Teadvustamata endale, et tegemist on ravitava probleemiga, mitte vanusest tingitud organismi eripäraga, kannatavad paljud naised selle all ise teadmata, et sellest on võimalik vabaneda.

Sel kuul alustas tööd terviseportaal naistele www.naistetervis.eu. Portaali on koondatud oluline info uriinipidamatuse ja vaagnapõhja elundite allavaje kohta, mis on Eestis täna aladiagnoositud. Terviseportaalist saab teemakohast infot, esitada küsimusi ja siia on koondatud kokku ka teave kliinikute kohta, kust vajadusel konkreetsemat abi saab.

Möödunud nädalal toimunud tervisemeedia seminaril rääkisid günekoloogid dr Tiiu Hermlin ja dr Ülle Kadastik sellest tervisehädast ja kaasuvatest vaevustest lähemalt. Igal teisel üle 50 a. naisel esinevad need vaevused suuremal või vähemal määral. Probleem võib aga tekkida ka juba nooremas eas kas sünnitamise või füüsilise ülepingutuse tagajärjel. Inkotoa eestvedaja Eha Tupolev kinnitas, et ta näeb oma töös aina tihedamini naisi, kes on aastaid murega kahekesi olnud ega ole osanud ega julgenud tulla lisainfot otsima.

Teadvustamata endale, et tegemist on ravitava probleemiga, mitte vanusest tingitud organismi eripäraga, kannatavad paljud naised selle all ise teadmata, et sellest on võimalik vabaneda.

Tartu Ülikooli Kliinikumi günekoloogi dr Tiiu Hermlini sõnul tuleks vaagnapõhja elundite allavaje ja uriinipidamatuse probleemist enam rääkida, sest need mõjutavad oluliselt meie naiste igapäevast elukvaliteeti. Teema on delikaatne ja praktikas on juhuseid, kus naine kannatab kümmekond aastat enne kui julgeb muret pereliikmetegagi jagada, rääkimata arstist, kelle juurde jõutakse alles viimases hädas. Dr Hermlini sõnul suudavad arstid leiada tänapäeval igale patsiendile parima ravi. Tänapäeva meditsiin suudab neid patsiente tunduvalt paremini aidata kui varem ja seepärast on oluline teemast igasuguse valehäbita rääkida.

Lihtsamate probleemidega ja ennetuseks tasub naistel tellida endale tasuta DVD vaagnapõhjalihaste harjutustega: http://www.tena.ee/corewellness

Portaali www.naistetervis.eu loojaks on Johnson&Johnson, kelle jaoks on see osa laiemast rahvusvahelisest sotsiaalse vastutuse programmist.

Lisainformatsioon: www.naistetervis.eu
Infot inkotubade kohta: www.kuivaks.ee