Dieedi pidamine võib paljudel ka olla stressi allikaks. Tekib nn. jo-jo efekt: ei suudeta alustatut lõpule viia ning siis mõnda aega suvaliselt toitudes, hakatakse taas peale kas sama või mõne muu dieediga.

Kuid miks siiski on populaarsust võitnud erinevad kuulsad ja kummalised toitumisteooriad? Põhjuseks võivad olla inimeste vähesed teadmised õigetest toidukogustest ja toitainetest või ka järjepidevuse puudumine oma ettevõtmistes. Milliseid on tuntumad dieedid ja nende väljamõtlejate soovitused? Siinkohal olgu veel ära öeldud, et antud artikkel ei poolda ei üht ega teist toitumisreziimi, vaid annab lihtsalt lühikese informatiivse ülevaate.

1. Dieet “Tsoon” või “The zone”

Autor on Barry Sears Bostonist. Dieet on populaarne ameeriklaste ja prantslaste seas. Organism tuleb panna soodsasse tsooni, siis ta puhastub ja kaotab liigsed kilod iseenesest. Selleks peab igapäevane toit olema tasakaalustatud ja sisaldama õiges vahekorras proteiine, süsivesikuid ja taimerasvasid. Eelistama peab proteiinirikast toitu ning vältida suhkrut. Dieet kontrollib insuliini sisaldust, sest see reguleerib suhkru ja rasvade kogust organismis. Süüa soovitab dietoloog vähe, kuid tihti. Kolm tugevat söögikorda ja kaks kerget einet. 15 päeva peab dieeti pidama, seejärel on 15 vaba päeva, mil võib ja tuleb süüa mõõdukalt ning mõistlikult. Kõhnumist lubatakse juba kuuendal päeval. Dieeti ära kannatada ei ole raske. Näiteid menüüst: munavalge, pähklid, rosinad, ilma suhkruta tee või kohv, kanaliha ja marjad.

2. Atkinsi dieet

Loodi 1972 dr Robert Atkinsi poolt ja on üks kallimaid toitumisskeeme. Dieet on madala süsivesikute ja kõrge valkude sisaldusega. Tema idee oli piirata süsivesikute tarbimist, et ainevahetus läheks glükoosi põletamiselt üle keharasva põletamisele.

Dieedi esimene faas kestab kaks nädalat ja on kõige rangemate piirangutega — piiratakse süsivesikute tarbimist. Lubatud on süüa kala, liha (eriti linnuliha), koort, juustu ja veidi lehtsalatit. Loobuma peab leivast, saiast, pastaroogadest, riisist, kartulist, küpsistest, suhkrust, piimast, kohvist, teest ja alkoholist. Sel perioodil on kõige kiirem kaalukaotus — kuni 4 kg nädalas. Teises faasis suurendatakse süsivesikute tarbimist iga päev 5 g võrra. Üleminekufaasis suurendatakse järk-järgult süsivesikuid, kuni stabiilse kehakaaluni. Järgneb elu lõpuni kestev hooldusfaas.

Pikaajaliste tulemuste suhtes ei ole Atkinsi dieet olnud edukas, kuna toidusedel on üksluine. See olevat ohtlik silmaga esialgu nähtamatute muutuste suhtes, sest tervisemured (nõrkus, väsimus, nahalööve, krambid, luuhõrenemine ja südame-veresoonkonna haigused) ilmnevad hiljem. Ameerika teadlaste katse hiirtega näitas, et Atkinsi dieet võib naistel põhjustada viljatust.

3. Sheltoni dieet

Autor Ameerika dietoloog Herbert Shelton. Selle dieedi kohaselt tuleb rasvu, valke ja süsivesikuid süüa eraldi. Shelton jagab toiduained kolmeks: valgud ja rasvad (liha, kala, munad, seened, herned, pähklid, seemned), süsivesikud (leib, suhkur, kuivatatud puuviljad, kartul, mesi, tee) ning “elusad” e. termiliselt töötlemata toiduained (toores juur- ja puuvili, mahlad ja marjad). Ühe söögikorra ajal tohib süüa koos vaid selliseid toiduaineid, mis võimalikult vähe kurnaksid seedetrakti. “Elusaid” toiduaineid võib tarvitada koos nii rasvade-valkude kui ka süsivesikutega. Rasvu-valke ja süsivesikuid aga ühel ajal tarvitada ei tohi.

