See on esimene uuring, mille käigus uuriti manipulatiivse massaazhi (
) mõju kaelalihasespasmidest tingitud peavalude ravimisel.

Sellise peavalu põhjus peitub kaela piirkonnas asuvate lihaste spasmides ning see on levinud krooniline ning korduv peavaluliik. See põhjustab ka valu kaelas, mis teravneb, kui kaela teatud asendis liigutada. Seda tüüpi peavalu ei tohiks segamini ajada pingest või migreenist tingitud peavaludega, kuna nende kvaliteet ning põhjused on erinevad.

Kaelalihasespasmidest tingitud peavalu peamine põhjus on halb kehahoiak. Traditsiooniline ravi näeb ette valuvaigistite võtmise, nagu atsetaminofeen (Tylenol®), aspiriin või ibuprofeen. Raskemate juhtumite korral võib arst kirjutada välja lihaseid lõdvestavaid preparaate (Soma®, Flexeril®, Norflex®). Uus uuring viitab sellele, et sellist peavalu on võimalik ravida ka medikamentideta.

Uurimisgrupis olnud 200-le inimesele vanuses 18-60 määrati kuue nädala jooksul alljärgnev ravi:

1) 8 kuni 12 korda manipulatiivset kaelateraapiat,
2) kaelaharjutused,
3) mõlemad ravimeetodid
4) ei mingit ravi.

Ravi alguses kirjutati üles peavalude sagedus, tugevus ja kestus, samuti kaelavalu esinemine ning ravimite tarvitamine, seejärel pandi need andmed kirja nädala pärast ning uuesti kolm, kuus ja 12 kuud pärast ravi.

Manipulatiivset teraapiat, harjutusteraapiat või mõlemat saanutel vähenes peavalude sagedus, tugevus ja kestus oluliselt nädal pärast ravi. Paranemine oli ühesugune kõigis gruppides, mis viitas sellele, et kombineeritud ravi ei anna paremaid tulemusi kui mõlemad ravimeetodid eraldi.

Üle 40 protsendi sellist ravi saanutest märkis, et neid kadus peavalu peaaegu täielikult, kusjuures positiivsed tulemused säilisid ka 12 kuud pärast ravi lõppu. Ravimite võtmine vähenes igas grupis rohkem kui 90 % võrra.

Kuigi manipulatsioon oli niisama efektiivne kui kaelaharjutused, võib viimane olla eelistatav, sest need on igaühele kättesaadavad ja ei nõua rahalisi väljaminekuid ega vaja korduvaid visiite spetsialisti juurde. Seda enam, et Eestis puudub ka kvalifitseeritud spetsialistide andmebaas. Ütleme EI lõksudele, mille toob kaasa linnastunud eluviis