Nimelt võib pidevalt paljajalu olemine muuta erinevad jalgadega seotud probleemid hullemaks või tuua esile hoopis mõned uued. Jalaarst dr Miguel Cunha selgitab portaalis PureWow, miks see nii on ja mida teha?

Kas paljajalu kodus ringi liikumine mõjub tõesti jalgadele halvasti?

Dr Cunha sõnul jah. "Pikka aega kõvadel pindadel paljajalu kõndimine on jalgadele halb, sest see võimaldab jalal n-ö "kokku kukkuda", mis põhjustab jalgadele mitte ainult stressi, aga mõjub halvasti ka kogu ülejäänud kehale," selgitab ta.

Põhimõtteliselt tähendab see seda, et meie jalalabas olevad lihased vahetavad asendit ja kohanduvad selliselt, et kõva põranda peal kõndimise mõju leevendada (jah, isegi, kui su põrandaid katavad vaibad). Need kohandumised põhjustavad aga tasakaalutust, millest tekivad mured nagu näiteks küünisvarbad.

Mida siis kodus kanda?

"Ma kindlasti ei soovita kanda välisjalanõusid toas, et vältida mittevajalikku ja ebahügieenilist mustuse, bakterite, viiruste ja õietolmu levikut meie kodudesse," õpetab dr Cunha. Siiski, ka mugavad sussid ei pruugi hea valik olla. "Oluline on valida king, mis pakub võimalikult palju vastupidavust ja kaitset ilma mugavust ja paindlikkust ohverdamata."