Mida teha puugihammustuse korral?
1. Eemalda puuk võimalikult kiiresti kasutades pintsette
2. Pintsetid aseta võimaliku puugi pea ja naha lähedale ja tõmba otse, oluline on ka puugi pea tervelt naha seest kätte saada
3. Väldi puugi liigset pigistamist
4. Puhasta haav vee ja seebi või desinfitseerimisvahendiga
5. Kui täheldad allpool kirjeldatud sümptomeid, eelkõige iseloomulikku punetavat laiku, oleks vaja pöörduda arsti poole. Vajadusel saab lasta end testida puukborrelioosile viitavate antikehade esinemise suhtes.

Millised on borrelioosile viitavad sümptomid?

Puukborrelioos võib põhjustada erinevaid naha, südame, liigeste ja närvisüsteemiga seotud kahjustusi.

Esmase nähuna viitab võimalikule borrelioosi nakatumisele puugihammustuse järgselt tavaliselt nädala või paari pärast hammustuskohas tekkiv vähemalt 5 cm diameetriga kindlapiiriline punetav laik, mis tasapisi laieneb. Samas ei pruugi kirjeldatud tüüpilist nahalöövet alati tekkida.

Hilisemas staadiumis võib borrelioosi tagajärjel tekkida näonärvi halvatus (silm ei lähe kinni, suu nurk üles vm), ninatiivale või kõrvalestale sinakas-punakas valutu sõlm ehk lümfotsütoom, liigesepõletik ning vahel võib kaasneda ka ajukelmepõletik ehk meningiit.

Borrelioosi on oluline varakult diagnoosida, sest see allub hästi ravile. Millal end testida?

Puukborrelioosile viitavad antikehad muutuvad veres määratavaks tavaliselt 4 kuni 6 nädalat peale nakatumist (puugi hammustust), mis on ka õige aeg kahtluse korral vereproovist testi tegemiseks. Kui esmane tulemus on negatiivne (puukborrelioosile viitavaid antikehi ei esine), kuid esinevad tüüpilised sümptomid, soovitab dr Naaber pöörduda perearsti poole ning vajadusel uuringut korrata umbes 4 nädala pärast.