Sheltoni põhimõtted: Süüa tuleb rasvaseid ja proteiinirohkeid toiduaineid eraldi. Seedimisele on parim, kui puu- või juurviljad moodustavad eraldi toidukorra. Ära joo vedelikke liiga külmalt või liiga kuumalt. Loobu magustoidust.

4. Veregrupidieet

Veregrupidieedi järgi kehtivad eri veregrupiga inimestele erinevad toitumisreeglid.

0-veregrupp: lamba-, loomaliha ja hakkliha, maks, süda, uluki-, vasika- ja talleliha, haug, heeringas, heik, koha, ahven, lõhe, sardiinid, tursk, vikerforell, kreekapähklid, kaalikas, kartul

A-veregrupp: haug, lõhe, maapähklid, tatar, kaalikas, sibul, ananass, greip, ploom, porgand.

B-veregrupp: lambaliha, haug, lõhe, tuunikala, jogurt,keefir, kodujuust, riis, hiinakapsas, banaan, kapsas, porgand, ananass, viinamarjad.

AB-veregrupp: lambaliha, kalkun, haug, lõhe, tursk, jogurt, keefir, rukkileib, riis, jõhvikad, kiivi, kirss, kapsas, porgand.

Nii mõneski riigis on veregrupidieet üsna populaarseks osutunud, kuid paraku kindlad tõendid selle headuse kohta puuduvad. Väidetavalt mõjub veregrupidieet kümnest inimesest üheksale. Taani ja Norra toitumisteadlased väidavad, et ühtegi teaduslikult tõestatud fakti, et veregrupidieet tervisele kuidagi eriti hästi mõjuks, siiani ei eksisteeri. Suurem osa dieedist põhineb pelgalt teooriatel.

5. Levini dieet

Eestis tegutseva Adik Levini kliinikus tehakse immunoloogilisi uuringuid, mille alusel koostatakse igale kliendile personaalne nn. Role programm. Selleks võetakse kliendilt vereproov. Tegemist pole veregrupidieediga, vaid personaalse dieediga põhjaliku programmi järgi. Testimise järgselt antakse nimekiri esimesel etapil (3 kuud) lubatud ja mittelubatud toiduainetest ja toitumise põhireeglid.

Järgmisel etapil on vaja programmi laiendamist teistkordse testimise alusel. Üksikasjalikult pannakse paika toidumenüü, toitumis- ja joomisrežiim, õpetatakse omavahel kombineerima õigeid toiduaineid ja valitakse toidu valmistamise viisid.

Programm kestab kokku umbes aasta ja aitab normaliseerida kehakaalu, kalorsuse piiramiseta või rasvade ja süsivesikute totaalse väljalülitamiseta toidust. Role’i programm on populaarne soomlaste, rootslaste ja inglaste seas.

6. Astrodieet

Eksisteerivad spetsiaalsed dieedid, mida astroloogid soovitavad 12 sodiaagimärgi esindajatele. 12 sodiaagimärki on 12 erinevat ainevahetuse tüüpi. Dieedi ülesanne on kooskõlastada inimorganismis toimuvad füsioloogilised protsessid kosmiliste rütmidega.

Nädalasese tsüklis on igal päeval oma ülesanne:
Esmapäev — väldi rasvast, soolast, kondiitritooteid, suitsutatud tooteid, tomatit ja küüslauku.
Teisipäev — väldi magusat ja jahutooteid. Söö kaunvilju ja putru.
Kolmapäev — väldi piima-ja lihatooteid. Eelista salateid ja putru.
Neljapäev — süüa võib kõike, piirata siiski maiustuste ja kartuli söömist.
Reede — supipäev. Võib süüa magusat. Hoiduda liha, kala, muna söömisest.
Laupäev — kapsas, kurk, juust, kohupiim. Väldi suitsutatud toite, konserve ja alkoholi.
Pühapäev — organism on aktiivne ja omandab kõik toitained.

