1. Rasva võta mõistusega
Eelista monoküllastatud rasva, mida leiad avokaadost ning oliivõlist ning polüküllastatud rasva lõhest, linaseemnetest ja pähklitest. Loomset rasva proovi tarbida vähem. 

2. Avasta endas vahemerekokk
Lisa toidule ohtralt oliivõli, sest seal on palju kasulikku rasva ning antioksüdante. 

3. Maga
Vähemalt 7-8 tundi öö jooksul. Unepuudus tõstab stressihormooni taset, mis mõjub negatiivselt nii südamele kui ka veresoonkonnale. 

4. Eelista rohelist
Roheline tee sisaldab rida kasulikke antioksüdante, mis vähendavad kolesteroolitaset ning töötavad vastu vererasva vohamisele. 

5. Suurenda kiudainete osa
Täisteraleib ning kaunviljalised vähendavad infarkti ohtu. Proovi tarbida vähemalt 30 grammi kiudaineid iga päev. 

6. Tarbi rasvast kala
Rasvased kalad nagu lõhe ja anšoovis on täis kasulikke omega-3 rasvhappeid. Tarbides neid vähemalt kord nädalas, vähendad tunduvalt infarkti riski. 

7. Naudi värskelt pressitud mahla
Apelsini- ja greibimahlad sisaldavad palju antioksüdante. 

8. Õpi jänestelt
Muuda köögiviljade kasutamine loomulikuks osaks igast söögikorrast. Südame panevad erksamalt põksuma just kapsas ja brokkoli. 

9. Nosi pähkleid
Pähklid on nii maitsvad kui kasulikud. Aga ära liiale mine, sest nad sisaldavad palju rasva ehk kaloreid. 

10. Liiguta end
Piisab 20 minutist liikumisest päevas, et süda pääseks ohutsoonist. Kui tegeled istuva tööga, proovi lisada rohkem liikumist ka igapäevasesse rutiini.

11. Soola mõistusega
Maailma terviseorganisatsiooni andmetel lisavad noored mehed oma toidule kaks korda nii palju soola, kui oleks tervislik. See aga suurendab kõrgvererõhu ning südame-veresoonkonna haiguste riski. 

12. Siruta ennast
Proovi joogat või siruta oma keha mõnel muul moel. Jaapanis läbi viidud uurimus näitas, et oma keha sageli venitavatel inimestel olid arterid 30 protsenti vähem jäigad. 

13. Joo veidi veini
15 cl veini sisaldab tugevaid antioksüdante ning suurendab kasuliku kolesterooli taset. Pea aega meeles, et tegemist on alkoholiga ning selles on ka palju kaloreid. 

14. Lõbutse
Üks sagedasi stressi põhjuseid on see, et inimesed ei tegele sellega, mis neile meeldib. Naudi elu, siis on sul ka rohkem enerigat. 

15. Puhka
Luba endale ka keset päeva väike puhkepaus. Sule silmad mõneks minutisk ning keskendu hingamisele — nii väldid stressi.

16. Hoia kontakti
Head suhted sõprade ja sugulastega vähendavad depressiooni, mis võib olla üks infarkti riskifaktoritest. 

17. Ära unusta kalamaksaõli
Itaalias tehtud uurimuse järgi aitab kalamaksaõli vähendada vererasva. 

18. Hoia oma abikaasat
Uuringute järgi on õnnetutel abikaasadel keskmisest kõrgem vererõhk. Hoides oma abikaasat mõtled ka enda tervisele. 

19. Maitsesta küüslauguga
Kõik sibulalised on tervisele head, kuid küüslauk on eriti kasulik, sest aitab näiteks vältida punaste vereliblede kokku kleepumist, mis võib põhjustada trombe.

20. Kustuta suits
Ning säästa nii enda ja oma lähedaste tervist, sest ka passiivne suitsetamine on peaaegu sama ebatervislik kui aktiivne suitsetamine. 

21. Söö puuvilja
Iga päev ning mida rohkem erinevaid värve, seda kasulikum tervisele. Näiteks punane õun, kollane banaan, roheline kiivi, lilla ploom, oranž apelsin 

22. Naerata
Ameerika teadlased viisid 300 inimese peal läbi meeleolude uurimuse, mis näitas, et raskustega kokku puutuvad inimesed, kes suutsid naeratada, kannatasid 40% vähem südamehaiguste all. 

Allikas: nyttigfrukt.se