Normaalselt toimub menopaus 50. eluaastate alguses, kuid sellele eelneb nn ettevalmistav periood ehk premenopaus, mis kestab aastaid ning mille käigus toimuvad muutused hormoonide tasemes ja seeläbi kogu kehas.

Naissuguhormoonide taseme languse tagajärjel tekib nahakuivus, kuna naha väline kiht epidermis toodab vähem vee sidumisel osalevaid glükoosaminoglükaane, kuiv nahk on vastuvõtlikum ärritajatele, infektsioonidele, põhjustab naha sügelemist. Taldadele ja peopesadele võivad tekkida nahapaksendid, mis lõhenevad ja sügelevad, seda nähtust nimetatakse klimakteeriliseks keratodermiaks. Östrogeenitaseme langus vähendab epidermise basaalkihi rakkude paljunemist, kollageeni sünteesi. Kuna nahk ei uuene enam nii kiiresti ja samal ajal toimub kiirem rakkude kadu, siis nahk õheneb, kaotab oma elastsuse, tekivad kortsud ja muud vananemisilmingud. Premenopausis kaotab nahk viie aastaga umbes kolmandiku oma kollageenist, postmenopausis jätkub kollageeni kadu kiirusega umbes 2 protsenti aastas. Muutub ka naha verevoolutus, sügavamates nahakihtides asuvate veresoonte laienemine viib kuumahoogudeni, mida esineb umbes 70 kuni 85 protsendil naistest perimenopausaalses perioodis.

Umbes kolmandikul naistest tekib juuste väljalangus ehk alopeetsia ja langevad välja karvad piirkondades, kus need peaksid normaalselt esinema. Enamasti lokaliseerub see otsmiku ja pealae piirkonda, samas võib lokaalse kompensatoorse östradiooli taseme suurenemise tõttu tekkida hirsutism – naiste ebanormaalne karvakasv näiteks näopiirkonnas.

Uudse probleemina võib tekkida ka akne: naissuguhormoonide süntees küll väheneb, aga meessuguhormoonide tase jääb esialgu samaks või isegi tõuseb stressihormoon kortisooli tõttu, androgeenid ehk meessuguhormoonid aga soodustavad rasunäärmete tööd ja võivad põhjustada aknelöövet. Halveneb naha taastumine, haavad ei parane enam nii hästi. Hüperpigmentatsioon muutub nähtavamaks, kuna nahk on õhem ja vanemaks saades on meie nahas kumulatiivsest päikesekiirgusest tingituna rohkem ebaühtlaselt paigutuvat pigment melaniini. Nahk muutub ka tundlikumaks, kuna naturaalsed lipiidid meie nahas vähenevad. Pärast 50. eluaastat meie naha pH tõuseb ja see nõrgendab naha kaitserakkude ning hea mikrofloora tööd, sellest tingituna on nahk tundlikum ja vastuvõtlikum, kergemini tekivad lööbed ning erinevad nahapõletikud.

Nahk vajab asjatundlikku niisutamist

Seega on oluline parandada naha niiskusebarjääri rikkaliku niisutajaga, mis sisaldab hüaluroonhapet või glütseriini. Naha menopausaalsete ja ealiste muutuste pidurdamiseks on soovitatav kasutada tooteid, mis soodustavad kollageeni ning glükoosaminoglükaanide sünteesi, muutes naha elastsemaks ja niisutatuks (retinoidid, peptiidid, hüaluroonhape, antioksüdandid). Toodete nahka imendumise parandamiseks võiks üks kuni kaks korda nädalas nahka koorida toodetega, mis sisaldavad AHA- ja BHA-happeid, salitsüülhapet või ensüüme.

