Eelkõige tasub mett ostes pidada silmas, et tegemist oleks kodumaise toodanguga, sest imporditud mesi võib olla kõrgfiltreeritud ja kuumutatud. USA toidu- ja ravimiohutuseameti andmetel ei ole filtreeritud ja ilma õietolmujääkideta mesi enam tegelikult mesi. Kuid reaalsuses puudub kontroll selle üle, kas USA-s toodetav mesi tegelikult on ikka tõeline mesi.

Kõrgfiltreerimine on tehnoloogiline protseduur, mille käigus mett kuumutatakse, vahel ka lahjendatakse ning pressitakse kõrge survega läbi väga peenikese filtri, et eemaldada õietolmu. See tehnoloogia on üle võetud hiinlastelt, kes on aastaid eksportinud mett, mis vahel sisaldab ka keelatud antibiootikume.

Uudisteportaal Food Safety News testis USA-s erinevates kauplustes saadaolevat mett ning leidis, et need müüvad väga tihti Indiast pärit mett, mis on Euroopas keelatud, kuna see on saastunud antibiootikumide ja raskemetallidega ning sellel puuduvad täielikult õietolmujäägid, mis aitaks tuvastada selle päritolu.

Peamised erinevused loodusliku ja töödeldud mee vahel

Mee töötlemine eemaldab sellest paljud fütotoitained, mis töötlemata mees sisalduvad. Mee fütotoitained on tõestatud vähki ennetava ja vähendava toimega. Kui mett on tugevalt töödeldud ja kuumutatud, siis nende fütotoitainete kasulik mõju hävib.

Üks fütotoitaineid on näiteks taruvaik, mida mesilased toodavad taru muutmiseks turvaliseks bakterite ja mikroorganismide eest ning tarus mittevajalike pragude täitmiseks. Kuna taruvaigul on inimese tervisele palju kasulikke omadusi, siis mõned mesinikud kasutavad spetsiaalseid seadmeid taruvaigu kogumiseks.

Mee kasulikud omadused

Kasulikud bakterid. Erinevad töötlemata mee liigid sisaldavad erinevaid kasulikke baktereid, mis aitavad tasakaalustada soolestiku mikrofloorat samal kombel nagu probiootikumid. Uuringud on näidanud, et kui mesilasi söödetakse talveks suhkrulahusega, siis on nende organismis ja toodangus vähem kaitsva ja kasuliku toimega laktobatsille.

Veresuhkru kontroll. Mesi võib aidata kaasa paremale veresuhkru kontrollile. Glükoosi ainevahetuse jaoks on vajalik, et maks saaks optimaalset “kütust“. Mesi on selleks väga hea, kuna selle fruktoosi ja glükoosi suhe on umbes 1 : 1. Fruktoos aitab vabaneda ensüümil, mis muudab glükoosi glükogeeniks (sel kujul säilitatakse glükoosi varuenergiana maksas ja lihastes). Piisav glükogeeni varu maksas on vajalik selleks, et aju oleks pikema treeningu ja une ajal piisavalt energiaga varustatud. Kui energiat hakkab napiks jääma, siis vabanevad ajus stressihormoonid adrenaliin ja kortisool — seda nimetatakse metaboolseks stressiks.

Kui selline olukord esineb sageli, toob see pikema aja vältel kaasa glükoosi ainevahetus häirumise, insuliiniresistentsuse, diabeedi ja suurema riski südame-veresoonkonna haiguse ja ülekaalulisuse tekkeks. Katsed on näidanud, et võrreldes teiste magustajatega, võib mesi aidata paremini veresuhkru taset kontrollida, kuna keha talub seda paremini kui tavalist suhkrut või glükoosi. Seda ka inimeste puhul, kellel on juba diabeet välja kujunenud. Lisaks sisaldab mesi ka antioksüdante, mis aitavad parandada veresoonte tervist.

Kaalu kontrolli all hoidmine. Loomkatsed on näidanud, et rottidel, kelle toidus oli suhkur asendatud meega, oli madalam kehakaal ja rasvaprotsent, vähem ärevust, parem mälu, kõrgem “hea“ kolesterooli tase veres ning parem veresuhkru tasakaal.

Köha leevendaja. On leitud, et mesi on lastel palju parem köhaleevendaja kui apteegiravimid. Eriti tõhusaks köha raviks peetakse tatramett.

