Muidugi on kõik naised erinevad ja seetõttu ei kehti siinkirjeldatu absoluutselt kõigi kohta, kuid üht-teist võiksid siiski kõrva taha panna ja vähemalt tead, milleks valmis olla.

Kolmekümnendates eluaastates

Naised, kes on juba aastaid kasutanud antibeebipille, võivad kogeda tupekuivust. Ilmselt seetõttu, et pillid peatavad ovulatsiooni ja takistavad loomuliku eritise teket. Tõenäoliselt tekib sul sel perioodil soov rasestuda ja sünnitada ning need võivad su allkorrusel päris korraliku kaose tekitada. Rasedushormoonide tõttu võib muutuda kogu häbeme värvus ja see on täiesti normaalne. Samuti ei ole haruldased veenilaiendid seal piirkonnas. Õnneks on tegu lühiajaliste muudatustega, millest enamik taandub kiiresti pärast sünnitust. Kuula oma arsti, kui ta soovitab sul Kegeli-harjutusi teha! Loe SIIT ka!

Neljakümnendates

Hoolsa vahatamise ja raseerimise tulemusena võivad hakata su suguelunditele ilmuma tumedamad laigud või nahk seal võib võtta teise tekstuuri. Samuti hakkab karvkate vananemise ja östrogeeni vähenemise tõttu hõrenema. Östrogeeni vähenemine annab märku peatselt lähenevast menopausist, samad indikaatorid on ka tupekuivus ja elastsuse vähenemine.

Viiekümnendates

Märksõnaks on menopaus, mis toob kaasa kõige märkimisväärsemad muutused suguelundites. Peamiseks muutuseks on õhem nahk ja selle elastsuse vähenemine ning tupekuivus võivad seksi väga ebamugavaks muuta ja tekitada tunde, nagu sul oleks püksis liivapaber.

Muutused toimuvad ka häbeme välimuses. Östrogeen ja kollageen, mis enne menopausi hoidsid kogu alumist korrust kenasti kohevil ja kortsulisena nagu ette nähtud, hakkavad nüüd vähenema ning see ainus koht, kus sul kortsud vähenema hakkavad, on just suguelunditel.

Kuna östrogeen on hoidnud su tupe PH-taset normaalsena ja nüüd on östrogeeni vähem, muutub tupe keskkond happelisemaks ja infektsioonidele vastuvõtlikumaks. Süü on ka elastsuse ja niiskuse vähenemisel, sest kuivemal nahal tekivad kiiremini haavakesed, mille kaudu on bakteritel lihtsam pahandust teha.

Kuuekümnendates

Kuumahood ja higistamine võivad kesta veel aastaid, kuid lõpuks muutuvad lihtsamaks. Vaginaalsed muutused aga lähevad järjest hullemaks. 50-60% naistest on kimpus tupekuivusega ja kui selle probleemiga ei tegeleta, võib sattuda valusasse nõiaringi. Seks teeb haiget, mistõttu pole tõenäoliselt üldse isugi ja kui isu tekibki, on ainus mõte peas “valu!”. Keha hakkab ennast ise kaitsma ja vaagnapõhjalihased tõmbuvad kokku, et valu ära hoida, see aga muudab seksimise veel valusamaks või täiesti võimatuks.

Teine mure, mis selles vanuses naistel on üsna tavaline, on lihaste liigne lõtvus, mille tõttu võib näiteks emakakael läbi tupe välja vajuda. Mõnel juhul läheb vaja operatsiooni, et olukord normaliseerida.

Suurem osa probleeme on lahendatavad, kui naised vaid julgeks neist oma arstile rääkida. Ära pelga uurida ja küsida, kui miski sulle ebamugavust põhjustab.

Allikas: Prevention