Veidi ajalugu

Iidsed hiina käsikirjad, egiptuse püramiididest leitud papüüruserullid ning maajade pühakodade kiviplaadid on toonud meieni informatsiooni erilistest punktidest inimkehal. Mõjutades neid võib mõju avaldada erinevatele siseelunditele. Tuhandete aastate jooksul on arstid neid teadmisi kasutanud raviprotseduuridel. Hiinas on arenenud nõelravi (Tervis nõelapiste sügavusel), Jaapanis – punktmassaazh. Iidsed maajad ja egiptlased kasutasid aga erilist, jalataldade ning käelabade massaazhi. Nad koostasid omamoodi taldade ning peopesade pinnakaardid, mis peegeldasid inimese organismi ehitust. Näiteks talla keskel, nii nagu ka peopesas, asetseb ala, mis on seotud söögitrakti tegevusega, näppudel ja varvastel aga asuvad tsoonid, mis vastavad inimese peale, jalavõlvi siseääred ning ala randmest pöidla poole peegeldab lülisammast.

XX sajandi alguses hakkas maajade tabelite vastu huvi tundma ameerika arst William Fitzgerald. Ta proovis iidsete maajade meetodit praktikas rakendada ning avastas, et surve peapesa ja talla teatud punktidele parandab tõepoolest siseorganite tööd ning alandab valuaistinguid. Nii sündis teadus nimega refleksoteraapia.

Kuidas see töötab?

Siiani pole suudetud teaduslikult kindlaks teha, miks taldade ja peopesade teatud punktidele vajutamine mõjub erinevatele elunditele. Arvatakse, et refleksoteraapia mõjub inimesele kaheselt: füüsiliselt (meie käe- ja jalalabadel leidub umbes 10 tuhat närvilõpet ning signaalid antakse nende kaudu siseelundite närvirakkudele) ning energeetiliselt (teatud punktide stimuleerimine tasakaalustab organismi energiavoogusid).

Refleksoterapeudi juures
Tavameditsiinis paneb arst vastavalt hädade kirjeldusele teile kinda diagnoosi, mida siis ravima hakatakse. Alternatiivmeditsiinis diagnoosi ei panda. Keha vaadeldakse tervikuna ja arvestatakse, et elundid on omavahel eri tasanditel seotud ning ühe vaevused võivad teise peegelduda ja hoopis seal märgatavaid vaevusi esile kutsuda. Seetõttu ei maksa pettuda kui näiteks põlvehäda kurtes, seda kehaosa isegi moepärast ei katsuta ja ka esitatavad küsimused puudutavad hoopis silmade-kõrvade tööd. Esimene seanss möödub tavaliselt erinevatele punktidele vajutades. Valuaistingud võivad olla väga järsud ja teravad, mistõttu pärast teie nö “kaardistamist” läbiviidav ravimassaazh ei kesta kauem kui 10-30 min.

Mõningatel juhtudel on efekt tuntav juba esimese seansi ajal. Heade resultaatide saamiseks tuleb teha umbes 10 seanssi. Sõltuvalt probleemist võib hiljem paar korda kuus tulemust nö viimistelda.

Tehkem ise

Alati ei pea abi saamiseks teiste poole pöörduma. Nii käed kui jalalabad on ka meie endi käeulatuses. Enda või partneri jala- ja käelabade silitamise ning mudimise võib ka nutikalt oma päevarutiini sulatada. Käelaba punkte saab soovi korral mõjutada igal ajal - olgu see siis ühistranspordis, pikaks veninud koosolekul või õhtul teleka ees.

Kõigepealt tuleb leida mugav asend, lõdvestuda ning püüda keskenduda sellele, mida teete. Jalatalla soojendamiseks ning vereringe kiirendamiseks hõõruda 2 minuti jooksul talda. Jalalaba pealmist osa masseerida varbaotste suunas, talda aga – kanna suunas. Seejärel sirutada varbaid ning liigutada neid. Samal printsiibil masseerida ka labakäsi.

Pärast üldist soojendavat massaazhi võite konkreetsemate punktide juurde asuda. Selleks kasutatakse tavaliselt kõige tugevamat sõrme – pöialt (NB! Pikkade küüntega teha ei saa). Punktmassaazh toimub ringliigutuste abil ning järkjärgulise surve suurendamisega, mis loob vajaliku energeetilise impulsi.

Masseerides paremat käe- või jalalaba peavad liigutused olemas suunatud kellaosuti liikumise suunas, vasaku poole masseerimisel – vastupidi. Protseduur kestab umbes 5-10 minutit. Erinevatele punktidele vajutades võib avastada eriti tundlikke alasid. Siin tuleb olla ettevaatlik - neid ei tohi üleliia tugevasti mõjutada.

Vastunäidustused! Refleksoteraapiat ei tohi ise teha kõrge palaviku, raseduse, samuti ka artriidi, osteohondroosi, südame-veresoonkonna haigestumiste või kilpnäärme häirete puhul.

Mõned näpunäited (konkreetsd kohad leiate ülal asuvale käe pildile klikates):

Peavalu
Peavalu korral hõõruda energiliselt näpuotsi (võimaluse korral ka varbaotsi). Alguses ühel käel (jalal), seejärel teisel. Teha 2-3 mõneminutilist seanssi. Kui valu pole kadunud, korrata protseduuri poole tunni pärast uuesti.

Närvipinge
Suurt erutust või seletamatut ärevust tundes, otsida peopesal üles päikesepõimiku koht – sellel kohal on väike süvend. Selle punkti massaazh aitab pingest vabaneda.

Immuunsüsteemi tugevdamiseks
Et tõsta organismi vastupanuvõimet nakkusele, masseerida iga näppu selle algusest kuni näpuotsani, seejärel vajutada nimetissõrmega teise käe sõrmevahesid. Jalgade osas täidab lapsepõlvest tuttav varbavahede nokkimine sama eesmärgi.

Seljavalud
Siin mõjub hästi talla sisemise külje reflektoorsete tsoonide massaazh. Talda masseerida ringliigutustega suurest varbast kanna poole.

Soolestikuprobleemid
Peen- ja jämesoolele vastavad alad asuvad peopesa alumisel poolel. Massaazhi alustada paremast käest. Liikumissuuna määramisel jälgida toidu liikumist meie kehas (ikka peensoolest päraku poole). Klikka pilt suuremaks ja otsi üles seedeorganid (nr. 8, 20,22, 24).

Liigsed kilogrammid
… on samuti seotud soolestiku tööga. Seega võite viimast ergutada ringikujuliste liigutustega peopesapoolset randmeosa masseerides.

Valulik menstruatsioon
Sel puhul soovitatakse masseerida tsoone, mis vastavad munasarjadele (nr 23) ja emakale (nr 11). Seansse teha paar korda nädalas tsükli jooksul ning katkestada menstruatsiooni ajaks. Punktidele vajutamine ei pea olema väga tugev, kuid ka mitte liiga pehme – vastasel korral ei saabu oodatud efekt.

Ärrituvus ja unetus
Ringliigutustega masseerida vaheldumisi pöidlaid. Samuti aitab hästi taldade üldmassaazh, mis kujutab endast kiiret ja tugevat hõõrumist ja näpistamist.

Väsimus
Üldise väsimuse korral aitab käte ja jalalabade tavaline silitamine, samuti ka vajutamine jalavõlvile.