Mullu hilissuvel nakatus esileedi puukborrelioosi. Kuna naine ei olnud puugihammustust märganud, ei osanud ta kahtlustadagi, et pidev väsimustunne võis olla tõsisema haiguse tunnuseks, seda enam, et muid sümptomeid ei ilmnenud.

„Ainus, mis minul oli teisiti, oli jõuetus. Ei ainsatki muud sümptomit. Lihtsalt jooksmine läks päev-päevalt raskemaks ja rulluiskudega mägisemale rajale enam ei kutsunud,” kirjutab esileedi Eesti Naise kolumnis. “Oma avalikke kohustusi täitsin pimesi edasi. Sedasorti “kangelaslikkus” läks maksma pool aastat terviseprobleeme.“ 

Kui arst lõpuks diagnoosi pani, järgnes nädalaid kestev massiivne antibiootikumikuur ja trennikeeld. „Pärast seda keemilist tapatööd ma lihtsalt ei jaksanudki enam joosta,“ kirjeldab presidendiproua, kes võttis viimased ravimid sisse alles jõulude paiku ning tõotas teha endast oleneva, et sellisteks asjadeks tulevikus paremini valmis olla.

Evelin Ilves soovitab enese ja oma lähedaste suhtes olla väga tähelepanelik. "Pelk muutus enesetundes võib olla signaal tõsisest haigestumisest. Kuid ka hammustuse ohvrid saavad tagajärgedega paremini hakkama, kui immuunsüsteem on pidevas võitlusvalmiduses. Loomulikult tähendab see tervislikku toitumist ja pidevat füüsilist aktiivsust. Ent need olid ka minu elu loomulik osa. Selgub, et sellest on vähe. Toit peab olema võimalikult keemiavaba ja värske. Pimedal ajal tuleb rohkem magada ja rõhku peab panema C-, D- ja B-vitamiinile," annab Ilves nõu.

"Tuleb iga päev veeta aega värskes õhus, olenemata ilmast. Tuleb ennast karastada ja tuba mitte liiga soojas hoida."

Puukborrelioosi vastu vaktsiini pole

Borrelianakkuse saamiseks kulub enamasti kaks ööpäeva või kauem, kuni naha külge kinnitunud puugi pisikud inimesele üle kanduvad. Kõige tavalisem borrelianakkuse sümptom on nahalööve, mis tekib hammustuskohal 1-4 nädala pärast.

Tüüpiline on algul paarisentimeetrise läbimõõduga punetav laik, mis pidevalt laieneb. Varem või hiljem lööve kaob. Närvisüsteemi sümptomid võivad ilmneda mõne nädala kuni kuu möödumisel nakatumisest. Haigusnähud on erinevad: väsimus, peavalu, iiveldus, kehakaalu langus, kerge palavik, valud kätes, jalgades, kuklas või seljas. Mõnikord esineb, ka lastel, ühepoolset näonärvi halvatust. Kindlaks tehtud borrelianakkust ravitakse antibiootikumidega. Kui pärast puugihammustust tekib tüüpiline nahalööve või ilmneb muid sümptomeid, tuleks alati arsti poole pöörduda.

Erinevalt puukentsefaliidist puukborrelioosi vastu vaktsiini ei ole ning haiguse läbipõdenul borrelioosi vastu immuunsust ei teki.
Allikas: www.puuk.ee