7. Kuudieet

Kuudieedi aluseks on toitumine vastavalt kuufaasidele. Kuu erinevad asendid aitavad leida vastuse ka küsimustele, miks mõnikord tekib tohutu isu mõne kindla toidu järele.

Noorkuu — soodne aeg organismi puhastada ja halbadest harjumustest loobuda. Hästi mõjub see, kui teha mahla- või teepäevi. Paastumine noorkuu ajal hoiab ära mõned haigused.

Kasvav kuu — organism talletab endasse toitu ja energiat väga hästi. Sel perioodil muudab keha lisakalorid „päästerõngaks”. Tuleb olla ettevaatlik rämpstoiduga.

Täiskuu - nii keha kui vaim on sel perioodil pisut närvilist laadi. Päev enne täiskuud ja täiskuu ajal tasub söömisega mõõdukas olla, siis on kaalu vähenemine garanteeritud.

Kahanev kuu - keha on valmis lisaenergiat kiirelt ära kulutama. Sobiv aeg paastumiseks ja kaalust alla võtmiseks. Võib süüa kerge südamega maiustusi, jäätist või pizzat.

8. Kaalu langetamine Feng Shui abil

Feng Shui järgi on lopsakas keha “haige” energia. Pugimine, mis teid kodus tabab, on seotud vale ruumikujundusega. Eluruumi korrastamine aitab kehakaalu normaliseerida.

1. Kaalu langetamise esimene samm on vabanemine esemetest, mida te pole poole aasta jooksul kasutanud. Need lisavad ülekaalu ja haigusi, seega kodu risustamine võrdub keha risustamisega.

2. Kõige suurema energia saab tuba, mis asub välisukse vastas. Kui selleks on köök, siis sinna püüdlevadki teie soovid. Köögi uks peab olema läbipaistmatust materjalist või varjatud rippkardinatega.

3. Kööki on koondunud kõik energia liigid ja on üksteisega konfliktis. See peegeldub figuuril ja tekivad seedehäired. Veestiihiat (külmkapp ja valamu) ja Tulestiihiat (pliit, röster, kohvimasin) võib lepitada kolmanda Puustiihia abil. Selleks võib olla puidust lõikelaud, taimse ornamendiga kaunistatud dekoratiivne kandik või elus lill.

4. Feng Shui järgijad toituvad vastavalt reeglitele: ei söö seal, kus toitu valmistatakse, eelistavad keraamilisi sööginõusid ja kasutavad söögilauda, mis on ümmargune või ovaalne. Laud ei tohi olla läbipaistvast klaasist, sest see laseb läbi kogu hea energia. Söömine käib järgmises järjekorras: külmad suupisted, kuumad road, magustoit ning alkohol kogu söömaaja jooksul. Hiinlased ei talu piiravaid dieete, nad söövad kõike, kuid väga väikestes kogustes.

9. Jaapani dieet ja roheline tee

Dieet kestab 14 päeva, kus põhiliseks toiduks ja joogiks on jaapani roheline tee, keedetud muna, keedetud kala, puuviljad ja juurviljad. Mõnikord võib salatites juurvilju asendada kurgiga, kuid mitte mingil juhul tarvitada koos kurke ja tomateid. Söögikordade vahel võib juua piiramatult ainult vett: kas tavalist või mineraalvett. Kehakaalu kaotus 7-8 kg.

10. Itaalia ehk Vahemere dieet Värsked puu- ja köögiviljad on Vahemere ääres au sees. Pingevaba söögiaeg, piisavalt päikesepaistet ja kehaline aktiivsus annavad hea elulaadi, mida traditsiooniliselt ja lihtsustatult kutsutakse Vahemeremaade dieediks. Tegemist pole siiski mingi kindla toitumisrezhiimiga, vaid eluviisiga, mis pikendab eluiga. Peamised põhimõtted: lihale eelistatakse kala, väherasvased juustusordid ja joguritid, suure osa toidulaual moodustavad puu-ja juurviljad. Lisaks ka loomulikult aktiivne eluviis ning kaitse paljude haiguste eest on tagatud.

