“Spordiga seotud peavalud on täiesti olemas,” lausub dr Toomsoo. “Seitsme päeva kuni kolme nädalaga võib valu taanduda iseenesest. Peavalude krooniliseks muutumine või ravimite liigtarvitamise risk on aga samuti kõrge ning seepärast on õige diagnoos ja asjatundlik ravi igati põhjendatud.”

Pingutustüüpi peavalu ja sport

Toomsoo sõnul on väga sageli seotud pingutustüüpi peavalud just sportimisega. Pingutustüüpi peavalu kestab mõnest minutist kuni 48 tunnini ning vähemalt kahe peavalu episoodina sportimise ajal või järel.

“Iiveldus ja oksendamine puudub,” lisab dr Toomsoo, kirjeldades tüüpilist pingutustüüpi peavalu nähtu ning nimetab spordialadena tennise, jooksmise, sõudmise ja ujumise, mille korral seda tüüpi häda võib sagedamini esineda. Esineb seda peavalu harva, kuid oleneb tingimustest ja sooritusest. Näiteks jalgratturitel kõrgmäestiku tingimustes võib esineda sarnast tüüpi peavalu kuni 26% juhtiudel. Riskifaktoriteks pingutustüüpi peavalu esinemisel on neuroloogi sõnul kõrgmäestik, kuum ilm, väga intensiivne pingutus ja vähene vedeliku tarbimine.

Dr Toomsoo sõnul on siin tegemist valuga, mida pikemaajalisel esinemisel on tarvis kindlasti peavaluarstile või neuroloogile kaevata. “Ravi on siin olemas,” lausus ta ning lisas, et kasutatakse tavapäraselt mitte väga sageli kasutatavaid ravimeid nagu indometatsiin enne füüsilist pingutust.”

Kas sellest tüübist peavalust on võimalik vabaneda? Mitte alati, kuid suuremal hulgal patsientidest küll, on Toomsoo kindel. Mitmed uuringud on tõendanud, et keskmiselt kuni 4.5 kuuga, seega ei saa patsientidele lubada kohest leevendust.

Sporditraumad ja peavalu

Toomsoo sõnul on kõige enam sporditraumadega seotud peavalusid kirjeldatud jalgpalluritel. Peaaegu alati on neil juhtudel esinenud kukkumistest põhjustatud teadvushäired, millest omakorda on arenenud erinevat tüüpi peavalud. Sageli tuleb siin juurde meeleoluhäired ning valuvaigistite liigtarvitamisest põhjustatud peavalusid.

Traumajärgne peavalu algab Toomsoo sõnul vähem kui 7 päeva pärast traumat, kuigi kõige uuemate teadmiste valguses peetakse oluliseks, et valu võib alata 3 kuu jooksul ja sageli ka kesta enam kui 3 kuud.

Ravimite liigtarvitamisest tulnud peavalu

Mõlema juhtumi puhul võib kaasneda ravimite liigtarvitamisest põhjustatud peavalu. Esineb seda pigem naistel ning just valuvaigistite liigtarvitamise tagajärjel. Siin on oluline meeles pidada, et valuvaigisteid ei ole lubatud kasutada rohkem kui viieteistkümnel päeval kuus. Valuvaigisteid koos kodeiini või kofeiiniga aga üle kümne päeva päeva kuus, triptaane ja opioide aga üle kümne päeva kuus. “Kui peavalu teeb muret ja segab sportimist, siis tuleks kindlasti pöörduda neuroloogi juurde,” lausus Toomsoo.