Immuunsüsteemi toetamine. Iisraelis mitmes haiglas läbiviidud katsed näitasid, et mesi aitas 64% patsientidest vähendada ägeda febriilse neutropeenia ohtu — see on seisund, kui kõrge palaviku toimel väheneb haigusega võitlevate valgevereliblede hulk. Patsientidel, kellel see siiski juhtus, aitas mesi taastada valgevereliblede hulka ning parandas ka teisi vere näitajaid.

Haavade paranemine. On leitud, et mee määrimine haavadele aitab neil kiiremini paraneda. Arvatakse, et selle tõttu, et mesi kuivatab haava, absorbeerides sellest vett ning pidurdab sel moel halbade mikroorganismide kasvu, mis eelistavad niisket keskkonda. Lisaks sisaldab mesi ensüümi, mis veega kokkupuutel tekitab vesinikperoksiidi, mis on antiseptilise toimega. Katsed on näidanud, et Manuka mesi vähendab haava pH taset ja muudab selle bakteritele sobimatuks.

Antibakteriaalne. Mesi sisaldab unikaalset antioksüdanti, mis aitab meie keskkonnas tihti esineva infektsioone tekitava bakteri stafülokoki (Staphylococcus aureus) vastu. On leitud, et mesi toimib ka E. coli bakteri ning pärmseene vastu. Tumedamad meed on antioksüdantide poolest rikkamad.

Kaitse vabade radikaalide vastu. Igapäevane meetarbimine tõstab veres antioksüdantide taset. California ülikooli teadlased tegid katse, milles palusid 25 inimesel lisaks tavapärasele toitumisele iga päev tarbida umbes neli supilusikatäit tatramett 29 päeva järjest ning võtsid regulaarselt katses osalejatelt vereproovi. Katse tõestas, et veres sisalduvate polüfenoolantioksüdantide taseme ja mee söömise vahel on selge seos.

Aitab võidelda kolesterooliga. Teaduslikes katsetes, milles võrreldi nii terveid kui ka kõrge vererõhu ja II tüübi diabeediga inimesi, leiti, et mesi on kõige tervislikum magustaja. Tavalisel suhkrul ja töödeldud meel kasulikud omadused puudusid, kuid töötlemata mee tarbimine alandas kogukolesterooli ja parandas ka paljusid teisi verenäitajaid. Samas, töödeldud mesi suurendas halva kolesterooli hulka. II tüübi diabeediga patsientidel põhjustas töötlemata mesi palju väiksema veresuhkru tõusu, võrreldes töödeldud mee ja suhkruga. Nii et naudi julgelt lusikatäit mett oma tees või jogurtis — lusikatäis või paar mett päevas aitab tervetel veel tervem olla ja haigetel vähem ravimeid tarbida.

Kuidas teha vahet töötlemata ja töödeldud mee vahel?

Suurtootjate mee lahjendamiseks kasutatakse tihti suhkru- või glükoosisiirupit. Paljud mesinikud kasutavad mesilaste talvetoiduks suhkrulahust ning kui kevadeks pole sellest töödeldud mesi mesilaste endi poolt ära söödud, siis võib juhtuda, et ostate mett, mis ei ole tegelikult mesi, vaid ümbertöödeldud suhkrusiirup. Kõige lihtsam viis mett rikkuda on vee lisamine.

Kunstmesi on mitmete puudustega toiduaine, mis koosneb rafineeritud suhkrusiirupist, värvainetest, maitseainetest ja maitsetugevdajatest ning see on tervislikkusest väga kaugel. Toiduainetööstuses kasutatakse seda magustajana väga tihti.

Neli viisi kunstlikku mett ära tunda

1. Pöidlatest: pane tilk mett pöidla peale — korralik mesi peaks püsima koos, kunstmesi või rikutud mesi vajub näpu peal laiali ega püsi.

2. Veetest: täida klaas veega ja lisa sinna lusikatäis mett. Puhas mesi jääb hunnikuna klaasi põhja, rikutud mesi hakkab kohe vees lahustuma.

3. Säilivusaja test: puhas mesi hakkab aja jooksul kristalliseeruma. Töödeldud mesi jääb vedelaks ja siirupjaks.

4. Tikuproov: kasta tikk mee sisse ja süüta põlema. Looduslik mesi põleb ära, töödeldud mesi takistab tikul süttimist, kuna sisaldab palju vett.

Allikas: Telegram