34-aastane kahe lapse ema alustas 18-aastasena solaariumis käimist ja mõistagi ei kasutanud päikesekreemi. Lisaks nautis ta igal võimalikul hetkel päikesevanne ja ka siis ei niisutanud pärast nahka. “Ma ei teadnud tollal, mida nahahooldus tähendab. Ma olin noor ja tundus, et ma ei pea oma naha pärast muretsema. Vaid mõnikord harva kasutasin päikesekreemi,” meenutab Doles.

8 aastat tagasi märkas naine oma vasaku oimu kohal väikest kärna, mis tuli maha ja siis ilmus ikka uuesti. Kuue kuu pärast pöördus naine dermatoloogi poole, kes teatas, et tegu on vähiga. See uudis ei oleks saanud tulla kehvemal ajal, kuna esimest korda pöördus ta arstile vaid kaks nädalat enne oma pulmi. Niisiis lükati uuringud edasi, ent vastselt abiellununa sai ta siiski teada, et tegu on vähiga.

“See tekitas minus hirmu, et mul nii noorelt vähk avastati, ent ma ei osanud oodata, mis edasi saab,” meenutab Doles. Ta saadeti operatsioonile, kus tehti vaid lokaalne tuimestus. “See oli nii imelik, ma ei tundnud midagi, vaid kuulsin seda.” Hirmsamaks teeb loo fakt, et operatsioonil eemaldati ta nahka suisa kuus korda, kuna tarvis oli kõik vähirakud välja saada. Niisiis oli naise peas hiiglaslik auk, mille eest ta ühe öö pidi ise hoolt kandma, kuna alles järgmisel päeval pidi ilukirurg selle kokku nõeluma.

Neli aastat tagasi tuli vähk samasse kohta tagasi ning eemaldati edukalt. Haavad paranesid, ent lõigati välja palju närve, mistõttu senimaani ei saa Doles vasakut kulmu tõsta ja nahk on maru tundlik. “Mu vasak näopool on endiselt natuke halvatud, arm on endiselt natuke valulik, ma ei saa seda katsudagi ja mu silmast jookseb pidevalt vett. Senimaani on mul peavalud, nagu mulle lööks välk pähe,” räägib kahe lapse ema hirmsast kogemusest.

Nüüd võtab naine nahahooldust väga tõsiselt ja käib koolides rääkimas, et noortele meelde tuletada, kui ohtlik päike on. “Kannan iga päev SPF30 kreemi, ka talvel. Päikese käes olles otsin varju ja kannan alati kübarat. Lisaks niisutan väga intensiivselt oma nahka. Lõpetage päevitamine, teie nahk tänab teid, kui olete vanemad!” manitseb Doles.