Uriini värvi, aroomi või pissimise sageduse põhjal võib sinu tervise kohta nii mõndagi öelda.

1. Sa ei joo piisavalt vett

Kui oled kunagi käinud tualetis ja märganud, et su uriin on tavapäratult tume, võib see olla märk sellest, et sa pole viimasel ajal piisavalt vedelikke tarbinud. Nii võib uriin värvuda merevaigu või mee tooni.

Millal tasuks vett juua? Ikka siis, kui tunned, et sul on janu.

2. Sa oled rase

Kui tunned, et käid tavapärasest palju sagedamini vetsus, võib see olla üks raseduse esimesi sümptomeid. Seda põhjustavad hormoonid ja lisaks hakkab su keha nüüd rohkem vedelikku tootma ning su neerud peavad seda kõike väljutama hakkama.

Rasedusega võib muutuda ka uriini aroom. Rasedusega kaasnevad hormoonid võivad muuta uriini lõhna teravamaks ja seda eriti just esimesel trimestril.

3. Sa oled viimasel ajal palju puu- või köögivilju söönud

Ehk oled märganud, et peale teatud toitude tarbimist varieerub ka su uriini odöör? Või näiteks seda, et peale peedi söömist on uriin roosakas või isegi punane (ja seda aetakse sageli segamini verega)? Uriini värvi võivad muuta ka rabarberid, Fava oad ja aaloe, mis võib muuta uriini pruuniks. Porgandid ja porgandimahl võib muuta uriini oranžikaks ja spargel roheliseks.

4. Sa tarbid mingeid ravimeid

Uriini värvi võivad muuta ka teatud ravimid ning isegi C-vitamiin, mis võib anda uriinile ereoranži värvuse.

5. Sa jood liiga palju vett

Normaalne uriin on keskmist kollast tooni, aga mida rohkem vett sa jood, seda heledamaks see muutub. Seda tihemini käid sa tõenäoliselt ka vetsus.

Keskmine inimene peab 4-8 korda päevas vetsus käima ja toodab ca 6,5 tassitäit uriini. Kui sinul on pissihäda sagedamini ja märkad, et su uriin on peaaegu läbipaistev, võib see olla märk sellest, et jood liiga palju vett. See ei ole su tervisele enam kasulik!

6. Aeg on arsti poole pöörduda!

Kui märkad uriinis verd, võib sul olla tekkinud mingisugune põletik või isegi kasvaja. See võib olla märk ka neerukividest või eesnäärme probleemidest. Sel puhul pole ka tavapäratu, kui uriin on udune või tume. Nende märkidega võib (aga ei pruugi) kaasneda ka valu. Ka tavapäratu aroom võiks muuta sind ettevaatlikuks ning nüüd tasub kindlasti pöörduda arsti poole.

Allikas: Insider