Enne, kui sa kannad jooga täiesti maha kui midagi, mis sobib ainult sinu paindlikele kunstihingega sõpradele, mõtle korraks veel järele. Sa ei pea olema tingimata peapealseisu meister, et sellest iidsest kunstist kasu saada. Loe läbi järgnevad müüdid jooga kohta ning võib-olla avastad, et tasub siiski proovida?

Jooga harrastamiseks peab olema piisavalt hästi painduv

Arvad, et sa pole jooga harrastamiseks piisavalt painduv? Just sellepärast peaksidki alustama! Jooga aitab üsna kiiresti painduvust suurendada. Ära muretse, kui sa kohe esimesel tunnil oma varbaid kätte ei saa. Iga asendi jaoks on olemas väikesed muudatused, mida sa saad teha, et see tooks kasu, mitte valu.

Püüa leida väiksem grupp, kus õpetaja saab rohkem sinu individuaalsetele vajadustele tähelepanu pöörata ning kohandada harjutusi vastavalt sellele, mida sa suudad ja jaksad. Kõige olulisem ei ole see, milline sinu joogapoos välja näeb — kui naaber teeb paremini, siis ei ole sul vähimatki põhjust muretseda. Jooga on uurimisretk sinu enda keha võimalustesse ning sellesse, kuidas need aja jooksul muutuvad. Eesmärk ei ole kohe oma varbad kätte saada, vaid see, mida sa selle painutuse käigus enda kohta õpid.

Jooga on kallis

Mõned joogastuudiod võivad olla väga kallid ja peened, uhkeldades kõige paremate õpetajate ja ilusamate joogamattidega. Kuid tegelikult ei vaja sa alustamiseks tohutuid väljaminekuid ja siduvaid lepinguid. On palju kohalikke väikseid jooga harrastamise klasse ja häid õpetajaid. Ning kui sul on põhiasjad selged, ei pea sa kogu aeg jooga tegemiseks tundi minema, vaid võid lihtsalt kodupõrandale mati lahti rullida. Klassi minemine on hea võimalus värskendada aeg-ajalt oma teadmisi ja saada õpetajalt uusi suuniseid.

Jooga ei ole tegelikult sport

See ei vasta üldse tõele — vali õige stiil ja sa oled pealaest jalatallani higiga kaetud. Mõned joogastiilid on sama rasked ja väsitavad nagu mis tahes teine spordiala. Jooga toimib kõikide keha süsteemidega — see mõjutab närvisüsteemi, südame-veresoonkonda ning loomulikult lihaskonda. Mõned stiilid on jõulisemad ja sportlikumad nagu näiteks Vinyasa ja power-jooga, kuid isegi mõned hingamistehnikad nagu kundalini võivad sind päris ruttu higistama ajada.

Jooga on igav

Ketserlus! Sa pole lihtsalt õiget tundi leidnud. Mõned joogastiilid toimuvad isegi klubimuusika saatel. Või siis maa kohal hõljudes või vees. Kuid tegelikult ei vaja jooga ilustusi, et seda huvitavamaks teha. Joogas on kõige olulisem see, mis toimub sinu sees — see seisneb pidevas keha iseärasuste tundmaõppimises ning jälgimises, milline on sinu keha reaktsioon erinevatele asenditele. Jooga on elukestev õpe ning kõige olulisem on leida just sinu jaoks kõige sobivam stiil ja õpetaja. Kui õpetajal on inspireeriv sõnum, mis jõub just sinuni, siis tuleb õpilane alati tundi tagasi.

Sa pead olema väga kõrge vaimsusega

Kas sind pelutab tunni alguses mantrate laulmine ja omm-leelotamine? Usu, sa ei ole ainuke ja õnneks on palju tunde, kus seda ei tehta. Isegi kui su õpetaja otsustab paar mantrat vahepeal lagedale tuua, siis ära ehmata — suhtu sellesse kui enda hääle tundma õppimisse või harjutusse, mis sind teistega liidab. Jooga on küll vaimsete praktikatega lahutamatult seotud, kuid on hulk tunde, kus ei ole religiooniga mitte midagi pistmist.

Mõnes tunnis on suurem osa inimesi tulnud sinna hoopis teistel eesmärkidel, mitte vaimsust otsima. Võib juhtuda, et pideva harjutamise käigus avastad poolkogemata endas ka selliseid külgi, mida sa ei otsinud — nagu elu mõte ja eesmärk –, kuid sa ei pea tingimata sellele keskenduma.