Ärevushoogudega võib kaasneda südamekloppimine, valu rindkeres, lämbumistunne, nõrkus- ja ebareaalsustunne, sageli kaasneb surmahirm, hirm kaotada kontroll enese üle või hulluks minna. Ärevushäired on kaugelt tõsisemad probleemid, kui igapäevane muretsemine töökoha pärast või koosolekul esinemise hirm. Ärevushäire tõttu ei suuda inimesed sageli efektiivselt töötada, õppida, suhelda või stabiilselt lähisuhetes püsida. Ebarealistlik mõtisklemine ning seeläbi säiliv ülemäärane ärevus viib neid inimeste, kohtade ja tegevuste vältimiseni. Ärevushäired on ilma ravita suhteliselt püsivad seisundid, mis omavad pikaajalisi ja kogu elu mõjutavaid tagajärgi. Nende ravimata jätmisel on aga kõrge hind nii indiviidi kui ühiskonna tasemel. Seetõttu on väga oluline otsida selle vastu abi, tegeleda enda mõtete ja hirmude lahtimõtestamisega ning toetada seda sobiva taimeraviga.

Hõlmikpuu ehk gingko biloba

See unikaalne puu on elav fossiil — nimelt on see üks väheseid puid , mis elas üle jää-aja ning on levinud maailmas tänapäevanigi, kuigi pikka aega arvati, et see on välja surnud. Hõlmikpuust valmistatud preparaadid aitavad parandada vereringet ning verevoolu ajju, aidates sel moel meelt värskendada ja toimides loodusliku antidepressandina. Inimestele, kes peavad sooritama tõsist tähelepanu nõudvaid ülesandeid, soovitatakse võtta gingko bilobat, et ennetada ülesande täitmisel ärevuse tekkimist. Gingko toimet on võrreldud ka teadusuurimuses ärevushäirete puhul tavaliste ravimitega, ning leiti et see toimib sama tõhusalt, kuid ilma kõrvalnähtudeta ning sellel puudub oht tekitada sõltuvust. Kuna koos vereringe soodustamisega aitab see ka rohkem hapnikku ajurakkudeni toimetada, siis parandab see üldist ajufunktsiooni ning on tõhus abivahend degeneratiivsete haiguste, nagu dementsuse ja Alzheimeri tõve ravis.

Lagritsajuur

Lagritsajuur sisaldab looduslikku ainet, mis asendab kehas stressihormooni kortisooli ning aitab sel moel paremini toime tulla stressirohkete situatsioonidega. Samuti aitab see tasakaalustada veresuhkrut ning neerupealiste funktsiooni, tagades stressirohketes olukordades selle, et sul on piisavalt energiat olukorraga toime tulemiseks. Neerupealiseid on nimetatud ka stressinäärmeteks, kuna need on oluline osa süsteemist, mille abil keha kohaneb emotsionaalse, füüsikalise või keemilise stressiga. Stressirohke elustiil ja sage kofeiinitarbimine (mis suurendan neerupealiste toimimist) kurnab pikema aja vältel neerupealised välja, põhjustades probleeme stressiga toime tulemisel, kurnatust, hingamisprobleeme ja ärevushäireid. Lagritsajuur aitab neerupealiste funktsiooni toetada ja taastada. Kuid lagritsajuur ei ole sama, mis lagritsakomm! Tegemist on loodusliku juurega, mida müüakse sageli kas hakitud kujul või pulbrina ning sellest saab valmistada teed või toonikut.

Kavapipar ehk kava-kava

Kavapipar võib tuju tõsta ja tekitada nõrka eufoorilist ja rahustavat toimet. See on väga tõhus ärevuse leevendamise vahend, mis toimib juba peale nädala aja pikkust igapäevast tarbimist. Seda on kasutatud ka menopausi järgse depressiooni vähendamiseks ning see on hea vahend unehäirete ravis.

Kavapipra toidulisandeid on seostatud toksilise mõjuga maksale, kuid hilisemad uuringud on näidanud, et see toksiline mõju võis olla põhjustatud atsetoonist ja etanoolist, mida taime toimeainete ekstraheerimiseks kasutati. Vaikse ookeani saartel on kavapipart kasutatud juba sajandeid, kuid traditsionaalselt tehakse sellest vee baasil ekstrakt ning selleks kooritakse juur enne ära.

Kannatuslill

Kannatuslill on looduslik rahusti, mis ei tee uimaseks ning leevendab stressi, närvilisust, ärevust ja paanikahoogusid. See ei tee uniseks ega hägusta teadvust vaid annab tagasi emotsionaalse tasakaalu. See aitab tasakaalustada ja bipolaarse häire puhul, tõstes tuju kuid ei muuda hüperaktiivseks  ja erutatuks — kannatuslill aitab vältida emotsionaalselt äärmustesse langemast.

Kannatuslille kasutasid esimesena põlisameeriklased USA lõunaosas. Taimes sisaldub unikaalne segu flavonoide ja isegi looduslikku vastet heaoluhormoonile serotoniinile. Kannatuslille kohta on tehtud ka teadusuuring, milles võrreldi selle toimet tavapäraste ravimitega ärevuse vastu. Leiti, et kannatuslille efektiivsus on sama hea, kuid see ei põhjusta uimasust, nagu ravimid seda sageli teevad.

Kui sul kipuvad emotsioonid kõikuma ühest äärmusest teise, siis on kannatuslille tee hea rahustav vahend. Lase tee tegemisel taimel madala tule peal keeda vähemalt 10 minutit.

Ženženn

Ženženni teatakse ka “ajutoiduna”, kuna see parandab keskendumist, mõtlemist ja mälu, samuti aitab see suurendada füüsilist vastupidavust. Kõik need kasulikud mõjud aitavad kaasa ka ärevuse vähendamisele, kuna tugevadava üldiselt keha. Ženženn on stimuleeriva toimega, aidates vähendada stressi, parandada tervist ja säilitada emotsionaalset tasakaalu.

Naistepuna

Naistepuna on kasutusel olnud juba Hippokratese ajast. Renessansi ajal kasutati seda palju vaimsete häirete ravis. See tagasihoidlik taim on ühe teadusuuringu põhjal depressiooni ravimisel tõhusam, kui Prozac. Arvatakse, et üks toime, mille kaudu see taim meeleolu parandab, on ajus kortisooli taseme vähendamine. Sageli kombineeritakse seda unetuse või rahutuse ravimisel palderjaniga.

Lavendel

Lavendli rahustav toime on laialt teada. See on tõhus abivahend ärrituvuse ja ärevuse vastu, aidates rahuneda, lõõgastuda ja paremini magada. Lavendel on ka tugevalt antibakteriaalne, see aitab tasakaalustada hormoone ja stimuleerida immuunsüsteemi.

Lavendlit võib tarbida teena, kuid kõige tõhusam on see eeterliku õli kujul. Lisa seda lõhnalampi või tilgake padjale, et tagada rahulik uni.

Ning loomulikult on jooga ja meditatsioon alati suurepärased abivahendid meele rahustamiseks, stressi maandamiseks ja ärevushäirete ennetamiseks. Võta aega, et vaadata kevade saabumist, mediteeri ning mõtle kõigele, mille üle saad oma elus tänulik olla. Võib-olla sa ei vajagi palju enamat, et oma ärevusest üle saada?