Kuid et kahjuks huvitab tänapäeva suurt toiduainetööstust peamiselt vaid üks eesmärk (kasum!), on üsna lihtne sattuda võrku, kus meid meelitatakse sööma toite, mille kohta võiks eeldada, et need on tervislikud, või mida müüakse meile dieettoitude pähe, kuid mis tegelikult teevad meid paksuks ja lühendavad eluiga.

Loe edasi, et teada saada, missugust nelja toiduainet sisaldavaid toitusid ei tohiks kunagi süüa või peaks sööma harva, kui tahad kaalust alla võtta ja kauem elada!

Kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupit sisaldavad toidud

Kui muretsed oma kehakaalu pärast, oled tõenäoliselt palju kuulnud kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupist (i.k. high-fructose corn syrup, HFCS). Kuigi enamik teadusuuringuid, mis on tegelenud kõrge fruktoosisisaldusega siirupi mõjuga kaalutõusule, on andnud kombineeritud tulemusi, leidis USA, Princetoni ülikooli uurimisrühm oma 2010. aastal läbi viidud uurimuses, et kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirup põhjustab kaalutõusu rohkem kui harilik lauasuhkur (sahharoos).

Selles uurimistöös, kus inimeste asemel jälgiti rotte, võtsid rotid, kellel oli ligipääs kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupile kaalus juurde rohkem kui need, kes said kätte harilikku lauasuhkrut — seda isegi siis, kui tarbitud kalorihulk oli kõigil võrdne.

Sobiv viis alustamiseks on vältida pakendatud suupisteid, kiirtoite ning enamikku karastusjooke ja kunstlikke lisaaineid sisaldavaid mahlasid. Ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition 2004. aastal avaldatud uurimuse kohaselt ei stimuleeri fruktoos insuliini sekretsiooni ega suurenda ka leptiini tootmist — kaks signaali, mille abil on võimalik toidu tarbimist reguleerida, millega võib kaasneda „valede“ toitude ülesöömine või –joomine — kõik teavad, et just see on kaalutõusu retsept.

Kunstlikke magusaineid sisaldavad toidud

Küllap oled nii mõnelgi korral „õige“ asja nimel, kaalulangetamise eesmärgil kalorikoguse vähendamise tuhinas pöördunud kunstlike magusainete poole. Tänapäeval leidub kunstlikke magusaineid ja suhkuasendajaid rohkem kui iial varem, kuna paljud meist otsivad oma lemmikjoogi või –magusroa magustamiseks madalama kalorisisaldusega võimalusi.

Vähendatud kalorisisaldusega magusained on kaalulangetamisel tõhusaks toeks, kuid enne, kui lisad neid oma kohvi ja küpsetiste sisse, peaksid nende kohta veidi rohkem teada saama.
Kõige populaarsemad joogid dieedipidajate seas — dieetkarastusjoogid — on ühed kunstlikke magusaineid sisaldavad toidud, mille tarbimist tuleks vältida. Dieetkarastusjoogid ei sisalda küll ühtegi kalorit, kuid sellega kogu toredus piirdubki. Teised dieet- või lahjad joogid, sealhulgas kerged mahlad ja joogisegud, sisaldavad kalorihulga vähendamiseks sageli kunstlikke magusaineid.
Paljusid dieedipidajaid tõmbab kunstlike magusainete poole, sest need sisaldavad vähem kaloreid kui harilik lauasuhkur ning võimaldavad seega traditsioonilise suhkruga võrreldes magustada jooke ja toite väiksemate kogustega. Paraku näitab Ungari Pécsi ülikooli arstiteaduskonna 2010. aastal avaldatud uurimus, et isegi kunstlike magusainete kasutamine ei pruugi kehakaalu langetamisel aidata.

Teine kunstlike magusainete puhul üles kerkiv probleem on nende seostamine vähktõvega.
USA Riiklik Vähiinstituut NCI viitab küll, et kunstlike magusainete ja vähktõve vahelise seose kohta „puuduvad kindlad tõendid“, ent sellegipoolest ei tähenda see, et kunstlikud magusained oleksid tervislikud.

Tegelikult on mitmete USA Yale’i ülikooli biomeditsiini teaduskonna poolt väljaantavas ajakirjas Yale Journal of Biology and Medicine tsiteeritud uurimistööde tulemused näidanud, et kunstlike magusainete kasutamise ja kaalutõusu vahel eksisteerib positiivne seos. See on osaliselt tingitud asjaolust, et magusatarbimine suurendab söögiisu, mis omakorda võib viia suurenenud kalorite tarbimiseni.