Kasuta naha puhastamiseks leebeid tooteid ning väldi pikaaljalisi veeprotseduure, liigselt lõhnastatud ja antibakteriaalsete seepide kasutamist, et mitte nahka ärritada ning eemaldada naturaalset lipiidikihti. Mitte unustada päikesekaitset, kuna päike soodustab naha fotovananemist, elastsuse kadu ja kortsusid, aga ka nahavähki, mille esinemissagedus vananedes kasvab. Kõigil üleminekuikka jõudnud naistel on soovitatav kasutada toidulisandina piisavas koguses D-vitamiini naha parandusmehhanismide toetamiseks ja antimikroobse süsteemi aktiveerimiseks. Tarbida tervislikke oomega-3-rasvu, mida saab pähklitest, linaseemneõlist, sardiinidest, lõhest, vähendada töödeldud toidu ja suhkru hulka toidus, tarbida piisavalt vedelikku. Kehalised harjutused, mis on olulised südame ja luu-lihaskonna tervisele, hoiavad kollageeni taseme tõstmise kaudu ka naha toonuses. Loobuda tuleks halbadest harjumustest. Suits ja alkohol, vähene uni ja liigne stress põhjustavad naha enneaegset vananemist! Naistel, kellel esinevad menopausi ajal tugevalt elukvaliteeti häirivad üldsümptomid, tuleks pöörduda abi saamiseks günekoloogi vastuvõtule.

Dermatoveneroloog dr Kairi Nurm

VICHY NEOVADIOL

Sarja tooted tagavad aktiivse toime menopausist mõjutatud nahale nii päeval kui ka öösel: aitavad korvata naha kuivust ja taastada tihkust, annavad nahale uuesti sära ja mugavustunde ning tugevdavad näoovaali. Tänu jahutavale koostisele leevendab öökreem Neovadiol kuumahoogudest tulenevaid nahaprobleeme. Sarjast Neovadiol leiab iga naine oma nahale sobivaima toote.

1. Päevakreem NEOVADIOL COMPENSATING COMPLEX normaalsele/kombineeritud või kuivale nahale. Neovadioli sarja toodetes kasutatakse uudset asenduskompleksi, mis aitab korvata menopausi mõju nahale tänu võimsatele koostisosadele:

• pro-ksülaan tugevdab naha tugikudesi ja toimib pigmentatsiooni vastu,
• hedione suurendab lipiidide tootmist,
• kooriv HEPES silub nahka ja piirab kuivuse teket,
• hüaluroonhape niisutab ja säilitab nahas vett, tänu millele säilib naha prinkus.

Kerge meeldiv tekstuur tekitab kohe värske ja toidetud tunde. Imendub kiiresti. Tulemuseks on pehme, matt ja säravam „uus” nahk. 24-tunnine niisutus.

2. Öökreem NEOVADIOL täiendab päevakreemi ja tänu spetsiaalsele AQUAKEEP-tehnoloogiale jahutab nahka. Ülimalt värske, Air Liciumiga rikastatud tekstuur sisaldab eperuliini ja kofeiini, mille toime toetab mikroringlust ning tagab kiirelt täieliku värskustunde ja kogu öö kestva jahutava mõju. Ööhooldus, mis aitab korvata menopausi mõju nahale, taastades naha volüümikuse, taasvormides põsesarnad, näo kontuuri ja kaela.

3. Toitekreem NEOVADIOL MAGISTRAL sobib väga kuivale küpsele nahale postmenopausi ajal. See kreem-palsam võimaldab pärast menopausi taastada naha tihkuse ja pingsuse, andes nahale uue elavdava jõu tänu võimsatele koostisosadele. Kreem on rikastatud ainulaadse õlikompleksiga, mis sisaldab oomega-3-, -6- ja -9-rasvhappeid. Ülirikkalik, nahka sulanduv tekstuur annab kohese kauni kuma. Ülipehme, mitterasvane, katsudes mittekleepuv.

4. NEOVADIOL PHYTOSCULPT on mõeldud spetsiaalselt kaelanaha ja näoovaali muutuste korrigeerimiseks. Tänu fütosteroolile, mis vähendab naha elastsete kudede kadumisest tulenevaid nähtavaid muutusi, ning kompenseerivale pro-ksülaaniga kompleksile tugevdab see kaelanahka ja näoovaali. Spetsiaalne massaažitekstuur tugevdab toimet.

Jaga
Kommentaarid