11. South Beachi dieet

Dr Arthur Agatson soovitab hoiduda rasvasest lihast ning süüa puu- ja köögivilja, pähkleid ja täisteratooteid. Ära tuleks unustada tüütu kalorite lugemine. Või ja rasvane liha tuleks vahetada oliiviõli ja kala vastu. Dieet ise koosneb kolmest faasist:

1. Kaks nädalat on keelatud leib-sai, maiustused ja alkohol. Päev on jagatud kolmeks põhisöögikorraks ning kaheks eineks, mil võib süüa keskmises koguses liha, kana, kalkunit, kala, köögivilju, juustu ja pähkleid. Jooma peab palju vett ja himu rämpstoidu järele kaob.

2. Kaal hakakab langema. Osad keelatud toidud on taas lubatud. Kestab nii kaua, kui on saavutatud kehakaal, mille endale eesmärgiks seadsite.

3. Toiduvalikust on saanud eluviis, mitte dieet. Näljatunnet ei ole, sest toiduportsjonid on normaalse suurusega ning koosnevad tavalisest toidust.

12. Seksidieet

Välja mõeldud Ameerika dietoloogi M.Walkeri poolt. Tekkida võib äriväsimuse sündroom või väsinud koduperenaise sündroom. Tagajärjeks on seksuaalpotentsi langus. Nende jaoks, kes soovivad oma seksuaalenergiat säilitada või suurendada, töötas Walker välja terve rea reegleid, mis samuti aitavad parandada organismi üldist seisundit. Söö vähem rasvu ja suhkrut ning võimalikult rohkem kiudaineid.

1. Söö palju värskeid puu- ja juurvilju
2. Tarbi E-vitamiini, mida leidub porgandis, banaanis, tomatis, pähklites ja rukkileivas
3. Tarbi tsinki, mida leidub kõige rohkem värsketes austrites
4. Lihatoitude asemel söö kala ja kana
5. Eelista taimset päritolu valku: pähklid, herned, oad, seened, küüslauk, kartul ja mais
6. Piira alkoholi tarvitamist, see on peamine “seksi vaenlane”
7. Tavaline sool asenda meresoola, ürdite, vürtside või sidrunimahlaga
8. Sööge väikseid toiduportsjoneid 6-8 korda päevas
9. Hapendatud piimatooted jogurt, keefir ja pett on kergeks eineks

13. Dieet puusadele ja reitele

Autor Rosemary Conley propageerib oma raamatus „Täiuslik dieet puusadele ja reitele”madala rasvasisaldusega dieeti, mis kaotab puusadelt ja reitelt mitmed sentimeetreid. Conley ise on olnud dieedil 5 aastat ja kinnitab, et on palju sellest õppinud, saanud juurde ohtralt toiduvalmistamise viise ja ideid. Tõestab, et tema kirjutatud dieet mõjub kauaks ja tõhusalt ning kiirelt saab madala rasvasisaldusega dieedist elustiil.

Autor möönab, et toitumisskeemis on rasv vajalik energiaks ja teatud vitamiinide omastamiseks, ta soovitab dieedi pidajal võtta päevas üks multivitamiinitablett, et organismile jaguks kõiki vitamiine.

14. Kolmepäevane õunadieet

Rahvatarkus ütleb: “Söö üks õun päevas ja arsti polegi vaja”. Õunad neutraliseerivad organismis toksilisi aineid ja mürke ning peale selle tekitavad täiskõhutunde. Neis sisalduv tartroonhape pidurdab süsivesikutest rasvade sünteesi, takistades sellega rasvumist. Piisab mõne õunapäeva korraldamisest ja tunned, kuidas kõht pinguldub, taljelt ja puusadelt kaovad rasvavoldid, põskedele ilmub terve jume. Tuleks pidada meeles, et õunte keemiline koostis on erinev. Kohalikud õunad on meie jaoks kasulikumad ja dieedi jaoks parimad.

