Ehk see on üks neist võimalikest ohtlikest taudiversioonidest, mille tekke võimalustele paljud teadlased aastaid viitasid ja mille üle veel aasta-paar tagasi siinmail ametnike poolt nalja visati.

Ohtlik on ta seetõttu, et levib suhteliselt kergelt inimeselt inimesele ja kokkupuude seaga pole levikuks üldsegi vajalik.
Seagripi kahtlusega juhtumeid on juba mitmeid — Taanis, Rootsis, Soomes, Prantsusmaal ja Suurbritannias. Teateid kahtlastest juhtumitest on tulnud veel Brasiiliast, Iisraelist, Uus-Meremaalt, Kanadast ja Lõuna-Aafrika Vabariigist. Enamik neist “kahtlastest” inimestest on saabunud hiljuti Mehhikost.

Hetkel uuritakse pingsalt nii viiruse ehitust ja omadusi kui ka haiguse üksikasju. Näiteks pole selge, miks Mehhikos registreeritud juhtumid tunduvad olema raskemad ja surmatoovamad kui näiteks USAs registreeritud juhtumid. Siiani pole surmajuhtumeid USAs registreeritud — kõik patsiendid on tervenenud või tervenemas. USAs on laboris kinnitust leidnud 20 uudse sigade gripi juhtumit — 8 neist registreeriti New Yorgis, 7 Californias, 2 Texases, 2 Kansases ja üks Ohios. USA vastava keskuse juht ütles ajakirjanikele, et surmajuhtumite tuleku tõenäosus ka USAs on ikkagi suur. USAs kindlakstehtud viirusetüvi näib olevat sama, mis Mehhikoski levib — USAs sai ta ka nime — “California 04/2009”.

Mehhiko nakatunute ja surmajuhtumite kohta pole siiski päris täpseid andmeid — erinevate allikate poolt toodud surmajuhtumite arv erineb kordades. Näiteks kirjutatakse, et Mehhikos on sellesse grippi surnud 103 inimest ja üle 1600 inimese on nakatunud — ametlikel andmetel (pühapäevase seisuga) on aga vaid 18 laboris kinnitatud juhtu ning räägitakse “mõnest” surmajuhtumist.
“Soovitame kõigil, kes reisivad Mehhikosse ja USAsse jälgida esmaseid hügieenireegleid, vältida suuremaid rahvakogunemisi ning jälgida oma tervist tähelepanelikult. Kui olete saabunud reisilt neisse piirkondadesse ning olete haigestunud, võtke ühendust oma perearstiga,” ütleb Tervisekaitseinspektsiooni peadirektor Tiiu Aro.

Reisijatele pole praegu seatud piiranguid USAsse või Mehhikosse reisimisel. Küll aga tasub silmas pidada tavapäraseid ettevaatusabinõusid gripist hoidumiseks — vältida kontakti haigestunutega, pesta tihti käsi, köhides ja aevastades katta suu ja nina salvrätiga.
Briti tervisekaitsjad on välja pakkunud, et Suurbritannias võib epideemia tekkida mai teisel nädalal, aga Venemaale jõuab see mai lõpuks.

Tervisekaitsjad rõhutavad, et viirus ei levi sealiha ega sealihatoodete kaudu.