Kui sama kehakaaluga naine ja mees joovad ära samas koguses alkoholi, on naise vere alkoholitase kuni kolmandiku võrra kõrgem kui mehel. See tähendab, et naise organismil kulub ka kolmandiku võrra kauem aega, et seda alkoholi kogust verest eemaldada.

Miks see nii on? Naise organism sisaldab vähem vett kui mehel, mis tähendab, et vedelikukogus, milles joodud alkohol lahustub, on naistel väiksem. Seetõttu tekitab sama alkoholikogus naise organismis suurema alkoholi kontsentratsiooni kui mehel.
Teiseks — naise organism toodab alkoholi lõhustuvat ensüümi veidi vähem kui mehel. See tähendab, et naistel mitte ainult ei teki tugevam joove, vaid nad on ka kauem alkoholi mõju all. Terve noore meesterahva maks peaks ühe alkoholiühiku suutma organismist eemaldada umbes ühe tunniga. Noore terve naise maksal võtab see üldiselt kauem aega.

Tervise Arengu Instituut soovitab alkoholi tarvitavatele naistele jätta igasse nädalasse vähemalt kolm alkoholivaba päeva ning mitte tarvitada rohkem kui kaks alkoholiühikut päevas. Kaks alkoholiühikut on näiteks 0,6 liitrit 4%-list õlut, pisut rohkem kui 0,5 liitrit 4,5%-list siidrit või 2 dl (peaaegu kaks pokaali) 12%-list veini.
Joodud kogused ja nende mõju tervisele saad järele uurida veebilehe www.alkoinfo.ee/kalkulaator/ abiga.

Alkohol ja naised — tasub teada

Naiste organism toodab vähem alkoholi lõhustavat ensüümi kui meestel. Seepärast mõjub joodud alkohol naise organismile rohkem kui meestel.

• Alkohol suurendab rinnavähi riski. Risk suureneb oluliselt iga täiendava 10 grammi puhta alkoholi (nt klaas veini) tarvitamisega päevas.

• Alkoholiprobleem ja meeleoluhäired on omavahel tugevasti seotud. Meestel kujuneb depressioon tihti välja pärast pikemat alkoholitarvitamist, naistel sageli eelneb meeleolulangus alkoholitarvitamisele.

• Naistel, kes joovad rohkem kui klaasi veini iga päev, on palju väiksemad võimalused rasestuda.

• Alkoholi tarvitamine raseduse ajal suurendab raseduse iseenesliku katkemise riski, põhjustab loote väikese sünnikaalu ning mõjutab loote närvisüsteemi arengut.

• Alkohol sisaldab palju kaloreid! Üks gramm puhast alkoholi sisaldab 7 kcal, mida on rohkem kui paljudes toiduainetes. Suur klaas veini sisaldab ligi 200 kcal, lisaks veel joogi suhkrusisaldusest tulenev energiahulk.

• Alkohol suurendab söögiisu ja vähendab enesekontrolli: nii on lihtne süüa korraga liiga palju.

Loe lisaks: