Metsas uitajatel, matkajatel või aias toimetajatel on risk nakatuda borrelioosi. Puukide kõrghooaeg kestab maist oktoobrini. Puukborrelioosi vastu ei ole võimalik vaktsineerida ja selle läbipõdemisel ei teki ka püsivat immuunsust. Võimalik on korduv nakatumine. Borrellioosi põhjustava bakteri kandumine puugist inimesse võtab reeglina mitmeid tunde, seetõttu on ülioluline puugi kiire kehalt eemaldamine. Kui aga nädala või paari pärast ilmuvad puukborrelioosi sümptomid, tasub teha veretest, et olla kindel õiges diagnoosis. Borrelioosi nakatumist tuvastava meditsiinilabori SYNLAB infektsioonhaiguste valdkonna juhi dr Paul Naabri sõnul ei pea borrelioosi testima, kui inimene tunneb end hästi ja sümptomeid ei ole. Kui aga umbes 4-6 nädalat puugihammustusest sümptomid siiski ilmuvad, peaks kindluse huvides puukborrelioosi analüüsid ära tegema.

Kuidas hammustust vältida või selle korral toimida?

Puugile meeldivad päikesevalguse ja tuule eest varjatud kohad, kus on tihe, madal ja niiske taimestik. Sellises kohas on soovitatav kanda pikkade varrukatega riideid ja pikki pükse. Need võiksid olla heledad, et puuki märgata juba enne, kui ta jõuab hammustada. Püksisääred tasub toppida sokkide sisse ning võimalusel tõmmata jalga saapad või kummikud. Hiljem tuleks kogu keha hoolega üle vaadata ning lastel kindlasti kontrollida ka kõrvataguseid. Mida teha, kui puuk on kehale juba kinnitunud?

  1. Püüdke puuk eemaldada võimalikult vahetult peale hammustust
  2. Kasutage puugi eemaldamiseks teravate otstega pintsette
  3. Asetage pintsetid võimalikult puugi pea ja naha lähedale ning tõmmake otse
  4. Oluline on ka puugi pea tervelt naha seest kätte saada
  5. Vältige puugi liigset pigistamist
  6. Puhastage haav vee ja seebi või desinfitseerimisvahendiga


Kuidas borrelioos ära tunda ning millal ja mida testida?

Eesti suurima meditsiinilabori SYNLAB infektsioonhaiguste valdkonna juhi dr Paul Naabri sõnul jõutakse nende laborisse borrelioosi testima enamasti siis, kui inimesel on kaebused juba tekkinud. Puukborrelioos võib põhjustada erinevaid naha, südame, liigeste ja närvisüsteemi kahjustusi. Puukborrelioosi nakatumisele viitab hammustuskohta tekkinud kindlapiiriline, vähemalt 5 cm diameetriga punetav laik, mis tasapisi laieneb. Samas ei pruugi kirjeldatud nahalöövet alati tekkida. Hilisemas staadiumis võib borrelioosi tagajärjel tekkida näonärvi halvatus, ninatiivale või kõrvalestale sinakas-punakas valutu sõlm, liigesepõletik ning vahel kaasneda ka ajukelmepõletik ehk meningiit.

Dr Paul Naaber lisab, et laboritel on välja töötatud spetsiaalsed puukborrelioosi paketid, mis katavad kõik vajalikud uuringud puukborrelioosi tuvastamiseks. Naabri sõnul muutuvad borrelioosile viitavad antikehad veres nähtavaks kõige varem 10-21 päeva pärast nakatumist (puugi hammustust), mis on kahtluse korral ka õige aeg testimiseks. Varem tehtud vereproov ei pruugi veel nakatumist tuvastada. Ta lisab, et kui antikehade esimene analüüs on positiivne, siis võib kehas esineda puukborrelioosile viitavaid antikehi. Sellisel juhul tuleb teha ka kinnitav kontrolluuring spetsiifilise laboritestiga. Mõned soovivad testida ka puuki ennast, aga uurida tuleks siiski inimest. „Haigustekitaja leidmine või mitteleidmine puugil ei kinnita ega välista kuidagi nakkust inimesel,” kinnitab dr Paul Naaber. Kui esmane tulemus on negatiivne (puukborrelioosile viitavaid antikehi ei esine), aga tüüpilised sümptomid siiski esinevad, on soovitav pöörduda perearsti poole ning vajadusel uuringut korrata umbes 4-6 nädala pärast.

Kui kiirelt tegutseda?

Fertilitase pediaateri dr Riia Kõrgmaa sõnul peaks puugiohtlikust piirkonnast naasmisel kõiki sealkäinuid kohe kontrollima. Peamine põhjus selleks on avastada puuk enne, kui ta on jõudnud kehale kinnituda ja haigusetekitajaga nakatada. “Puukborrelioosi edasikandumiseks peab puuk olema naha küljes tunde, tavaliselt terve öö, kuid puukentsefaliidi puhul võib nakkus levida juba minutite jooksul,” kinnitab doktor. Mida varem jaole saadakse, seda parem. Kui borrelioosl osutub haigus varajase avastamisel hästi ravitavaks ja enamasti raskeid tagajärgi ei ole, siis puukentsefaliidi ravimine on märksa keerulisem. Enamasti tähendab see haiglaravi, sest haigus võib kulgeda ägedalt ja vajab arstide tähelepanu. Paranemiseks kulub aega kuid, taastusravi vajadusel aga tunduvalt rohkem. Selle vastu aitab ainult vaktsineerimine, mida saab teha puukentsefaliidi suhtes.