1. Luud valutavad

Vahet ei ole, kas valu on terav või nõrk, kui su luud valutavad, võib see olla märk luuvähist. Lisaks võid märgata paistetust või esineda luumurde.

2. Nahalööve

Nahalööbed võivad vihjata erinevatele terviseprobleemidele nagu infektsioonid või allergilised reaktsioonid, aga see võib olla ka märk leukeemiast ehk verevähist. Oska märgata pisikesi punaseid, lillakaid või pruune laike nahal.

3. Silmad valutavad

Valutavad silmad või silmaümbruspiirkond võib olla märk silmavähist. Sama kehtib ka varjude ja valgusvälgatuste, uduse pildi või nägemise kaotuse kohta.

4. Sagedad peavaluhood

Meil kõigil esineb aeg-ajalt peavalu, aga kui märkad, et sul on tekkinud teatav muster või valuhood muutuvad tugevamaks, võib see olla märk ajukasvajast.

5. Kõrvetised

Pidevad kõrvetised või sagedasti esinev nõrk valu rinnakus, mida esineb just peale söömist, võib olla märk söögitoru- või soolevähist.

6. Menstruatsioonivalud

Kui su päevad on alati väga valulikud või sul esineb veritsust ka menstruatsiooni vahepeal, peaksid laskma end igaks juhuks kontrollida.

7. Muutused rinnanibudega

Üks suurimaid rinnavähi sümptomeid on see, kui su rinnanibud hakkavad muutuma, olgu tegu siis värvi- või kujumuutusega.

8. Tundlikud rinnad

Rindu tasuks kontrollida ka juhul, kui need on muutunud punakaks või lillakaks, on paistes või tekkinud on mingisugune ärritus.

9. Paistes munandid

Mehed, kui märkate ebatavalisi muutuseid munandites, näiteks paistetust, tasuks kohe arsti poole pöörduda. Esineda võib ka valu, aga alati ei pruugi.

10. Raskusi neelamisega

Kui sul on raskusi neelamisega, võib olla tegu kõrivähi või hoopis kopsuvähiga. Kähe hääletoon või ebamugav tunne kurgus võivad viidata ka kilpnäärmekasvajale.

11. Kaalukaotus, millele sa ei leia selgitust

Kui võtad kaalust alla, kuigi pole midagi oma menüüs või trennikava juures muutnud, võib sind ohustada käärsoole vähk või mõni muu kõhupiirkonnas peituv kasvaja.

12. Valutav ja korrast ära kõht

Meil kõigil on aeg-ajalt kõhuprobleeme, aga tugevad krambid või terav valu alakõhus võiks sind muretsema panna.

13. Hingamisraskused

Üheks esimeseks kopsuvähi sümptomiks on hingamisraskused. Sama kehtib ka kilpnäärme kasvajate puhul.

14. Häirivad gaasid või punnis kõht

Häirivad gaasid või punnis kõht võivad viidata erinevatele seedehäiretele, aga ka emakakaela või käärsoole vähile.

15. Probleemid potil käimisega

Kui sul on pidevalt kõht kinni või lahti või oled lihtsalt märganud muutusi oma väljaheites, mis kestavad rohkem kui paar päeva, peaksid sellest igaks juhuks oma arstiga rääkima.

16. Raskused urineerimisega

Üks esimesi eesnärmevähi sümptomeid on raskused urineerimisega või tõsiasi, et kuigi sul on tugev häda, ei suuda sa seda leevendada. Paljud mehed kurdavad ka, et neil on raske häda kinni hoida.

17. Probleemid erektsiooniga

Kui eesnäärmevähk areneb edasi, on sageli meestel raske erutuda või erektsiooni seksi ajal hoida.

18. Väsimus

Magamatus võib tähendada nii mõndagi, näiteks seda, et sul pole aega lihtsalt 7-8 tundi ööpäevas magada, aga siinkohal räägime me ekstreemsest väsimusest või nõrkusest, mida ei ole võimalik selgitada.

19. Palavik

Kui sul on pidevalt palavik, võib see olla märk leukeemiast, mis mõjutab keha võimet võidelda erinevate nakkushaigustega.

20. Laigud küüntel

Pruun või must joon või täpikene küünte all võib olla märk melanoomist, mis arenebki just küünte all.

Allikas: Woman’s Day