Peavalu võib tekkida igal hetkel – pahatihti kõige ebasobivamal ajal. Tuleb ta ilma kutseta ning eelnevalt helistamata. Peavalu aja ei saa aju küllaldaselt hapnikurikast verd. Selline seisund kätkeb aga endas töövõime kaotust, IQ alanemist ning isegi insulti.

Ometi ei pea kohe tabletipaki järele haarama. võib hakkama saada ka tablettideta. Selleks pakume 9 lahendusvarianti. Me kõik oleme erinevad ja ka valu algus, põhjused pole ühesed. Seega tuleks pakutud võimaluste seast enda jaoks toimiv(ad).

1. Lõdvestuge ning tundke mõnu

Tavalise migreeni põhjuseks on reeglina lihasspasmid, mis häirivad ajuvereringet. Seega on õige lõdvestumistehnika omandamine ja rakendamine juba pool võitu. Lõdvestumine on äärmiselt mugav võte ning seda võib kasutada igal hetkel – kodus, tööl, teel (loomulikult mitte rooli taga). Selleks pole sugugi tarvis pikali heita, võib istuda tugitoolis, võib ka seista, toetudes vastu seina.

Talitada tuleb järgmiselt:

  • kontsentreeruda mõtetega oma pealaele.
  • Kujutleda, et mingi jõud (näiteks kallima käsi) masseerib seda ringliigutustega, osuti liikumise suunas, tehes 10 (15,30) pööret.
  • Seejärel hakkavad ringid aeglaselt, ilma kiirustamata laienema.
  • Ja juba laskub tundmatu jõud kaela juurde ning liigub edasi – algul piki vasakut kätt, seejärel mööda paremat, pöördub siis kaela juurde tagasi ning laskub alla. Ikka edasi, kuni jalataldadeni, sealt veel sügavamale – sügavale maa sisse, vedades valu enesega kaasa.
  • Seejärel kontsentreeruda taas pealaele.
  • Harjutust teha 5-15 korda.

    2. Öelge lahti “karskusest”

    Jutt ei käi pohmelusest. Näiteks madala vererõhu puhul, mida kohvi abil normis hoitakse, tuleks meelde tuletada, millal seda viimati jõite. Kohv on omalaadne narkootik, kuna kutsub esile sõltuvuse. Kui järjekordne “doos” on mingil põhjusel hilinenud, siis on just peavalu see, mis annab puudusest esimesena märku. Ärge olge kitsi, andke organismile, mida see vajab.

    3. Stanislavski süsteemi järgi

    Näitlejannad, kellel on vaja lavalaudadel peavalu demonstreerida, suruvad sõrmed teatraalselt meelekohtadele. Sedasama võikski proovida (seejuures pole kohustuslik korrata näitleja traagilist näoilmet). Just seal, kus sõrmed pead puudutavad, peaks olema oimuarter, mille pulsseerimist on lausa tunda. Vajutage sellele mõned korrad.

    4. Laud on kaetud

    Kõik on väga lihtne. Valmistage roheline tee, lisage kaneeli ning jooge ära. 15 minuti pärast peaks peavalu kadunud olema. Ainus “aga” on see, et alati pole käepärast ei rohelist teed ega kaneeli.

    Taimse päritoluga küllastamata rasvhapped (neid leidub sojas, taimeõlis, avokaados, oliivides) pidurdavad valutaju eest vastutavate ainete sünteesi. Naturaalne C-vitamiin blokeerib nende ainete teket, mis kutsuvad esile valuretseptorite ärrituse. Järelikult tuleb võtta rohelist salatit, valada see ohtralt üle oliivõliga, pigistada sinna sisse sidruni mahl, lasta kasulikul toidul hea maitsta ning oodata, millal migreen kaob.

    Märkus: toiduaineid võib valida oma äranägemise järgi (näiteks sisaldab petersell C-vitamiini 15 korda rohkem kui sidrun).

    Peavalu võib seostada ka keha happelise jäägi järsu kasvuga (võib olla seotud nii toitumise kui ka psüühiliste teguritega). Selle alandajana toimivad edukalt värske kurk ja melon. Sissesööduna loomulikult. Oluline on esimeste peavalule viitavate sümptomite ajal jaole jõuda.

    5. Mõned armastavad kuumemat

    Kui peavalu on põhjustatud veresoonte spasmidest, siis võib lihtsalt kätele vanni teha. Valada kaussi kuuma vett ning hoida seal käsi 10-15 minutit. Kui lugu juhtus väljaspool kodu, siis aitab, kui käsi hoida jooksva kuuma vee all vähemalt 20 minutit.

    6. Käte abil

    Tõstke vasak käsi üles ja küünarnukist kõverdades asetage parema õla taha. Nüüd venitage parema käega vasakut küünarnukki paremale. Vahetada käed ning nüüd tõmmata juba teisele poole. Seejärel võiks paluda, et keegi masseeriks kaela ja õlgu. Kiiret efekti ei järgne, kuid 15 minutit pärast intensiivseid venitusi ning hõõrumist peaks valu mööda minema.

    Alternatiivne variant: kallata 2-liitrisesse plastikpudelisse kuuma vett, seada pudel kukla alla ning pikutada 15-20 minutit.

    7. Veel kord kätest… teise nurga alt

    Leida pöidla ja nimetissõrme vahel valulik punkt. Rõhuda, hõõruda ja kriipida seda kohta küünega 1-2 minutit. Sama korrata teisel käel. Seejärel hõõruda järjest läbi mõlema käe sõrmed. Kõikide sellel teekonnal kohatud valupunktidega toimida eelpool kirjeldatud moel.

    Vaata kätt lähemalt

    8. Hingake – ärge hingake

    Hingata sügavalt välja, tõmmata kõht sisse. Nüüd hingata aeglaselt sisse – paisutades kõhtu, rind ja õlad jäävad liikumatuks. Samuti hingata välja - kõht sisse tõmmatud, rind ja õlad ikka liikumatud. Teha 10-15 kordust. See harjutus tõstab kaltsiumi taset veres alandades kaltsiumi taset lihaskiududes. Kaltsium on mineraal, mis sunnib lihase kokku tõmbuma, lõõgastamine toimub aga teiste mineraalide ja mehhanismide läbi. Seega aitab sügav hingamine samuti eemaldada stressisituatsioonis tekkinud peavalu põhjused.

    Kaltsiumi taset saab kontrolli all hoida ka magneesiumiga. Viimase üks ülesandeid on lihaseid lõõgastada. Pingeliste perioodide (nii vaimse kui füüsilise) ajal võiks magneesium kelasiini peavalude ennetamiseks juba ise toidulisandina juurde võtta.

    * * * * *

    Tabletid jätsime seekord mängust välja. Miks? Sest tabletid blokeerivad küll valuaistingu liikumise tee, kuid ei ravi peavalu algpõhjust ning ei lase meil seda ka välja uurida. Teiseks võivad tabletid ise peavalu tekkimist provotseerima hakata. Seda eriti neil juhtudel, kus pikaaegselt ainult ravimitest abi otsitud.

    Peavalu on aga tõsine märguanne, et kusagil organismis on midagi paigast ära. Ainuke võimalus peavalust kui kurjast saatjast lõplikult jagu saada – jõuda jälile, mis täpselt nihkesse on läinud (olgu selleks siis keha PH tase, stress, toitumine, hormoonid jne) ning alustada korrigeerimist nimelt sealt.

    Vaata ka :

    Intensiivne treening võib vallandada migreenihoo

    Migreenist

    Ajuvitamiinid