Noktuuria on seisund, kus inimesel tuleb öösel tualetti minekuks üks või enam korda üles ärgata. Selle mõju inimese tervisele on uroloogide sõnul siiani alahinnatud ja hakati alles mõni aasta tagasi põhjalikumalt uurima. Ühe 2013. aastal korraldatud uuringu kohaselt vähendab noktuuria inimese järgmise päeva töövõimet kuni 24% — see on rohkem kui astma ja mõnede krooniliste kopsuhaiguste puhul. Noktuuria all kannatava inimese võime tegeleda vabaajategevustega väheneb 34 protsenti.

Teisest — päris hiljutisest — uuringust selgus, et noktuuria all kannatavad üle 40 aastastest naistest üle kolmandiku.

Üldiselt on seda haigust siiski veel vähe uuritud. Selgunud on nii palju, et see on mitmete haiguste või ravimite tarvitamise kõrvalnähe. Tihti esineb noktuuria ka siis, kui oled hiljuti põdenud põie- või kuseteede põletikku. Üldiselt on noktuuriat peetud siiski vananemisega paratamatult kaasnevaks nähtuseks.

Seisundi all kannatajatel on enamasti keeruline pärast tualetiskäimist uuesti uinuda. See aga rikub unerütmi ning võib viia insomniani. Kui sa avastad, et öösel pissil käimine on sulle juba harjumuseks saanud, tasub igal juhul arsti poole pöörduda.

Allikad:

Prevention

kuivaks.ee