Kusepõiepõletikku iseloomustavad muutused põie limaskestas ja seda häiret esineb igas vanuses naistel. Eelsoodumuslikult haigestuvad naised kusepõiepõletikku sünnitusjärgselt, kui põie limaskest sünnituse käigus viga saab. Haigestumist tuleb ette ka suguelu alguses. Põletikutekitajad on klamüüdia bakter, trihhomonoos, stafülokokk, kõige sagedamini aga soolekepike. Mikroobid satuvad põide kusiti kaudu. Et naistel on kuseteed lühemad kui meestel, on neil põie nakatumine ja põletik palju sagedasem kui meestel. Korduvate põletike korral uurib arst põit ka võimalikele põiekividele ja kasvajale.

Põletiku sümptomiteks on sage ja valuline urineerimine, valu esineb eriti pärast põie tühjendamist. Korduvate kusepõiepõletike ära hoidmiseks on oluline vältida külmetamist ? hoida jalad soojad, mitte istuda külmale kivile või maapinnale. Ka peab hoiduma teravatest maitseainetest, soolastest toitudest, kohvist, alkoholist.

Kui põletik juba kallal, peaks tegema jalgadele sooja vee vanne ja hästi palju jooma, eelkõige ravimteesid. Üsna peatselt hakkavad põletikku leevendama näiteks leesikalehe-, kummeli- ja pohlaleheteed. Apteegis on põie- ja neeruteed saada mitmesuguste segudena, ka on käsimüügist võimalik osta taimede baasil valmistatud preparaate.

Põiepõletiku sümptomid kaovad varem kui inimene haigusest terveneb, st valulikkus ja sage urineerimine võivad küll järele anda, aga uriin ei tarvitse mikroobidest puhas olla ja ravi katkestamisel võib põletik krooniliseks jääda. Seepärast tuleb välja kirjutatud ravimeid ja raviteesid tarvitada arsti näpunäidetel pikka aega. Sagedaste kusepõiepõletike all kannataval inimesel võiks olla pidevalt kodus põieteesid. Kummeliteed võiks aga juua igal õhtul enne magamaheitmist, see puhastab põit ja annab hea une. Arstimite täpsel kasutamisel ja vältides külmetust on kusepõiepõletik täiesti välja ravitav.