Rasestumisvastaseid vahendeid on palju ja erinevaid. Parim on see, mis on konkreetse inimese puhul eriti tõhus ja tekitab kõige vähem terviseriske. Seejärel tuleks kaaluda sellist meetodit, mida organism kõige paremini talub.

Et leida endale kõige harmoonilisem ja sobivam vahend, tuleb naisel teada rasestumisvastaste vahendite plusse ja miinuseid ning vastata järgmistele küsimustele.

  • Kas mul on olemas püsipartner?
  • Kas mul on lapsed sünnitatud või on see lähitulevikus plaanis?
  • Kas sooviksin rasestumisvastast vahendit pikemaks perioodiks?
  • Kas eelistan meetodit, mis ei sõltu ajast, või barjäärimeetodit, mida kasutatakse ainult vahekorra ajal?
  • Kui pikaks ajaks soovin rasestumist edasi lükata?
  • Milline on minu tervislik seisund ja tervisekäitumine (suitsetaja/mittesuitsetaja) ning kas seetõttu on mõni meetod eelistatud või vastunäidustatud?

Haiguste eest kaitseb kondoom

“Ainus meestele mõeldud rasestumisvastane vahend on kondoom ja siiamaani on see ka ainuke, mis kaitseb suguhaiguste eest,” ütleb Mariliis Hunt.

“Kondoom kuulub nn barjäärimeetodite hulka ja on hea valik just noortele, kellel võib tekkida juhusuhteid. Et vältida soovimatuid rasedusi ja sugulisel teel levivaid haigusi, võiks ka noortel naistel kondoom igaks juhuks kotis olla,” annab ämmaemand nõu.

Suurepärane valik naistele

Kodutohtri aprillikuu teemad
* Maarja Tali aitab koos koer Susiga lapsi

* Südame sõbrad ja vaenlased

* Teismelise elu kui Ameerika raudteel

* Lihas pingul kui pillikeel

* Ole noorem vana!

* Silmadele selgust ja jaksu

* Kas alkohol teeb paksuks?

* Köielkõnd mängukire ja mängusõltuvuse vahel

* Kas armastus on lõppenud?

* Kuidas saada hommikuinimeseks
Naistele on valik suurem. “Tegelikult on olemas ka naistele mõeldud kondoom, kuid seda kasutatakse vähe. Vähe kasutatakse tänapäeval ka pessaari. Need on vahendid, mis tekitavad füüsilise barjääri spermatosoidide ja munarakkude vahele,” selgitab ämmaemand.

“Emakasisene vahend on spiraal. Neid on praegu kolme sorti, kusjuures kõige kauem on turul olnud vaskspiraal, mis ei sisalda hormoone, vaid takistab munaraku ja seemneraku ühinemist. On olemas ka hormoonspiraal, mis eritab naise organismi kollakeha hormooni.”

Kui kaks eelmist sobivad rohkem sünnitanud naistele, siis kõige uuem vahend on väike hormoonspiraal, mille võib panna ka siis, kui pole veel sünnitanud. Kahte esimest spiraali paigaldatakse keskmiselt kuni viieks aastaks, väikest hormoonspiraali kolmeks aastaks.

“Enne spiraali paigaldamist võetakse enamasti PAP-test ja kontrollitakse, et poleks sugulisel teel levivaid haigusi ega rasedust, ning arst või ämmaemand peaks kontrollima üle ka rinnad, et seal poleks kahtlasi tükke. Spiraal paigaldatakse lokaalse tuimastusega naistearsti visiidil. Kuni aasta peale sünnitust on vaskspiraali paigaldamine tasuta. Kui naine soovib vahepeal rasestuda, siis paneb ta aja kinni oma naistearsti juurde ja spiraal eemaldatakse arstivisiidi käigus,” kirjeldab Mariliis Hunt.

Milliseid rasestumisvastaseid vahendeid on veel leida ja kuidas valida endale sobiv, loe edasi aprillikuu Kodutohtrist.