1. päev (puhastumine): lühikese kuuri alguses on vajalik õunte ja köögiviljade abil väljutada organismist liigne vedelik.

2. päev (stimuleerimine): õuntes sisalduvad puuviljahapped lagundavad rasvarakke ning stimuleerivad peale selle ka seedimisprotsessi.

3. päev (tulemuste säilitamine): õuntes sisalduvad orgaanilised happed aitavad säilitada normaalset ainevahetust, mis on tähtis kehakaalu säilitamiseks.

15. Jeesuse dieet

USA-s on populaarseks saanud nn. Jeesuse dieet, mis õhutab eeskuju võtma Jeesuse toitumisharjumustest. Don Colbert`i kohaselt tuleb tänapäeva inimestele anda midagi sellist, millesse nad saaksid uskuda. Tähtsal kohal on täisteratooted, värske puu- ja juurvili, seemned ja pähklid. Tema väljaantud raamatus on ka toiduvalmistamise retsepte.

16. Makrobiootilise dieet

Edward Esko poolt välja mõeldud. Peamine idee on süüa toitu, mis on võimalikult naturaalne ja vähe töödeldud. Tarbida tuleks kohalikku toitu, mis kasvab sel aastaajal. Saavutatakse harmoonia looduse rütmiga. Makrobiootilise dieedi loojad usuvad, et süües seda toitu, mis just sel aastaajal kasvab, säilitatakse elus tasakaal. Toiduainetel on kindel enrgia, mis mõjutab inimese vaimset, füüsilist ja emotsionaalset seisundit. Suvel tuleks toitu küpsetada lühemat aega, talvel kauem.

Tähtsal kohal on täisteratooted ja kohalikud köögiviljad.Vältida tuleks: liha, shokolaad, loomne rasv, mesi, suhkur, troopilised puuviljad, kohv, tee, kartulid, tomat, avokaado, spinat, toiduvärve ja säilitusaineid.

17. Hüpotoksilise dieet

Hüpotoksilise dieedi korral püütakse toitumises vältida organismi ainevahetust saastavaid toiduaineid, nagu konservandid, sünteetilised toiduvärvid ja teised kemikaalid. Kasulikuks peetakse taimetoitlust. Hoiduda tuleks järgmistest toiduainetest: rasvane sea- ja loomaliha, linnuliha, vorstitooted, kilud, puljong, rasvased kastmed, majonees, ketshup, praetoidud, maiustused, sinep, äädikas, konservid, suitsetatud tooted, alkohoolsed joogid, kange tee, kohv, munad, shampinjonid, kapsas, oad, herned, värske leib ja gaseeritud joogid.

18. Ajudieet

Ajudieet on välja töötatud teadlaste poolt, kes usuvad, et kaalulangetamise probleemid on inimese enda ajus peidus. Ajudieedi eesmärk on panna aju koos sinuga dieedile. See tagab, et keha aitab sul teha kaalukaotust soodustavaid igapäevaseid otsuseid. Enne kui tahad kaalsut alla võtta, pead oma mõtlemise toidu ja trenni suhtes ümber kujundama. Ajudieedi põhimõte on, et kaalu kaotamisest 20 % moodustavad füüsilised muutused (söömine ja trenn) ning 80 % psühholoogilised muutused.

Ameerika Ühendriikides on teadlaste poolt tõestatud, et optimistlikult dieeti alustavate naiste tulemused on kaks korda paremad kui negatiivse hoiakuga naistel. Kui dieeti pead vastumeelselt, siis pole sel ka tulemust.

1. Põletama peab rohkem kaloreid, kui tarbid.
2. Võta tempo maha ja naudi sööki.
3. Varem nurjunud dieedi pidamine ei tähenda, et ka nüüd läheb kõik „aia taha”
4. Tegutse korrapäraselt ja läbimõeldult
5. Mõtlemine mõjutab söögisedelit ja söögisedel mõjutab mõtlemist


Bookmark and Share