Peeglike-peeglike, seina peal, ütle…

Meedikud kinnitavad, et kui ennast tähelepanelikult peeglist uurida, võib alati leida põhjust oma tervise üle mõtisklemiseks. Esimestena tulid loomulikult selle peale erakordse tähelepanuvõimega vanad hiinlased. Tänapäevalgi võib iga arst, mitte ainult idamaade meditsiini spetsialist, patsiendi kabinetti sisenedes oletada, millise haigusega võib tal tegemist olla. Sageli on diagnoos haigele lausa näkku kirjutatud.

Kui sõbratar on äkki vapustavalt palju kaalust alla võtnud, märgatavalt elavnenud ning ta silmad lausa põlevad, siis võib ehk arvata, et ta on armunud. Kui aga ei ole, võiks talle soovitada minna endokrinoloogi juurde, sest tegemist võib olla kilpnäärme liigtalituse või mõne muu kilpnäärme haigusega.

Endokrinoloogilistest probleemidest annavad teada ka varakult tekkinud kortsud. Enneaegne näonaha lõtvus viitab seedetrakti probleemidele. Endokrinoloogilistest ja seedetrakti probleemidest räägivad ka rasvased või haprad juuksed.

Silmavalgete kollasus, hilisematel staadiumitel ka naha kollasus, ei viita alati beeta-karotiinirikka porgandi armastusele. Võimalik, et tähelepanu tuleks pöörata maksale.

Väikene vikerkest hoiatab nõrkade liigeste eest. Valge ring ümber vikerkesta annab tõendust soola üleküllusest organismis, kui aga see ring on tugevasti väljendunud, osutab see liigesepõletikule. Tumepruunid täpid iirisel räägivad soolestiku probleemidest raua omastamisel.

Kotid ja tumedad rõngad silmade alla annavad tunnistust väsimusest ja sellest, et inimene pole saanud end välja magada. Sel moel võivad oma probleemidest teada anda ka neerud ja kusepõis.

Kapillaarvõrgustik põskedel on kõrgenenud vererõhu signaal. Sedasama kinnitavad ka meelekohast kõrgemal asetsevad looklevad veenid. Kui aga huultel on hulgaliselt helepruune täppe võib see tähendada, et inimesel on halb seedimine.

Mida näitavad käed

Sherlock Holmes määras oma klientide käte järgi nende tegevusala. Kuid võib minna ka kaugemale, õppides küüsi tundma. Küüned, need on kogu organismi peegel.

Nii on kahvatud küüned aneemia tunnusmärk ning, vastupidi, liiga roosad küüned annavad tunnistust kõrgenenud vererõhust. Kollakate küünte puhul on olemas probleemid maksaga, sinakad aga viitavad hapnikupuudusele veres ning südamepuudulikkusele. Triibud küüntel osutavad põrna ja peensoole probleemidele, valged täpid küüneplaadil räägivad tsingi- ja kaltsiumipuudusest.

Küünte kujugi jutustab tähelepanelikule vaatlejale üsna palju. Kolmnurkse kujuga küüned annavad tunnistust selgroo ja seljaaju haigustest. Näritud küüned tähendavad neuroose ning gastriite. Lame või sissepoole pööratud küüs räägib rauapuudusest.

Näita keelt ja ma ütlen, kes sa oled

Ikka needsamad tähelepanelikud hiinlased väidavad, et keeleotsal on võimalik näha südant. Näita keelt oma peegelpildile. Ja mis sa seal näed? Ideaalne keel on kahvaturoosa, õigete piirjoontega ning hästi väljendunud kapillaarvõrgustikuga. Niisiis on kerge märgata muutusi, kui need tekivad.

Nii on keele punetamine nõrga südametöö märgiks. Kopsuhaigustest võib rääkida muutuste põhjal keele äärtel, keeleotsa suunas.

Kollakas keel ning suulagi viitavad maksahaigustele ning kroonilisele sapipõiepõletikule.

Keelel olev kirme võib rääkida seedetrakti ja neerude probleemidest.

Hambajäljed keelel on düsbakterioosi ning organismi jääkainetega saastumise tunnus. Keele värisemine on neurasteenilise sündroomi väljendus.

Lõhed keelel võivad viidata mitmesugustele vere ja endokriinsüsteemi haigustele ning neerude patoloogiale. Sel juhul on tarvis tõsist arstlikku kontrolli. Häiretest organismis annab teada ka see, kui ei tunta enam hästi maitset. Keelel on alad, mis vastutavad reaktsiooni eest magusale, hapule, soolasele ning kibedale. Kui üks neist maitseaistinguist kaob, siis võib olla midagi lahti närvi- või endokriinsüsteemiga.

Ninalgi on sõna sekka öelda

Kui nina nohiseb, on ilmselt tegemist adenoidide või polüüpidega. Nendele või mõnele teisele põletikulisele protsessile viitab ka kergelt tursunud ninaselg.

Pakane Punanina oli ilmselt hüpertoonik. Kõrgenenud vererõhust ning võimalikest südameprobleemidest annavad tunnistust väikesed veresooned ninal. Samuti võib punane nina olla kroonilise maohaiguse ettekuulutajaks.

Sinakas-punane nina annab aga sageli tunnistust madalast arteriaalsest vererõhust. Kui nina ümber on tekkinud veresoonte võrgustik, siis võib see viidata vereringehäiretele ning veenipõletikule.

Ninatiibade jämenemine või kahvatumine on iseloomulik kopsuhaigustele. Valge ninaots viitab vereringehäiretele või haavandtõvele. Põikikorts ninaseljal võib anda märku kilpnäärme vaegtalitusest, paksenenud ninaots räägib aga mao laienemisest.

Lõpetanud selle loo lugemise, tahaksid vist alustada juba testamendi kirjutamisega. Aga asjata. Pole tarvis Polkovniku lese sarnaselt leida endas kõiki haigusi… Pea lihtsalt meeles — keda on hoiatatud, see on relvastatud, see aga tähendab, et hoolitsedes õigeaegselt oma tervise eest, ootab sind ees pikk ja õnnelik elu.