Tegelikult oleks õige panna harjale 1,5-2 cm hambapastat, sest muidu ei saa hammaste kaitsmiseks vajalikus koguses fluoriidi, mille tulemusel suureneb kaariese risk.

Lisaks ei pesta ka hambaid õigesti. Hambaid peaks pesema kaks korda päevas, panema harjale piisavalt pastat, pesema teatud aja ning pärast pesemist hambapastat mitte välja loputama. Erinevates hambapastades on erinevas koguses fluori. Uuringud on näidanud, et hambapasta, milles on 0,15% fluori, annab hambaaukude vältimise seisukohalt parema tulemuse.

Kauplustes ja apteekides leidub väga palju erinevat sorti hambapastasid. Uuringud on näidanud, et erinevatel kaubamärkidel ei ole väga suurt vahet, küll aga mõjutab tulemust fluorisisaldus pastas. Seepärast vali suurema fluorisisaldusega, kuid maitselt endale meeldivam pasta.

Kui pesta hambaid hommikul ja õhtul, saavad hambad piisavalt fluori enda kaitsmiseks. Et mõju oleks parem, ei tasu kasutada väga palju vett ning enne välja sülitamist loputada vee-pasta segu veidi suus. Pärast ei ole soovitav täiendava veega suud loputada. See suurendab fluori salvestamist hammaste pinnale ning eriti hammaste vahele, kuhu muidu on hambaharjaga raske ligi pääseda. Pärast hammaste pesemist on soovitav söömise või joomisega oodata vähemalt 30 minutit.

Allikas: www.svt.se