päikest ei ole ehk sügis ja talv. Just pimedal ja külmal hooajal saab teha protseduure, mis aitavad nahka noorendada ja päikesekahjustusi eemaldada ning mida suvel päevitunud nahaga teha ei saa.

 

Milline on tõhus protseduur, kui päike on nahka vanandanud?

J.M.: Üks populaarseim ja maksimaalset efekti andev protseduur on fotonoorendus, mis põhineb intensiivselt pulseerival valgusel (IPL). Fotonoorendamine põhineb valikulisel kollageeni sünteesi fotostimuleerimisel, mille tulemusena väheneb nähtavalt kortsude hulk ja nende sügavus, samuti ahenevad poorid ja nahaarmid muutuvad pehmemaks. Tulemuseks on väga ühtlane ja sile nahatekstuur. Protseduur aktiviseerib kollageeni tootmist ja seeläbi pinguldab nahka, parandab naha verevarustust ja jumet. Isegi ühekordselt tehtud protseduur pinguldab ja noorendab nahka märkimisväärselt. Kordusprotseduurid suurendavad efekti ja kuurina tehtud fotonoorendus annab suurepärase noorendava tulemuse, mis püsib üle aasta.

 

Kas fotonoorendamine aitab ka pigmendilaikude korral?

J.M.: Nahapigmendi korrigeerimisel on esmaseks protseduurivalikuks fotonoorendus. Protseduur mõjub kiiresti ja efektiivselt, eemaldab pigmendilaike ja ühtlustab nahatooni. Peaaegu kohe pärast protseduuri muutub pigment naha sees tumedamaks ja mõned päevad pärast ravi kerkib soovimatu pigment naha pinnale ja ketendab välja. Kahe nädala jooksul nahk taastub ja vajab erihooldust, nahka rahustavaid kreeme ning vahel ka päikesekaitset. Tulemuseks on puhas ja ühtlane nahatoon. Kui pigmenti on palju ja nahk vajab lisaprotseduure, võib fotonoorendust korrata juba 2–3 nädala pärast. Fotonoorendusega võib korrigeerida ka ainult probleemseid piirkondi.

Hüperpigmentatsiooni näonahal – sellega on sageli kimpus nii noored kui ka küpses eas inimesed – võivad põhjustada erinevad tegurid hormonaalsed häired, vale näohooldus või liigne päevitamine.

 

Millist abi saab fotonoorendamisest punetava naha puhul?

J.M.: Fotonoorendus on üliefektiivne ka kuperoosse naha ning rosaatsea puhul. Protseduuri ajal satub IPL-laine laienenud kapillaari sisse, kõrge temperatuuriga veri läheb kuumaks ning veresoone seinad kuivavad kokku – kapillaar koaguleerub. Selle meetodiga saab väga efektiivselt korrigeerida ja eemaldada naha punetust (k.a nina pealt), kapillaare põskedel ja lõual. Üldjuhul tuleb positiivse ning püsiva tulemuse saavutamiseks teha protseduuri kuurina. Tulemusi ning kuuri pikkust saab spetsialist prognoosida eelneva konsultatsiooni käigus.

Kuperoosse naha ravimisel peab kindlasti arvestama taastumisajaga, sest peale protseduuri võib tekkida kerge paistetus ning näonaha õhetus. Need reaktsioonid on absoluutselt normaalsed ning taastuvad paari päeva jooksul.

 

Milliste protseduuride tegemiseks on praegune pime aeg veel hea?

J.M.: Sügistalvisel perioodil saab väga edukalt teha kõiki laserprotseduure ning laser- ja fotoepilatsiooni. Epilatsiooniga ongi tegelikult soovitav alustada juba praegu, et suve alguseks oleks kuur juba läbitud ja soovitud piirkonnad täiesti karvavabad.

 

Medemis Clinic

Tallinn, Narva mnt 7

Tel: 699 8333

Vaata lähemalt: www.medemis.ee

Jaga
Kommentaarid