Nahk on inimese kõige suurem organ, mis kaitseb meid nii füüsikaliste kui ka keemiliste mõjude eest. Kui kriimustus nahal on märgata ja tunda, siis ohtlikest kemikaalidest tulenevad mõjud ei pruugi enamikule meist olla kohe tuntavad või silmaga märgatavad. Kuid need toodetes sisalduvad kemikaalid imenduvad läbi naha meie organismi, ladestuvad seal rasvkoes ning põhjustavad terviseprobleeme.

Loetelusid ja tabeleid ohtlike kemikaalide kohta, mida peaks kosmeetikatoodetes vältima, on koostatud väga palju, ning internetist otsides leiab neid ka rahakoti vahele välja trükkimiseks. Samas on šampoonide ja dušigeelide valik poeriiulitel kirju ning koostisosade lugemine etiketilt aeganõudev.

Miks ohtlikud ained?

Säilitus-, pesu-, lõhna- jm aineid lisatakse šampoonidele ja dušigeelidele selleks, et muuta neid tarbijatele atraktiivseks ning anda tootele soovitud omadused (konsistents, värv, lõhn, puhastusomadused, kui palju need vahutavad, kui kaua säilivad jne).

Kosmeetikatoodete sisaldust reguleerib Euroopa Liidu määrus, mis sätestab keelatud või lubatud ja koostisaineid ning nende kontsentratsiooni. Paljusid ohtlikke kemikaale on lubatud toodetes kasutada teatud tingimustel ja piiratud koguses. Kuid väikesest kontsentratsioonist saab suur. Me kasutame sadu tooteid, korduvalt, ning ohtlike kemikaalide kokteil, millega kokku puutume, põhjustab terviseprobleeme.

Kuidas pesuaineid valida?

Valige tooteid, milles on vähem koostisosi, eriti keerulise nimega lõhna- ja säilitusaineid.

Vältige eriti ärritavaid ja pindaktiivseid aineid nagu naatriumlaurüülsulfaat ja kokamidopropüülamiin-oksiid.

Vältige tooteid, mis sisaldavad võimalikult vähe selliseid probleemseid säilitusaineid nagu parabeenid.

Enam levinud lõhnaained, mida peaks vältima, on amüültsinnamaal, tsinnamaal, heksüültsinnamaal, limoneen, linalool.

Eelistage toodet, millel on kirjutatud “Lõhnaainevaba” (Frangrance free) või “Ei sisalda parabeene”.

Toode sisaldab ohtlikke aineid vähem, kui tal on mõni rahvusvaheliselt tunnustatud ökomärgis.

Suhtuge kriitiliselt tootjate avaldustesse. Kui miski on “looduslik”, siis see ei tähenda, et inimestel ei teki selle suhtes allergilist reaktsiooni. Ka looduskosmeetikas võidakse kasutada sünteetilisi aineid!

Refereeritud Katrin Jõgisaare, Heli Nõmmsalu ja Katrin Juhansoni artiklist “Kuidas valida šampoone ja dušigeele”, www.bioneer.ee