2018. aastal saavad nimelise kutse uuringule aastatel 1949, 1950, 1956, 1958, 1960, 1962, 1964, 1966 ja 1968 sündinud ravikindlustatud naised.

Oluline on, et ka ilma kaebuste või sümptomiteta naised uuringul käiksid, sest rinnavähk varajases staadiumis endast märku ei anna.

Rinnavähk on kõige sagedamini esinev pahaloomuline kasvaja naistel. 2015. a diagnoositi vähiregistri andmetel Eestis 750 uut rinnavähijuhtu naistel ja 4 meestel. Viimastel aastatel on uute juhtude arv tõusnud umbes 10%. (Allikas: Tervisestatistika ja terviseuuringute andmebaas).

Rinnavähi sõeluuringu eesmärgiks on avastada rinnavähk võimalikult varases staadiumis ning vähendada sel viisil haigusesse suremust ja tõsta haigete elukvaliteeti. Kui naine kuulub antud aasta uuringule kutsutavate sihtrühma, võib ta ka kutset ootamata uuringule registreeruda.

Sõeluuringule registreerimisel kontrollitakse sünniaastat ja ravikindlustuse kehtivust. Uuringule tulekul tuleb kaasa võtta isikut tõendav dokument. Ravikindlustust omavate naiste sõeluuringu eest tasub haigekassa. Ravikindlustuseta naised saavad osaleda uuringus tasudes selle eest ise vastavalt teenusepakkuja hinnakirjale.

Sellel aastal on kampaania fookuses kaugelearenenud rinnavähk.

Diagnoositud rinnavähi juhtudest on viimases ehk neljandas staadiumis 5-10%. Umbes kolmandik varases staadiumis diagnoositud rinnavähke võivad paraku edasi areneda ja jõuda siiretena mujale kehasse. Metastaseerunud ehk kehas mitmes piirkonnas siirdega rinnavähi puhul on tavaliselt kasvajad ka lümfisõlmedes, ajus, luudes või maksas. Erinevalt varases staadiumis rinnavähi ravist, kus ravi eesmärgiks on kasvaja eemaldamine ning selle taastekke ja siirdumise ärahoidmine, ei ole kaugelearenenud rinnavähist paraku võimalik täielikult terveneda. Sellisel juhul on ravi eesmärgiks elulemuse pikendamine ja elu kvaliteedi säilitamine.

Väga oluline on, et naised hooliksid ka ise oma tervisest — külastaksid regulaarselt günekoloogi, perearsti ja kontrolliksid ise oma rindu st. teostaks rindade enesevaatlust üks kord kuus. Eesti Vähiliit soovitab naistele salvestada iPhone ja Androidi nutitelefonidele ka eestikeelne põhjalike juhenditega enesevaatluse tasuta rakendus. Rakendus on leitav: kasvaja.net/rinnavahk/

Naised, hoolige oma tervisest, käige regulaarselt kontrollis.