Kui teil palutakse helistada numbri saamiseks kindlal kellaajal ja nädalapäeval, kuid helistades on telefon pidevalt kinni või saavad “numbrid otsa” elava järjekorra kuhjumise tõttu või ei õnnestu teil muul põhjusel arstile numbrit saada, siis printige välja Sotsiaalministri määrus Tervishoiuteenuste kättesaadavuse nõuded ja pöörduge sellega raviasutuse poole.

Kas arstile tuleb trahvi maksta?

Arstil ei ole õigus nõuda trahvi arsti juurde tulemata jäämise eest, kui te pole seda just eelneva kirjaliku lepinguga fikseerinud. Arsti ja patsiendi lepingulisi suhteid reguleerib võlaõigusseadus. Selle järgi on tervishoiuteenuse osutamise lepingu kohustuslik osa patsiendi teavitamine ja temalt kirjaliku nõusoleku saamine.

Kui olete näiteks telefonitsi endale hambaravikabinetis aja kinni pannud, siis sellega olete avaldanud soovi lepingu sõlmimiseks, telefonikõnet lepingu sõlmimiseks lugeda ei saa.

Sama seaduse teine paragrahv sätestab ka, et patsient võib tervishoiuteenuse osutamise lepingu igal ajal põhjust avaldamata üles öelda. Leppetrahvi tasumist seadus ei sätesta, kuid samas ei keela. Igal juhul ei piisa trahvi sissenõudmiseks arstikabineti seinale riputatud teatest.

Leppetrahvi maksmise nõue, mis ei järgi eelpool toodud tingimusi, on kehtetu ja ei kuulu täitmisele. Kui Te ei nõustu trahvi maksma, saab raviasutus nõuda selle maksmist vaid kohtuotsuse alusel.

Arstil ei ole õigust nõuda trahvi, kui laps keeldub näiteks hambaravi kabinetis suud avamast või ei nõustu mõne muu raviprotseduuri teostamisega. Suhtlemise õnnestumine ja hirmu mahavõtmine on osa arsti professionaalsusest. Mingil juhul ei saa arst selle ebaõnnestumise pärast lapsevanemat rahatrahviga karistada.

Eesti Patsientide Esindusühing
www.epey.ee