Seega on oluline teada, kuidas alkohol naisele mõjub ja paljuski sõltub see naise organismist.

Alkohol, naised ja mehed

USA-s tarbib kolmandik naistest alkoholi ning neist vaid üks kümnest piirdub vähema kui joogi või kahega päevas.

Mis on mõõdukas joomine? Naise puhul öeldakse, et mitte rohkem kui drink päevas, mehe puhul kaks.

Miks selline erinevus naise ja mehe vahel? Alkohol liigub läbi seedetrakti ja seguneb meie organismis veega. Mida rohkem on kehas vett, seda enam alkohol lahjeneb. Kuna mees kaalub naisest keskmiselt rohkem, siis on mehe organismis ka rohkem vett.
Kokkuvõttes on alkohol naise ajule ohtlikum - seda nii pikemas kui ka lühemas perspektiivis.

Mõõdukas tarbimine: kasud ja riskid
Mõõdukal alkoholi tarbimisel on pika- ja lühiajalisi mõjusid: osa neist positiivsed, osa negatiivsed.Kasud

  • Südamehaigused: peamiselt ohustavad mehi, kuid ei lähe mööda ka naistest. Mõõdukas alkoholikogus võib vähendada aga pärgarteri tromboosi riski, eriti üle 55-aastaste naiste hulgas. Muidugi on see vaid üks ja äärmuslik võimalus haigust ennetada. Fakt on ka see, et noortele mõjub alkohol negatiivselt ning selle liigne tarbimine võib südame hävitada.
Riskid

  • Joomine ja autojuhtimine: juba vaid vähene kogus võib oluliselt mõjutada juhtimisvõimet. Nii suureneb omakorda võimalus sattuda avariisse ja/või hukkuda.
  • Ravimid ja alkohol: filmides rüübatakse sageli tablettidele peale otse viina- või veinipudelist. Olgu öeldud, et enam kui 150 ravimi mõju muutub alkoholiga segatult tervisele ohtlikuks. Näiteks mõjuvad mõned nii manustatud köha- ja gripirohud uimastavalt. Igal juhul tasub enne ravimi võtmist lugeda ka etiketilt võimalikke vastunäidustusi.
  • Rinnavähk: Uurimused tõestavad, et ka vähene, ent regulaarne napsutamine võib suurendada rinnavähki haigestumise ohtu.
  • Alkoholi mõju lootele: raseduse ajal tarbitud alkohol võib olla sündimata lapsele kahjulik.

Lõpetuseks tasub jälle meelde tuletada ammu teada tõde: mida enam sa tarbid, seda rohkem sa tahad. Sest alkohol tekitab sõltuvust.

Allikas: Athealth.com