Töödeldud sojast valmistatud toidud

See võib olla vastuolus kõigega, mida oled siiani soja kohta kuulnud, kuid vastupidiselt Su senisele teadmisele ei tule töödeldud soja tarbimine kasuks Sulle ega ka Su kaalulangetamisega seotud jõupingutustele.

Juba aastaid on sojatooteid nimetatud „tervislikeks“, eriti kuna need võimaldavad taime- ja toortoitlastel saada oma vastavatesse menüüdesse organismi jaoks hädavajaliku valgu. Ent selgub, et see ei ole siiski kogu tõde.

Töödeldud sojatooteid, mis on sisuliselt enamik turul leiduvatest sojatoodetest, on töödeldud suhkru, naatriumglutamaadi (MSG) ja paljude teiste lõhna- ja maitsetugevdajatega, kuna looduslikud sojaoad ei oleks inimeste maitsele vastuvõetavad.
Töödeldud sojatoodete seas on tavaliselt sojapiim, sojajuust, tofu, sojapähklid ja taimetoitlaste kotletid. Miks siis tuleks töödeldud sojast valmistatud tooteid vältida? Sest soja töötlemise meetod muudab selle toiduaine kaalulangetamise ja hea tervise seisukohast ebasõbralikuks.
Vaatamata soja laialdasele müügiedule, on sojaoa taime üle 200 korra kantud USA Toidu- ja Ravimiameti (Food and Drug Administration, FDA) mürgiste taimede andmebaasi töödeldud sojatoodete tarbimisega seotud terviseprobleemide tõttu, mis hõlmavad kilpnäärme probleeme, aminohappe puudust, kasvupeetust ja peamiste mineraalide imendumishäireid.

Ebatervislikke õlisid sisaldavad toidud

Kunagi arvati, või vähemasti reklaamiti, et teatud õlid on soovitatavamad ja tervislikumad kui teised. Isegi praegu, kui nimetada vaid mõned, on selles nimekirjas taime-, rapsi-, soja- ja päevalilleõlid.
Paljudest neist ebatervislikest õlidest on valmistatud ka nn südamesõbralikke võideid, kuid fakt on see, et neil on palju ebasoodsaid kõrvalmõjusid, sealhulgas, ent mitte ainult, võivad need tekitada:

astmat,
südamehaigust,
maksa toksikoosi,
rasvumist,
kiirenenud vananemist
autoimmuunsushaigust.

Ebatervislikke õlisid soovitatakse vältida, kuna need soodustavad rasvumist ning on seega kaalulanguse seisukohast kahjulikud. Ent siia lisandub ka asjaolu, et nende õlide tarbimine võib lisaks rasvumisele soodustada ka teisi eluiga lühendavaid terviseprobleeme.
Samamoodi kui töödeldud soja sisaldavad toidud, kujutab rapsiõli iseenesest endast tervisele minimaalset ohtu, ent meetod, kuidas rapsiõli saadakse, kahjustab olulisi rasvhappeid, näiteks kõiki tähtsaid oomega-3 rasvhappeid, muutes need transrasvadeks, mis kujutavad endast tervisele hulgaliselt ohtusid, sealhulgas rasvumist ja insuliiniresistentsust.

Sama kehtib tegelikult enamiku ebatervislike õlide kohta. Õlisid hüdrogeenitakse pikema säilivusaja nimel, kuid ei töödelda inimeste pikema eluea nimel. Ebatervislikke õlisid (seega ka transrasvasid) sisaldavate toitude hulka kuuluvad koogid, friikartulid, küpisised ja sõõrikud — kõiki neid toite tuleks väiksemat kehakaalu ja pikemat eluiga silmas pidades vältida.
Need õlid osutavad kahekordse karuteene nii tervisele kui ka eluea pikkusele, sest kergitavad organismis halva (LDL) kolesterooli taset ja alandavad hea (HDL) kolesterooli taset, mis, juhul, kui menüü sisaldab liiga palju ebatervislikke õlisid sisaldavaid toite, suurendab südamehaigustesse haigestumise ohtu.

Loe kaupluses toiduainete etikette ja vaata, kas Sinu poolt valitud toidud sisaldavad koostisosi, mida tuleks vältida. Juhul, kui sisaldavad, ning juhul, kui muretsed oma kehakaalu ja eluea pikkuse pärast, peaksid nende söömise lõpetama.

Allikas: itsallaboutwomen.com