1. Tükk rinnas

Keeruline on ise selgeks teha, milline klomp rinnas kaob pärast menstruatsiooni ja milline on see "hirmus tükike", mida ükski naine kunagi oma rinnast leida ei soovi. Vahel on tegemist kõigest tsüstiga, aga selleks, et olla kindel, tuleks lasta arstil end kontrollida.

2. Ebanormaalne veritsus

On mitmeid faktoreid, mis mõjutavad su menstruatsiooni, nagu näiteks kaalukaotus, trenn või hoopis stress. Vahel lähevad asjad ise paika ja sa ei vaja mingit ravi, aga kui päevad jäävadki ebakorrapäraseks, on juba pikka aega intensiivsemad või kestavad kauem kui muidu, tuleks sellest oma günekoloogiga rääkida.

Tea, et kui avastad pärast seksi, et veritsed või su püksikud on punased päevade vahel, tuleks minna kohe günekoloogi juurde. Kui sul on juba menopaus selja taga, aga hakkad sealt alt taas veritsema, tuleks samuti kohe arstile aeg panna, sest see võib olla üks vähi sümptomeid.

3. Paisunud kõht

Tavaliselt on see märk sellest, et sul võib olla PMS ehk premenstruaalne sündroom või hoopis IBS ehk ärritatud soole sündroom, aga halvima stsenaariumi puhul võib olla tegemist ka vähiga ja seda juhul, kui paisunud kõhu tunne on kestnud juba mitu nädalat. Aeg on pöörduda arsti poole, kes saab teha vajalikud analüüsid, et selgitada välja ega selle taga pole midagi tõsist.

4. Veider eritis

See, et su vagiinast väljub voolus, on normaalne. Me vajame seda niisutuseks ja ka kaitseks põletike eest. Tavaliselt on see vedelik klaar või valge ega tohiks veidralt lõhnata. Olenevalt sellest, millises tsükli etapis sa oled, võib selle konsistents muutuda, aga kui vooluse värv või odöör muutuvad või seda on tavapärasest rohkem, võib see viidata mõnele probleemile. Oluline on seda sümptomit mitte eirata.

Allikas: Good Housekeeping