Keemiliselt on Q 10 K ja E vitamiini vaheaine, mis toodetakse maksas ja transporditakse seejärel kõikidesse tuumaga rakkudesse meie kehas. Tuumaga rakke iseloomustab aga see, et nemad on uuenemisvõimelised ja toodavad rakuenergiat. Kui organismis langeb Q 10 tase madalamale kui 25 % esialgsest kogusest, siis rakkude uuenemist enam ei toimu ja inimene sureb lihtsalt öeldes vanadusse (ka siis kui muid vaevusi kallal pole).

Kõige suuremat ja tähtsamat rolli mängib Q 10 inimese jaoks kõige tähtsama organi – südame juures. Aga profülaktiliselt võiks teda tarvitada ka krooniliste haiguste – astma, allergia, väsimus, igemete probleemid, juuste välja langemine- korral.

Alljärgnevate haiguste “imelisi” leevendusi lugedes saab igaüks ise Q10 tähtsust organismi üldise tervise ja nn vanadushädade korral hinnata.

Koeensüüm Q10 on pälvinud hulgaliselt tähelepanu erinevate veresoonkonna haiguste vältimisel ja ravimisel. See on äärmiselt efektiivne ateroskleroosi tekitava madala tihedusega lipoproteiini (LDL) oksüdatsiooni vältimisel. Mitmed uuringud on näidanud, et trombist põhjustatud südameriketega inimeste südamekudedes on normaalsetest inimestest vähem CoQ10-t, kusjuures kõigest 100 milligrammise päevase koguse manustamine aitab oluliselt patsientide tervist parandada. NB! Pikemaaegse kolesterooli madaldavate ravimite mõjul lõpetab maks Q10 tootmise.

Infarktid ja insuldid tekitavad vabu radikaale, mis kahjustavad kudesid ulatuslikult. Kõrge CoQ10 tasemega patsientide tervis kannatab teistest tunduvalt vähem ning Jaapani teadlased avastasid, et selle manustamine enne ja vahetult pärast südameoperatsiooni aitab vältida tavalisit südameoperatsiooni tüsistusi.

Q10 on osutunud ka tõhusaks kroonilise angiini ja arütmia, samuti kardiomüopaatia korral. Uuringud on näidanud, et 100 milligrammi manustamine päevas 12 kuu jooksul aitab parandada südamelihase pumpamisfunktsiooni ning hingamist.

Mitmed uuringud on näidanud, et CoQ10 võib olla tõhus kõrge vererõhu ravimisel. 109 pikaajalise kõrgvererõhuga ning vererõhku alandava toimega ravimeid tarbinud patsiendi uuring näitas, et keskmiselt 225 milligrammi päevas parandas oluliselt nende seisundit, kusjuures pooled patsientidest said loobuda vererõhku alandavatest ravimitest ning süstoolne vererõhk langes tasemelt 159 tasemele 147 mm Hg ja diastoolne vererõhk tasemelt 94 tasemele 85 mm Hg.

Hiljem läbi viidud väiksemad uuringud Jaapanis on neid tulemusi kinnitanud.

Itaalia Ancona ülikoolis läbi viidud uuring näitas, et CoQ10 alandab adrenaliini ja muude katehhoolamiinide (hormoonid, mis mõjutavad eri moel peaaegu kõiki kudesid) taset veres. Sellega seostatakse osaliselt vereõhu langust ja see võib seletada ka seda, miks Q10 on tõhus teatud tüüpi arütmia ravimisel.

Kui palju

Lisaks sellele, et Q10 tõsisem defitsiit kimbutab peamiselt vanemat kontingenti, tasub ka noorematel arvestada, et tugev treening, kroonilised haigused, pidev stress võivad endaga kaasa tuua Q 10 defitsiidi.

Soovitatav päevane doos tervise säilitamiseks on 30 milligrammi. Seda ei soovita ületada, sest nagu iga rasvlahustuva vitamiini puhul on üledoseerimise ohud märksa kurvema tagajärjega kui nende puudus. Tavaliselt soovitatakse umbes kuuajalist kuuri, kuid kui olete oma hädast (väsimusest, südamepekslemisest jne) varem lahti saanud, siis võiks kohe pausi pidada. Ning taasalustada uute hädade ilmnemisel või pingelisematel perioodidel pisteliselt manustada.

Apteeki minnes võiks eelistada kapslites varianti, sest need on serveeritud koos vajaliku rasvaga. Kes tablette eelistab, siis peaks parema imendumise seisukohalt tarvitama neid mingi rasva sisaldava toiduga (eelistatult koos külmpressitud köögiviljaõliga).

Tavatoidust sisaldab Q 10 ensüümi rasvane kala ja loomade südamed. On ka taimi, millest maks Q 10 sünteesima asub nagu spinat, pähklid, täistera tooted. Samas peab arvestama, et oma ülesandega toimetulekuks peab maks täiesti korras olema (loe juurde : Mis ohustab maksa). Ja kes meist võib kätt südamele pannes seda väita?