Rohkem reisinud inimesed teavad, et enne kaugematesse paikadesse sõitmist muretsevad nad tervisekindlustuse ja teevad vajalikud vaktsineerimised, et hiljem ei tekiks ebameeldivaid olukordi. Eelnevalt oleks soovitav vaktsineerimised oma perearstiga kooskõlastada.

Need reisijad, kellel juba mõni krooniline haigus, ei tohiks maha unustada oma igapäevaseid ravimeid. Kaugematesse maadesse reisijatel peaksid kaasas olema külmetus- ja viirushaiguste raviks tabletid, kuna keskkond on teine ja meie organism ei ole sealsete viirustega harjunud.

Enne reisi võiks end turgutada vitamiinidega või immuunsüsteemi tugevdavate ravimitega. Ka kraadiklaas peaks olema endal kaasas.

Kõigepealt vaadake üle kodune ravimite tagavara, et sealt valida vajalik. Kui aga jääte hätta vajaliku komplekti koostamisel, siis on võimalik pöörduda asjatundjate poole — need on oma ala hästi tundvad apteekrid, kes teid aitavad.

Mida reisiapteeki kindlasti kaasa võtta?

Päikesekaitse
Päikese käes olijad ei tohiks unustada päikesefaktoriga kaitsekreeme, mida algul võiks kasutada suurema, hiljem madalama faktoriga, lastel alati tugevama kaitsega. Kui aga päikesepõletus on käes, saab abi põletusvastastest salvidest või aerosoolidest.

Kõhuhädade leevendus
Võõral maal tabavad paljusid keskkonnavahetusest, hügieenitasemest, harjumatust söögist tingituna seedehäired. Neid saab leevendada ravimitega, mis taastavad seedetrakti mikrofloorat ja aitavad mürgistustest kiiremini jagu saada. Enne reisi võiks teha kuuri piimhappebaktereid sisaldavate ravimitega.

Abi hõõrdunud ja väsinud jalgadele
Kes palju matkavad, peaksid rohkem tähelepanu pöörama esmaabivahenditele hõõrdumiste, kriimustuste, haavade jt pisitraumade jaoks. Plaastreid on apteegis laias valikus: raviainetega varustatud, põletustele, liikuvatele pindadele, suuremaid ja väiksemaid. Soovitan reisiapteegi kotikesse lisada ka desinfitseeriv lahus haavade puhastamiseks. Väsinud ja turses jalgadele on leevenduseks mitut sorti geele.

Sääse-ja puugikaitse ja hammustuste leevendus
Lapsed on putukahammustuste vastu eriti tundlikud. Kõige rohkem võivad pahandust teha mesilase või herilase nõelamine, andes tugevaimaid allergilisi reaktsioone. Esmalt võiks pistekohale panna külma mähise või jääkuubikud, kui neid on käepärast. Hiljem võib pistekohta määrida samade salvide ja vedelikega, millega töötleme sääsehammustusi või pisivigastusi.

Kaitseks sääskede vastu võiksime kotti panna lastele sobiva sääsetõrjevahendi. Eriti hea on, kui sama vahend tõrjub ka puugid eemale, sest võib juhtuda, et last ei ole vaktsineeritud puukentsefaliidi vastu. Juhul, kui laps pole putukahammustusest pääsenud, tekkinud on valutavad ja sügelevad kublad, saab vaevusi leevendada, määrides kuplaid teepuuõli või mõne aromaatseid õlisid sisaldava palsamiga.

Sügelemist vähendavad ka allergiavastased tabletid, mida apteegi käsimüügist osta saab. Kui pistekoht väga valutab, võiks anda valuvaigistit.

Kindlasti peab suvises matkakotis või suvekodu apteegikarbis leiduma ka valu-, palaviku-, külmetusevastaseid tablette.