Lapseea insult, seljaaju vigastus, ajutrauma või laste tserebraalparalüüs on ainult osaline loetelu haigusseisunditest, mille puhul kõnnirobot väga häid tulemusi annab.

Täna on see taastusravis kasutatav innovaatiline seade töös Tallinnas, Haapsalus ning Lastefondi toel kohe ka Tartus. Pärnu Haigla on aga Pärnumaa ja osaliselt ka Lääne-, Saare- ja Hiiumaa elanikke teenindav keskhaigla. Lapsi, kes selles piirkonnas kõnniroboti teenust vajaksid, on vähemalt paarkümmend.

Täna tuleb neil, raske ja sügava liikumispuudega lastel, kompleksse taastusravi saamiseks sõita kas Tallinnasse, Haapsallu või Tartusse. Paraku on just pikk vahemaa põhjus, miks see innovaatiline ja väga häid tulemusi andnud taastusravivõimalus paljudele lastele kättesaamatuks jääb.

Idee Pärnusse kõnnirobot soetada tekkis meil kohtudes rasket geneetilist haigust põdeva 12-aastase Kelli perega, räägib Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi strateegiajuht Siiri Ottender-Paasma.

"Meie kodukülastuse ajal lapsega parasjagu harjutusi teinud Pärnu Haigla füsioterapeut Jaanika Kukk rääkis võimalustest, mida pakuks Kelliga tegelemisel kõnnirobot. Selgus ka, et Pärnu Haiglas on kõnniroboti ostule juba mõeldud, aga kalli taastusraviseadme ost on lükkunud vahendite puudumise tõttu kaugemasse tulevikku. Ideest kõnnirobotit vajavatele lastele ja peredele rääkides oleme nende silmis nii siirast rõõmu näinud, et ei jää kahtlust, et pigutame Lastefondi heade annetajatega õige asja nimel," lisas Ottender-Paasma.

Pärnu Haigla taastusraviosakonna juhataja Kaja Elsteini sõnul on ka nemad laste kõnniroboti olemasolust aastaid unistanud. "Treening kõnnirobotiga aitab arendada või taastada närvisüsteemi defektide tõttu kahjustatud kõnnimustriga laste olulist oskust. Õige kõnnimustri omandamine, aga ka vertikaalasendisse tulek ja esmakordne kõndimiskogemus on kasvueas liikumispuudega lapsele väga vajalik, seda nii funktsionaalsest kui ka psühhoemotsionaalsest aspektist. Treening kõnnirobotiga võimaldab patsiendi jalgu sadu kordi täpselt ühesuguse liigutusega treenida, vastates seejuures iga lapse individuaalsetele vajadustele."

Dr. Elstein lisab, et robootikaseadmete kasutuselevõtt eeldab professionaalset, õpihimulist ja tulevikuvaatega personali olemasolu ning tal on rõõm tõdeda, et Pärnu Haiglas on tublid ja hea erialase ettevalmistusega füsioterapeudid. Uueks väljakutseks teraapiaprogrammi kaasajastamisel ollakse igati valmis, kinnitab dr. Elstein.

"Kuna otsus kõnniroboti toetamiseks on tehtud, asutas ennast suvepealinna poole teele ka Lastefondi maskott Mõmmik, keda võib lähiajal näha Pärnu linnas mitmel üritusel ringi tatsamas. Lööge siis Mõmmikule sõbralikult patsu ja kui vähegi võimalik, poetage annetuskasti mõned eurod, nii saame haigete laste unistuse koos kiiresti teoks teha!" teatas Paasma. "Aitäh, et aitate meil aidata!"

Pärnu Haigla kõnniroboti soetamist on võimalik toetada, tehes annetuse SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi annetuskontodele märkõnaga "Pärnu kõnnirobot":

EE682200221015828742 (Swedbank)
EE261010220014910011 (SEB)
EE791700017000285384 (Luminor)
EE527700771000610813 (LHV)
EE824204278603586607 (Coop)

SA TÜ Kliinikumi Lastefond on üks vanimaid ja suurimaid lastehaigla juures tegutsevaid heategevusorganisatsioone Eestis. Alates 2000. aastast on Lastefond annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning eriravi või –hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid üle Eesti. 19 tegutsemisaasta jooksul oleme heade annetajate abil kogunud laste ravitingimuste parandamiseks üle viie miljoni euro. Lastefondi vahendusel on võimalik haigeid lapsi aidata, hakates püsiannetajaks aadressil https://www.lastefond.ee/pusiannetus/vormista-pusiannetus/. Toetuse taotlemiseks või abivajajatest teada andmiseks palume kirjutada e-mailile info@lastefond.ee.