Mõne jaoks on antibiootikumd kui imeravimid, mis aitavad kõikide maailma hädade vastu. Tegelikkuses töötavad nad ainult bakteriaalsete infektsioonide puhul ja seega pole neist näiteks viirusest tingitud kurguvalu vastu mitte mingit abi. Millal siis tuleks antibiootikumidele lootma jääda ja millal mitte?

Kurguvalu

Millal sa ei vaja antibiootikume? Suurem osa haigustest, mis toovad endaga ka kurguvalu kaasa, tekivad viirustest. Antibiootikumide suust sisse ajamise asemel tasuks pöörata tähelepanu oma immuunsüsteemi tugevdamisele.

Millal vajad? Kui sul on kõrge palavik koos valgete täppidega mandlite piirkonnas, siis võib olla tegemist bakteriaalse infektsiooniga. Viirused põhjustavad lisaks kurguvalule sageli ka teisi sümptomeid — näiteks tekib nohu, sa aevastad palju või köhid. Bakteriaalsed infektsioonid on oma loomult palju rohkem ühele kohale keskendunud.

Kopsud

Millal sa ei vaja antibiootikume? Bronhiit on enamasti viirusliku taustaga, seega ei saa antibiootikumid olla sel puhul abiks. Sümptomeid saab leevendada nii aspiriini, paratsetamooli kui ibuprofeeniga.

Millal vajad? Kui sind tabavad kopsupõletiku sümptomid nagu kõrge palavik, hingetus, peavalu ja lima üles köhimine, siis peaksid ruttu-ruttu arsti juurde jooksma ja paluma ravimid välja kirjutada!

Põsekoopapõletik

Millal sa ei vaja antibiootikume? Kuna paljud ummistunud ninad on just viiruse tagajärg, siis proovi esmalt aurutamist ja käsimüügiravimeid, mis leevendavad olukorda.

Millal vajad? Kui su sümptomid pole nädalaga alanenud või oled regulaarse põsekoopapõletiku ohver, siis võivad antibiootikumid sulle head teha. Räägi oma perearstiga.

Silmapõletik

Millal sa ei vaja antibiootikume? Kui su silmad on kergelt punased ja ebameeldivustunne on talutav, saad asja lahendatud ka käsimüügiravimitega. Apteeker oskab sulle kindlasti anda nõu.

Millal vajad? Kui asi on lausa nii hull, et silmad ei taha enam lahti tulla, on väga valusad ja rähma täis, vajad ilmselt antibiootilisi silmatilku.

Kõrvapõletik

Millal sa ei vaja antibiootikume? Keskkõrvapõletik on tavaliselt viiruse tulemus. Võta paratsetamooli!

Millal vajad? Kui asi muutub hulluks — tekib kõrge palavik, oksendamine — ja sümptomid ei taha taanduda, tasub kiiremas korras pöörduda arsti poole.

Kuseteede põletik

Millal sa ei vaja antibiootikume? Kui sul on kerge põiepõletiku tunnused — sage urineerimine ja kerge valu, siis joo palju vett ning jõhvikamahla. See aitab.

Millal vajad? Kui sümptomiteks on ka valu alaseljas ja tekib kõrge palavik, siis võib asi olla juba edasi läinud neerudesse. Otsi kiiremas korras abi.

Allikas: Daily Mail