Sümptomitest levinumad on:

Kuumahood
Kuumahood või võimupursked, nagu tõeliselt positiivse mõttelaadiga naised neid kutsuda tavatsevad, on arvatavasti ühed levinumad perimenopausiga kaasnevad nähud.

Nende põhjuseks on östrogeeni taseme langus. Kui östrogeeni tase langeb, toimuvad keha temperatuuri reguleerivas eesajus muutused.

Menstruaaltsükli muutused
Üle kahe kolmandiku perimenopausis naistest kogeb menstruaaltsükli muutusi. Tsükkel võib pikeneda, lüheneda või muutuda ebaregulaarseks. Menstruatsioon võib olla kas kergem või raskem kui enne.

Selle põhjus peitub muutustes keha hormoonitoodangus, mis omakorda tuleneb sellest, et munasarjadel lõpevad munarakud otsa ja normaalne hormonaalne tsükkel läheb sünkroonist välja.

Ovulatsioon tsükli keskpaigas sunnib organismi tootma teist hormooni progesterooni ja östrogeeni tootmine väheneb. Aga kui ovulatsiooni ei toimu, östrogeeni tase ei lange ja emaka sisekest kasvab. Menstruatsiooni alates on verejooks tugev ja võib olla valulik.

Tugevad menstruatsioonieelsed sümptomid (PMS)
Õnnetuseks ei tähenda perimenopaus ebameeldivate PMS sümptomite, näiteks paistetuse ja ärrituvuse kadumist. Tegelikult võivad teravnevad PMS-i sümptomid viidata perimenopausi aastate saabumisele.

Väga oluline on õieti toituda ning keha treenida, et neid sümptomeid kontrolli all hoida. Ja ärge unustage, et lõpp on lähedal - menopaus teeb ärritavatele PMS-i sümptomitele igaveseks lõpu.

Tujumuutused, ärrituvus, depressioon, keskendumisraskused
Selles võite süüdistada hormoone. Uuringud on näidanud östrogeeni seost tujusid kontrolliva ajukemikaali serotoniiniga. Serotoniini puudumine võib põhjustada depressiooni.

Nõrkus ja/või unetus
Taas on hormoonid süüdi selles, et te ei saa und või et te higistate (kuumahoogude öine versioon). Unetus võib teid tabada juba paar aastat enne menopausi. See omakorda jätab teid väsinuks ka päeval.

Tupe kuivus ja/või seksuaalsete huvi puudus
Östrogeenitaseme langedes muutub tupp kuivemaks ja selle seinad õhemaks. Vahekord võib muutuda ebamugavaks ja isegi valulikuks, seega ei ole mingi ime, et naised nendel aastatel seksist vähem huvituvad.

Kuseteede probleemid
Kuse lekkimine painab paljusid 40. eluea künnise ületanuid ja sageli ka nooremaid naisi. Perimenopausi ajal võib östrogeeni taseme langus nõrgestada kuseteede lihaseid. Olukorra võib muuta hullemaks vananemisega kaasnev kehakaalu kasv.

Regulaarne keeglimängu harrastamine aitab hoida kuseteid kontrolli all, paljud naised on saanud abi ka hormooniasendusteraapiast. Soovitav on juba noorena õppida valitsema oma vaagnapõhja lihaseid.

Vaata lisaks: Enneaegne menopaus