“Tupeseen on mikroob, mis kutsub anomaalset voolust kõige sagedamini esile,” mainib Pelgulinna Sünnitusmaja günekoloogiaosakonna juhataja Külli Idla intervjuus ajakirjale Kodutohter. “See on üsna spetsiifiline, ebameeldiv ja väga-väga laialt levinud probleem.”

Kuidas toimub nakatumine
“Tupeseent ei loeta otseselt suguhaiguseks. Elu jooksul saame me kõik kusagilt mikroobe, kahtlemata levib see mikroob ka sugulisel teel ning naine võib nakkuse saada partnerilt, aga mitte ainult.
Normaalne hügieen:
Pesta lahkliha ja väliseid suguelundeid 1-2 korda ööpäevas ja iga päev vahetada aluspesu. Liigne hügieen on pesemine üle 3 korra ööpäevas kasutades liiga leeliselisi vahendeid, mida reklaamitakse.
Tupeseen võib olla ka tütarlapsel, kes pole sugueluga veel algustki teinud, kuid see on siiski erandlik juhtum,” toob dr. Idla esile nakatumise võimalused.

Üheks peamiseks tekkepõhjuseks on antibiootikumid. Oma mõju avaldab ka pikaajaline beebipillide tarvitamine. Pidevatel ravimitarvitajatel kipubki tupeseen korduma. Ägenemist võivad hoogustada seksuaalvahekorrad ning vähene ja ka liigne hügieen. Võib ilmneda pesukaitsete, erinevate libestite, latekskondoomide jm. sagedase kasutamise tagajärjel.

Tupeseene tunnused
Naistearst Külli Idla kirjeldab pärmiseene esmaste tunnustena paksu kohupiimataolist voolust, mis tekib suhteliselt ootamatult, tugevat sügelust ja ebameeldivat tunnet. Limaskestale tekkinud põletik võib kulgeda ka välistele genitaalidele ning põhjustada valulikku urineerimist. Kahtlemata pole kliiniline pilt kõikidel ühesugune. Samuti tasub teada, et 10–20% naistest on pärmiseen tupes olemas, aga kliiniline pilt ei kujunegi välja.

Ravi
Pole ühte teadaolevat vahendit, mis raviks tupeseene täiesti välja. Mõnikord on vaja teha korduvaid ravikuure. Kui naine teab, et tupeseen võib teda korduvalt tabada, tasub puhkusele ja reisile minnes lasta ravim igaks juhuks välja kirjutada.
Viis fakti tupeseene kohta
  • Tupeseene põhjustajaks on 85-90 protsendil juhtudest Candida albicans.
  • Viimasel ajal on sagenenud teiste samasse perekonda kuuluvate seente (Candida glabrata, Candida tropicalis, Candida krusei) põhjustatud haigusjuhud.
  • Candida albicans on leitav 15-20 protsendil haigustunnusteta, noortel, mitte-rasedatel naistel.
  • 75 protsendil naistest esineb vähemalt üks haiguspuhang elu jooksul.
  • Apteegis on ravimite valik päris rikkalik, kuid Eestist saab tupeküünlad, salvid ja isegi tabletid kätte vaid retsepti alusel.

    Pööra tähelepanu toidule
    Toit mängib selle sügeleva haiguse puhul suurt rolli. Nimekirja saad ise koostada, kui jälgid lihtsat reeglit: haiguse nimest tulenevaid toite ja toiduaineid. Niisiis — haigestudes ja pärast seda, et mitte enam nakatuda, söö tasakaalustatult ja väldi kõiki toite-tooteid, mille koostisse kuuluvad pärm (ka pärmile mõjuv suhkur) ja seened.
    Haiguse ajal on soovitav süüa sobivaid piimatooteid, näit. maitsestamata jogurtit.

    Meest ei ohusta
    Seenhaigus on naise tupes tekkiv häire, mis ei sõltu tema partnerist. Siiski käib arstide vastuvõtul aegajalt ka mehi, kes naise haiguse tõttu on saanud peenisele ühekordse nahaärrituse. See kaob jälgi jätmata ega kandu mehelt edasi järgmisele või olemasolevale naispartnerile. Vähimagi kahtluse korral on aga mõistlik lasta end kontrollida. Välised haigustunnused ei viita alati ühesele tõvele.

    Tupeseen ei sega lapsesaamist, sest ei põhjusta väikevaagnapõletikku. Kui aga vahekord on pidevalt valulik, tasub midagi ette võtta: ühel hetkel võib naine lihtsalt keelduda vahekorrast, kuna see on talle ebameeldiv. Mehaanilist traumat aitavad vähendada libestusained. Tupeseent soodustavate tegurite nimekiri tuleks kriitiliselt üle vaadata ning võimaluse korral neid tegureid vältida.

    Allikad: Kodutohter, Eesti Naine, tohtori.fi, buduaar.ee, Bingham JS, 1999; Marrazzo J, 2002; Sobel JD, 2006