Uuringu tulemusena nikotiin valdavalt ise ei tekita vähki, vaid pigem muudab olemasolevad vähivormid agressiivsemaks. Varasemalt on näidatud, et rinnavähi levimine kopsu on suitsetajatel tõenäolisem kui mittesuitsetajatel. Ning laboris agressiivse vähivormi pinnal asuvate nikotiiniretseptorite blokeerimine on peatanud vähirakkude kasvu.

Uuringu juht Srikumar Chellappan rõhutab, et suitsetamine võib loomulikult ka initsieerida vähi teket, ent siin tuleks süüdistada eelkõige sigaretisuitsus leiduvaid teisi komponente, mitte nikotiini ennast.

Selgitamaks nikotiini toimet vähi agressiivsemaks muutumisel, otsisid teadlased spetsiifilisi nikotiiniga seonduvaid molekule. Nad eksponeerisid laboris inimese kopsurakke nikotiinihulgas, mis vastas päevas ühe paki suitsu tegeva inimese vereringes olevale nikotiini koguhulgale.

Selgus, et nikotiin põhjustas Raf-1 nimelise molekuli seondumist valguga Rb, mis tavatingimustes pärsib vähi arengut. See seondumine võibki aidata kaasa vähi kiiremale ja agressiivsemale arengule.

Kümne vähijuhu uurimisel selgus ka seda teooriat toetav asjaolu, et tervelt kaheksal juhul oli Raf-1 ja Rb seondumise tase ebanormaalselt kõrge. Chellappani sõnul on nende üks edasine uurimiseesmärk selgitada välja ained, mis suudaksid pärssida Raf-1 ja Rb seondumist. Selliste ainete kindlakstegemine aitaks kaasa vähiravi edasisele arengule.

Allikas: NewScientist/Geenikeskus