Fiona Campbell, joogaarmastajast tervislike eluviisidega taimetoitlane oli uhke selle üle, kuidas ta oma keha eest hoolt kandis. Siiski oli ta oma lihavaba menüü ja aktiivse eluviisi juures ainuke, kes oma burgerisööjatest ja laiskuritest töökaaslaste hulgast kogu aeg haige ja väsinud oli. Ta süüdistas stressi.

Muretsema hakkas naine siis, kui tal kadus lisaks kõigele muule söögiisu ning ta tundis suurt isu juba kell kaheksa õhtul voodisse minna ning uinuda. Kui ennist tegi ta jooksu- ja joogatrenni kolm korda nädalas, siis enam tal selleks energiat ei jätkunud. Muretsema hakkas ka tema elukaaslane, kes tundis, et naise silmist on sära kadunud. Teda hakkasid kimbutama nii juuste väljalangemine, depressioon kui ka ekseem. Lõpuks jõuti ka koostöös arstidega probleemile jälile — Fiona kehas oli mineraalide tasakaal paigast ära, organism tundis tohutut puudust tsingist.

Tsink on eluks vajalik mineraal, mida inimene saab kätte näiteks punasest lihast ja mereandidest. Kuna aga naine oli ainult taimetoidu peal, siis tekkis tal ka sellest puudulikkus. Kui talle diagnoos pandi, hakkas ta toidulisandeid tarvitama ning sai lõpuks ka paari kuuga oma tavapärase energia tagasi.

Arstid ja toitumisteadlased on mures

“Tsingipuudus on probleemiks maades, kus ligipääs lihatoitudele on piiratud,” sõnab professor John Beattie Aberdeeni ülikoolist. “Ma olen ka kõikvõimalike kehapuhastuste ja detokside pärast mures. Inimene peab punast liha sööma kaks kuni kolm korda nädalas. See käib küll praeguste levinud toidunõuannete vastu, aga jättes oma menüüst välja terved toidugrupid, võib inimene endale rohkem kahju kui kasu teha,” sõnab Beattie.

Kui ka sina oled viimasel ajal väsinud ja kipud haigeks jääma, siis vaata kriitilise pilguga üle oma menüü. Kas sa sööd ikka kõike piisavalt?

Allikas: Daily Mail