Naised joovad aasta-aastalt üha rohkem, kuigi alkoholi tarvitamine toob naisele kaasa raskemaid tagajärgi kui mehele. Alkohol mõjub naistele tugevamalt — naised jäävad samade alkoholikoguste puhul kiiremini ja rohkem purju ning nad on ka kauem alkoholi mõju all. Kui sama kehakaaluga naine ja mees joovad ära sama koguse alkoholi, on alkoholitase naise veres kuni kolmandiku võrra kõrgem kui mehel. Miks on see nii ja millised on alkoholi tarvitamise tagajärjed naisele?

Miks mõjub alkohol naisele tugevamalt?

Vee hulk kehas: naise organism sisaldab vähem vett kui mehel — kui mehe kehas on 60 protsenti vett, siis naisel oluliselt vähem, 50 protsenti. Seetõttu tekib sama alkoholikoguse ärajoomisel naise kehas oluliselt suurem alkoholi kontsentratsioon kui mehel.

Alkoholi lõhustav ensüüm: naise keha toodab vähem alkoholi lõhustavat ensüümi dehüdrogenaas. Dehüdrogenaas lõhustab alkoholi enne selle vereringesse jõudmist. Seega töötleb naise keha alkoholi aeglasemalt kui mehe oma.

Hormonaalsed muutused: menstruatsioonile eelnevad muutused naise hormonaalses tasemes võivad lihtsustada purju jäämist. Naised, kes kasutavad regulaarselt östrogeeni sisaldavaid ravimeid, nt rasestumisvastaseid tablette, jäävad samuti oluliselt kergemini purju, sest need ravimid aeglustavad keha võimet alkoholi lõhustada.

Keharasva protsent: naistel on meestest kõrgem keharasva protsent. Kuna rasv ei ima alkoholi, on suurema rasvaprotsendi puhul alkoholi kontsentratsioon vereringes ka selle võrra kõrgem.

Seepärast ongi naiste madala terviseriskiga alkoholikogused väiksemad kui meestel. Eksperdid soovitavad naistel mitte ületada rohkem kui kaks alkoholiühikut päevas. Kaks alkoholiühikut on näiteks peaaegu kaks pokaali veini, ligi pool liitrit lahjat õlut või poolteist pitsi kanget alkoholi. Igasse nädalasse peaks jätma ka vähemalt kolm alkoholivaba päeva.

Millised on alkoholi tarvitamise tagajärjed naisele?

Lihtsamini tekkiv kõrgem alkoholi kontsentratsioon veres ei põhjusta naistel ainult suuremat joobeastet, vaid alkoholil on ka naise teistele organitele suurem ja pikemaajalisem mõju kui meestel. Eriti peaksid alkoholisse ettevaatusega suhtuma last planeerivad naised, kes peaksid alkoholist täiesti loobuma:

• Naistel, kes joovad rohkem kui klaas veini iga päev, on väiksemad võimalused rasestumiseks.
• Alkoholi tarvitamine raseduse ajal suurendab raseduse iseenesliku katkemise riski, põhjustab loote väikese sünnikaalu ning mõjutab loote närvisüsteemi arengut.
• Raseduse ajal jõuab alkohol läbi ema vereringe ja platsenta otse lapse vereringesse ja ning võib põhjustada nurisünnitusi, surnult sündimisi, madalat sünnikaalu ja alkoholist põhjustatud sünnidefekte, sh ka fetaalset alkoholisündroomi.
• Kui ema imetab last, jõuab alkohol rinnapiima kaudu lapseni. Alkoholi kogus rinnapiimas on sarnane sellele, milline see on ema vereringes. Pool tundi kuni tund peale joomist on kogus kõige suurem. Kehast väljub üks alkoholiühik ühe kuni kahe tunni jooksul.

Oma alkoholi tarvitamise harjumusi saad analüüsida tehes AUDIT testi — SIIN!

Kampaania "Septembris ei joo!" kohta loe rohkem SIIT!