Meie veri ja luud sisaldavad üle 85 000 erineva toksiini, mille nimedest ja kahjuliku mõju kirjeldustest võiks kirjutada raamatuid. Need on meie rakkudes, põhjustades vähki, depressiooni ja vaimse tervise probleeme. Laste intelligentsus on järjest madalam ning meie immuunsüsteem ei saa isegi kõige lihtsamate viirustega enam hakkama.

Hormonaalsüsteemi häirete tõttu algab lastel liiga vara puberteet ja loodetel tekivad väärarengud. Autismispektrihäired ja hüperaktiivsus on enam levinud kui kunagi varem ning me oleme ülekaalulised ja väsinud.

Toksiinide elimineerimise viisid

Keha saab toksiinidest vabaneda mitmel moel — juuste ja küünte, naha ja soolestiku, higi ja vere, sapi ja uriini kaudu. Kui mõne toksiine elimineeriva kanali töö on häiritud, siis võib see põhjustada haigestumist ning isegi surma. Maks on tõhus toksiinide elimineerija sapierituse kaudu.

Üks suuremaid kehast mürke eemaldavaid organeid on meie nahk, mis pidevalt vahetub. Meie seedesüsteem ning neerud ja põis teevad lakkamatut tööd, et keha mürgivabana hoida. Lümfisüsteem hoiab tsirkuleerimas T-lümfotsüüte, mis hävitavad võõraid sissetungijaid nagu näiteks viirused.

Ajurveeda meditsiinis kirjeldatakse ühe haigestumise eelse faasina seda, kui keha püüab toksiinist lahti saada, liigutades seda vereplasma abil. Nii satub toksiin sinu kehas mõnda nõrgemasse kohta — füüsilise keha haigus tekib siis, kui geneetiline eelsoodumus ning keskkonnamõjud (ehk toksiinid) kokku satuvad.

Õnneks on olemas lihtsaid viise, kuidas keha puhastamist toetada: kõik algab sellest, et tuleb endale selle vajadust tunnistada.

  • Paigalda HEPA filter või mõni muu õhku puhastav filter kodu ventilatsioonisüsteemi. Veeda võimalikult palju aega looduses — taimed ja puud toimivad loodusliku õhupuhastajana.
  • Eemalda kodust kõik toksilised puhastusvahendid. Õpi kasutama äädikat, soodat ja sidrunimahla — nende abil saad puhastada terve majapidamise ilma toksiliste kõrvalmõjudeta.
  • Higista — higistamine puhastab nii keha kui ka vaimu. Regulaarne saunaskäimine on selleks väga hea viis.
  • Paastu — paljud ei taha isegi ühte toidukorda vahele jätta, kuid isegi ühepäevased paastud võimaldavad tõhusat vabanemist rasvkoesse ladestunud toksiinidest. Paljudes kultuurides on paastumist harrastatud juba sajandeid tõhusa viisina, kuidas keha puhastada.
  • Iidsetes joogaõpetustes kirjeldatakse tehnikat nimega Shankhaprakshalana, kuidas meresoolase vee tarbimise ja vastavate joogaharjutuste abil saab puhastada suud, keelt, söögitoru, magu ja soolestikku. See toimib nagu looduslik klistiir, kuid puhastab tervet seedesüsteemi alates suust ja lõpetades pärasoolega.
  • Hatha joogas kirjeldatakse lisaks eelpool nimetatud tehnikale veel teisigi keha puhastamise viise — kuus Shat Kriya’t või Shat Karma’t, mõned neist võivad olla algaja jaoks keerulised, kuid mõni on sobiv igaühele.
  • Joo palju puhast vett, paljud toksiinid on vees lahustuvad ja neist on piisavalt vett tarbides lihtne vabaneda. Seejuures on väga oluline vee kvaliteet, tavaliselt on linnade veevarustus väga saastunud.
  • Võta kuuma ja külma vanni/dušši vaheldumisi. Veerituaale on vaimsete traditsioonide juures kasutatud üle maailma — Jaapanis, Türgis, Indias, Aafrikas ja Austraalias ning igal pool mujal. Kuumas vees vannivõtmine laiendab veresooni ning aitab kiirendada toksiinide väljutamist, kiired külma vette kastmised võimaldavad pikemat aega viia läbi kuuma vee protseduuri. Keha soojendamine toetab lümfisüsteemi ja immuunsüsteemi. Vannivette võib lisada mõrusoola.
  • Proovi mõnda looduslikku keha puhastumist toetavat toodet.
  • Söö toite, mis toetavad keha puhastumist — näiteks roheline tee, koriander, kurkum, õunaäädikas, sidrunimahl ja ingver.
  • Kasuta naha puhastamiseks savi. Shaolini mungad kasutasid savi, et puhastada keha ja kiirendada võitluskunstide harrastamisest põhjustatud vigastuste paranemist. Tihti segati seda ka erinevate ürtidega. Savivannid on väga head raskemetallide eemaldamiseks kehast.
  • Kasuta maarjaohaka või võilille juuri maksa puhastamiseks. Maks on üks olulisemaid keha puhastamise organeid ja nende kahe taime abil on võimalik maksa palju toetada.
  • Tarbi ohtralt looduslikku C-vitamiini. On leitud, et C-vitamiin aitab keha puhastada isegi radioaktiivsest saastest.

Me ei pruugi elada puhtas keskkonnas, kuid võime siiski kohelda oma keha kui pühakoda ja puhastada seda farmaatsiatööstuste, biotehnoloogiafirmade, rämpstoidukorporatsioonide ja sõjatööstuse poolt keskkonda paisatud saastest.

Toimetas Katrin Suik www.telegram.ee