Tundlik nahk on naha seisund, mida esineb nii kuiva, normaalse kui rasuse nahaga inimestel. Tundlikule nahale tüüpilisteks omadusteks on naha ketendamine, turse, punetus, kihelus, tulitamine ja pingulolek. See nahatüüp vajab õrna hoolitsust ning teadlikke valikuid. Apotheka proviisor Merilin Nurk annab tundliku nahaga inimestele seitse kasulikku soovitust.

1. Vali nahahooldusvahendid apteegist

Suvel, kui ilmad on kuumad ja me higistame rohkem, on kindlasti palju nahasõbralikum kasutada allergiavabu ja õrnemaid nahahooldustooteid, mis ei ummista poore ega koorma nahka liigselt. Tavalisest kosmeetikast eristab apteegi- ehk dermakosmeetikat see, et neid tooteid valmistatakse ravimitööstuses või kõiki ravimite valmistamise nõudeid järgides, ka tootmis- ja kvaliteedikontrolli nõuded on sama ranged kui ravimite puhul. Kõik kasutusel olevaid koostisaineid on põhjalikult uuritud ja kontrollitud. Apteegisarjades on värvi-, lõhna-, säilitus- ja muude lisaainete sisaldus minimaalne, seetõttu sobib dermakosmeetika eelkõige allergikutele ja tundliku nahaga inimestele, ent tegelikult pole ka ilma tundliku naha sümptomiteta inimestel põhjust koormata oma nahka ärritava keemiaga.

2. Loe alati etikette

Alati loe toote koostisosi. Nii ei tohiks sul proovimise järel ebameeldivaid üllatusi tekkida. Kui tooteid valid, siis kindlasti need, mis on lõhna- ja säilitusainetevabad, sest need on põhilised ärrituse põhjustajad.

Esmalt peaksid siiski teadma, millised tooted sinu nahale üldse sobivad. Näiteks Apotheka suuremates Tartu ja Tallinna apteekides saab teha nahadiagnostika testi, mille abil on võimalik selgitada välja nahatüüp ja vastavalt sellele leida tooted, mis sobivad just sinu nahale. Nahadiagnostika abil on võimalik määrata naha puhtust, niiskustaset, rasueritust ja pigmentatsiooni ehk melaniini sisaldust nahas.

3. Niisuta oma nahka

Tundlik nahk vajab nii hommikul kui ka õhtul niisutust. Nii kaitsed nahka niiskuskao eest ja lood tervisliku kaitsebarjääri tuule ja kahjulike keskkonnategurite eest.

Tundliku naha suurimateks vaenlaseks on säilitus- ja lõhnaained ning gluteen ja nikkel. Seetõttu tuleks valida tooteid, mis vastavad „allergeenivabale filosoofiale“, mis tähendab, et tooted on säilitusainete-lõhnaainete ja gluteenivabad. Näiteks Itaalia bränd BioNike ei kasuta oma toodetes teraviljaderivaate, millega on välistatud gluteenijääkide imendumine organismi läbi naha.

Tundlikule nahale sobivad hästi ka Eucerini, Sebamedi, Bioderma ja Avene sarja tooted. Põneva tootena on Bioderma lisanud oma sortimenti kreemi ülitundlikule nahale Bioderma Sensibio Tolerance, mis mõjub naha tundlikkuse põhjusele ja tõstab püsivalt naha taluvuse taset. Tänu sellele leevendub koheselt naha pinguloleku ja ebamugavustunne.
Need, kellel on tundlik nahk, võiksid proovida ka Avene termaalvett, mida kutsutakse naha iluveeks. See on erakordselt mineraaliderikas, 100% looduslik puhas vesi, mida võib kasutada igal aastaajal näo värskendamiseks, turgutamiseks, tursete ja palavuse leevendamiseks või niisutamiseks.

4. Puhasta oma nägu targalt

Tundliku naha hoolduses on väga oluline roll hoida poore puhtana. Kindlasti vali nahapuhastaja, mis on mõeldud tundlikule nahale. Näiteks Bioderma Sensibio H2O näopuhastusvesi tundlikule nahale säilitab naha loomuliku tasakaalu ja selle rahustavad koostisosad väldivad nahaärritust. Proovida tasub ka Avene eriti õrna puhastusgeeli, mis on mõeldud ülitundlikule ja ärritunud nahale. See rahustab ja ei sisalda parabeene, värvi- ega lõhnaaineid. Kiidetud on ka Eucerini tundliku naha puhastusvahendeid, mis aitavad parandada naha hapnikuvarustust ja ei sisalda lõhnaaineid.

5. Õige higistamisvastane vahend

Kindlasti tuleks valida ka tundlikule nahale mõeldud higistamisvastane vahend, mis ei ärrita nahka ning mis on alumiiniumi ja alkoholivaba. Sellised on näiteks Sebamed deodorant-palsam roll-on sensitive, BioNike Defence Deo roll-on deodorant, Lavilin Deodorant 72h Stick ning spetsiaalselt meestele BioNike tundliku nahaga meestele roll-on deodorant.

6. Tähelepanu päikesekaitsevahenditele

Praegusel ajal on aktuaalne valida ka õige päikesekaitsekreem. Apotheka tootevlaikust leiab Cotzi SPF40 kaitsega päikesekaitsekreemi, mis on mõeldud väga tundlikule või põletikulisele nahale, mis on 100% vaba õlidest lõhnaainetest ja parabeenidest. Sarnaste omadustega on ka BioNike Defence Sun päikesekaitsesari.

7. Pigem vähem kui rohkem

Ka dekoratiivkosmeetikatooteid valides pea silmas deviisi — vähem on rohkem. Vali mineraalpuuder, mis ei sisalda kahjulikke aineid. Väldi veekindlat ripsmetušši, sest selle eemaldajad võivad sisaldada väga tugevaid aineid, mis võivad nahka ärritada. Võimalusel ära kasuta eraldi jumestuskreemi ja päikesekaitsevahendit vaid eelista mitme toote asemel üht, näiteks toonivat päikesekaitsefaktoriga kreemi. Kindlasti viska minema tooted, mis võivad olla aegunud.