Probleemiks rinnakarvad

KÜSIMUS: Olen noor neiu ja mul on probleemiks see, et minu rindadele kasvavad karvad. Põhiliselt nibude äärde. Kuidas neid tõhusamalt eemaldada ja kas neist on üldse võimalik täielikult vabaneda?

VASTUS:
Tõenäoliselt on teie puhul tegemist kerge hirsutismi vormiga. Hirsutismi defineeritakse kui liigset tumedate, jämedate karvade kasvu nn. androgeen-sõltuvates kohtades, kus normaalselt kasvavad karvad meestel (näiteks nägu, rinnak, rinnanibude piirkond).

Kas on tegemist hirsutismiga tõelises mõttes, on sageli raske hinnata, kuna mõningane karvade kasv nendes piirkondades võib olla normaalne ning see varieerub indiviidide ja etniliste gruppide vahel.

Hirsutism on sagedamini healoomuline ja seega rohkem kosmeetiline probleem, kuid kindlasti tuleb välistada haiguslikud põhjused, mis tõstavad organismi androgeenide taset.

Mõned hirsutismi põhjustest on järgmised:

* munasarjade funktsionaalsed häired
* munasarjade tuumorid
* perekondlik hirsutism
* ravim-indutseeritud hirsutism (testosteroon, danazool, anaboolsed steroidid)
* idiopaatiline hirsutism - diagnoositakse juhul, kui mingit haiguslikku põhjust ei leita. See arvatakse olevat seotud karvafolliiklite suurenenud tundlikkusega androgeenidele.

Enamus mitte-kasvajalise põhjusega hirsutismi juhtusid avalduvad puberteedieas. Noortel naistel võib hirsutism ilmneda ka peale kaalu tõusu või rasedusvastastest pillidest loobumisel.

Hirsutismi ravi ei ole tingimata vajalik, kui ei leita allolevat haiguslikku põhjust ja kui seisund ei ole kosmeetiliselt häiriv. Kui soovitakse karvasid eemaldada, siis on selleks mitmeid võimalusi.

Efektiivsemad meetodid on elektrolüüs ja termolüüs ning laserepilatsioon.

Elektrolüüs ja termolüüs on aeganõudev protsess, mille tulemus sõltub suuresti protseduuri läbiviija oskustest. Peene nõela abil viiakse elektrivool karvasibulasse ja see hävib. Õige teostuse korral on karvade eemaldamine püsiva efektiga. Kuna kõik karvad ei ole korraga kasvufaasis, on vajalikud paljud raviseansid. Protseduuriga on võimalik eemaldada erineva värvitoonidega karvasid. Mitte-professionaalse teostuse korral võivad tüsistusteks olla armistumine, hüper -ja hüpopigmentatsioon. Eestis asub kõige moodsam aparaat Tartus, firmas Emajõe Ilu ja Tervise Kliinik.

Laseriga saab ravida kiiremini suuremaid piirkondi kui elektrolüüsi ja termolüüsiga. Laserikiire sihtmärgiks on karvafolliiklis olev pigment melaniin, mis laserkiirgusega kokkupuutel hävineb. Vabaneb kuumus ning tekib selektiivne karvafolliikli kahjustus. Kasutusel on mitmeid erinevaid laseri tüüpe, kuid nende ühine joon on see, et nad on kõige efektiivsemad tumedate karvade ja heleda nahaga inimestel. Neil saavutatakse pika aja jooksul, korduvate raviseanssidega püsiv karvade vähenemine (mitte kadumine) 80-89% patsientidel. Parimate tulemuste saamiseks vajaminev protseduuride arv võib olla varieeruv. Umbes aasta aja pärast on enamus folliikleid asendunud miniatuursete karvafolliiklitega ja paljud folliiklid hävinud.

Heledate, punaste ja hallide karvade puhul ei ole hetkel võimalik saavutada püsivat olulist karvade vähenemist. Kliiniliselt on tagasikasvavad karvad peened ja heledamad ning nende hulk oluliselt vähenenud. Enne ravi tuleb vältida päevitumist 4-6 nädalat.

Laserravi tüsistused on suhteliselt harvad. Tumedamanahalistel võib tekkida mööduv hüpo-või hüperpigmentatsioon.

Eestis on kasutusel 2 erinevat laserit: aleksandriit -ja dioodlaser. Neist esimene asub firmas Cleanline ja teine firmas Semetroni laserepilatsioon. Nad on suhteliselt sarnaste omadustega ja nagu eespool öeldud, mõjuvad kõige efektiivsemalt tumedatele karvadele.

Nahaarst Elo Kuum, Lasnamäe Tervisekeskus